Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Διακοπές στην πανέμορφη Κύθνο!


  Η Κύθνος είναι ένα κυκλαδονήσι ανάμεσα σε Κέα και Σέριφο (Δυτικές Κυκλάδες)
σε απόσταση 56 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις 2 ώρες από το λιμάνι του Λαυρίου. Διοικητικά ανήκει στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
  Ονομάζεται και Θερμιά (τα Θερμιά), τουλάχιστον από τον 12ο αιώνα οπότε και αναφέρεται ως "Επισκοπή Κέας και Θερμίων". Το όνομα αυτό οφείλεται στις θερμές πηγές που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον όρμο των Λουτρών. Τα λουτρά της Κύθνου λέγεται ότι απολάμβανε και ο βασιλιάς Όθωνας και η βασίλισσα Αμαλία (1837-1862).
 Η Κύθνος ή Θερμιά είναι το πρώτο νησί της γραμμής των Δυτικών Κυκλάδων.
Με αμέτρητες παραλίες, κυκλαδίτικα τοπία (παρατηρήστε τις Θερμιώτικες ξερολιθιές)
και την μοναδική φιλοξενία των ντόπιων, που θα σας κάνουν να νιώσετε πραγματικά
καλοδεχούμενοι.
 ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΘΝΟ
Το ταξίδι ήταν σύντομο -περίπου 3 ώρες από το λιμάνι του Πειραιά. Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στο λιμάνι του Μέριχα είναι τα αραγμένα ιστιοφόρα και yachts. «Εκλεπτυσμένος κόσμος», σκέφτηκα μεμιάς αντικρίζοντάς τους κατά την αποβίβασή μου από το πλοίο.
  Παραδοσιακές ταβέρνες, φιλικά cafes και μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα ανυπομονούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους επισκέπτες του νησιού.
  Ήπια ένα τονωτικό espresso, επιβιβάστηκα στον ακάματο συνοδοιπόρο μου και κατευθύνθηκα προς τη Χώρα, ακολουθώντας τη μία από τις δύο βασικές οδικές αρτηρίες της Κύθνου -πιο συγκεκριμένα τη βόρεια- για να την προσεγγίσω μετά από 7,5 χιλιόμετρα.
  Οι φιδογυριστές στροφές μού φάνηκαν «παιχνιδάκι», καθώς τα δυνατά κρατήματα του Hyundai i20 με έβγαλαν ασπροπρόσωπη! Ερωτεύτηκα αμέσως την πεντακάθαρη, προσεγμένη, μαγική Χώρα. 
 Κυκλαδίτικες περιποιημένες κατοικίες, πάλλευκα εκκλησάκια, cafes με χρωματιστές αυλές, πολύχρωμες μπουκαμβίλιες και ταβέρνες, απ' όπου αναδίδονταν «αμαρτωλές» μυρωδιές, εναλλάσσονταν αρμονικά, καθώς περπατούσα κατά μήκος του κεντρικού καλντεριμιού της!
  Χωρίς να το καταλάβω, βρέθηκα να ανεβαίνω τα πλατύσκαλα της Παναγίας της Νίκους, απ' όπου η πανοραμική άποψη της Χώρας με άφησε άφωνη.
 MINI ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΞ
Παρ' όλα αυτά, Κύθνος δεν είναι μόνο η πανέμορφη Χώρα. Υπάρχουν πολλά ακόμα κρυμμένα «μυστικά» διάσπαρτα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού, τα οποία δεν θα μπορούσα να ανακαλύψω πεζή.

 Ο πιστός συνταξιδιώτης μου, το φιλικό προς το περιβάλλον Hyundai i20, με ακολούθησε χωρίς «γκρίνιες» σε αυτή την περιπέτεια που είχε ως πρώτη στάση τα Λουτρά, το επίνειο της Χώρας. Το αλλοτινό λιμάνι της Κύθνου, πανελληνίως -και όχι μόνο- γνωστό για τις ιαματικές πηγές του που αναβλύζουν από την αρχαιότητα, σήμερα έχει μετατραπεί σε αγαπημένο spot με άρτια οργανωμένες τουριστικές εγκαταστάσεις, φημισμένα εστιατόρια, μοντέρνα cafes και μια σύγχρονη μαρίνα, η οποία φιλοξενεί πολυτελή yachts και ιστιοφόρα. 
  Όμως, τη μεγαλύτερη έκπληξη μου επιφύλασσε η Δρυοπίδα. Το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του νησιού με έκανε να αναρωτηθώ αν εξακολουθούσα να βρίσκομαι στις Κυκλάδες! Ο λόγος; Κόκκινες κεραμοσκεπές και τετραγωνισμένες γραμμές στα σπίτια και τα κτήρια παίρνουν τη σκυτάλη από το κυκλαδίτικο λευκό σε κοίλες αποδόσεις.
  ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΛΩΝΑ 

 Βρίσκεται περίπου 3χλμ δυτικά της χώρας και θεωρείται από τις καλύτερες παραλίες του Αιγαίου. Η Κολώνα είναι μια λωρίδα άμμου που ενώνει την Κύθνο με το νησάκι του Αγίου Λουκά.
 ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΤΑΦΥΚΙ 
 Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναξιοποίητα (δεν είναι ακόμα πλήρως προσβάσιμο για το κοινό αλλά εκτελούνται εργασίες) σπήλαια της Ελλάδας, με πολύ πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο.
 ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΝΑΛΑ 
 Εκεί φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, θαυμάσιο δείγμα μεταβυζαντινής τέχνης που φιλοτέχνησε ο Κρητικός ζωγράφος Αντώνης Σκορδίλης όταν εγκατέλειψε την Κρήτη και κατέφυγε στο νησί τον 17ο αιώνα. 
 ΧΩΡΙΟ ΔΡΥΟΠΙΔΑ 
 Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι όλα τα σπίτια στη Δρυοπίδα είναι διώροφα και σκεπασμένα με κεραμίδι. Σύμφωνα με τους κατοίκους αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι η περιοχή έχει μεγάλη παράδοση στη κεραμική τέχνη.
 ΛΟΥΤΡΑ 
 Είναι το πιο γνωστό και ανεπτυγμένο παραθεριστικό κέντρο της Κύθνου. Η περιοχή φημίζεται για τις ιαματικές πηγές της, οι θεραπευτικές ιδιότητες των οποίων είναι γνωστές από τα αρχαία χρόνια.
 ΧΩΡΙΟ ΜΕΡΙΧΑΣ 
 Ο Μέριχας είναι το λιμάνι της Κύθνου. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και απέχει 8 χλμ. από τη Χώρα.
 ΝΑΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ 
 Βρίσκεται στην Ακρόπολη της Κύθνου, στην περιοχή Βρυόκαστρο, με θέα την παραλία Κολώνα.
 ΚΑΣΤΡΟ ΩΡΙΑΣ 
 Εδώ βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 16ο αι. Με την καταστροφή του το 1570 από τους Τούρκους, οι Φράγκοι κατακτητές του νησιού μετέφεραν τις κατοικίες τους στη Μεσσαριά που υπήρχε ήδη ένας μικρός οικισμός ντόπιων καλλιεργητών.
 ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
(ΔΡΥΟΠΙΔΑ) 
 Το Βυζαντινό Μουσείο του νησιού φιλοξενείται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Δρυοπίδα. Στο μουσείο υπάρχουν αρκετά εκκλησιαστικά εκθέματα βυζαντινής εποχής και αρκετές εικόνες που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου. 
  Η Κύθνος με ξετρέλανε παρόλο που την επισκέτομαι τρίτη φορά.
Απολαύστε την και χαρείτε την.
blue-hornet team