Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Με τον αέρα της παράδοσης οι Ισπανοί (video)

Εννέα δεκαετίες μας χωρίζουν από την πρώτη φορά που βρέθηκαν, μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα του 1921, αντίπαλες Ισπανία και Πορτογαλία σε φιλική αναμέτρηση στην Μαδρίτη.
Η Ισπανία νίκησε με 3-1 και ένα χρόνο αργότερα, στη Λισσαβώνα οι Ισπανοί επικράτησαν ξανά με 2-1 αυτή την φορά.

Από τότε έως και στις μέρες μας οι Ισπανοί τους έχουν πάρει τον αέρα. Σε 34 συνολικά αγώνες γνώρισαν μόλις έξι ήττες ενώ από την πλευρά τους νίκησαν στους 16. Από το 1921 έχασαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1947 σε φιλική επίσης αναμέτρηση στη Λισσαβώνα με 4-1.

Οι περισσότερες από αυτές τις αναμετρήσεις ήταν φιλικού χαρακτήρα ενώ έως το 2004 οι Πορτογάλοι δεν είχαν νικήσει ποτέ σε επίσημο παιχνίδι.
Τα κατάφεραν και τελευταία φορά πριν από οκτώ χρόνια στη Λισσαβώνα στο Euro στη φάση των ομίλων και στον όμιλο με την συμμετοχή και της Ελληνικής ομάδας.

Στα επτά επίσημα παιχνίδια συμπεριελαμβάνεται πάντως και ο Πορτογαλικός διασυρμός του 1934 στην Μαδρίτη, όταν στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ της ίδιας χρονιάς  η Ισπανία είχε νικήσει με 9-0!

Γενικά οι Ισπανοί σκόραραν κατά βούληση στο Ιβηρικό ντέρμπι, έχοντας πετύχει 72 γκολ σε 34 αγώνες (κάτι περισσότερο από 2 γκολ μέσο όρο).

Παρόλα αυτά στα δύο μόλις παιχνίδια τους σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, η Ισπανία δεν νίκησε. Στο Euro του 1984 στη Μασσαλία αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 (52' Αντόνιο Σόουσα - 73' Κάρλος Σαντιλιάνα).
Το 2004 στο Ζοάο Αλβαλάδε της Λισσαβώνας με γκολ του Νούνο Γκόμεζ η Πορτογαλία είχε νικήσει 1-0.

Δείτε βίντεο από τον αγώνα του 1984
 Έχει πάντως την δική του αξία το γεγονός ότι μετά από εκείνη την ήττα το 2004, η Ισπανία παραμένει αήττητη σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος έχοντας δώσει 10 αγώνες όπου πέτυχε οκτώ νίκες και δύο ισοπαλίες (συμπτωματικά ή όχι και οι δύο με την Ιταλία).

Δύο χρόνια πριν παρά δύο μέρες η Ισπανία με γκολ του μεγάλου φετεινού της απόντα, Νταβίντ Βίγια είχε νικήσει 1-0  στην φάση των "16" στο Μουντιάλ και άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για να φθάσει έως την κατάκτηση του τροπαίου.
 Στην τελευταία τους αναμέτρηση έστω και αν ήταν φιλική, στις 17 Νοεμβρίου του 2010 στο Ντα Λουζ, η Πορτογαλία είχε πάρει το αίμα της πίσω για τις τόσες βαριές ήττες από τους Ισπανούς. Την συνέτριψε με 4-0 με δύο γκολ του απόντα λόγω τραυματισμού στον ημιτελικό, Χέλντερ Ποστίγκα και από ένα των Κάρλος Μάρτινς και Ούγκο Αλμέϊδα.

Δείτε βίντεο από το φιλικό του Ντα Λουζ
πηγή:pamesports.gr