Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ίσως να ήρθε η ώρα της Πορτογαλίας

Όταν τον Μάρτιο του 1989 στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας κατακτούσε τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας σε επίπεδο ελπίδων,
λίγοι ήταν εκείνοι ακόμη και στην Πορτογαλία που είχαν πάρει σοβαρά αυτή την επιτυχία της ομάδας που είχε κτίσει με ιδιαίτερη επιμέλεια ο Κάρλος Κεϊρός.
Τα άγνωστα ονόματα των πιτσιρικάδων Πάουλο Σόουζα, Ζοάο Πίντο, Ζόρζε Κόουτο, Φερνάντο Κόουτο, Φόλια δεν έλεγαν και πολλά πράγματα.
Δύο χρόνια αργότερα όταν οι Πορτογάλοι ήταν οι οικοδεσπότες της ίδιας διοργάνωσης, ο κόσμος αγκάλιασε την ομάδα που επί της ουσίας είχε σνομπάρει δύο χρόνια νωρίτερα. Ο Κεϊρός είχε προσθέσει στην ομάδα φρέσκο αίμα με τον 19χρονο Λουίς Φίγκο της Σπόρτινγκ να εξελίσσεται σε φυσικό ηγέτη. Μαζί του είχε ακόμη τους Άμπελ, Καπούσο, Ρούι Μπέντο, Πέισε, Ρούι Κόστα, Ζόρζε Κόστα και μερικούς ακόμη από την ομάδα του '89 που δεν τους είχε πιάσει ακόμη το όριο ηλικίας.
Για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση η Πορτογαλία θα φθάσει στον τελικό και στο κατάμεστο Ντα Λουζ θα αναδειχθεί ξανά πρωταθλήτρια κόσμου νικώντας την Βραζιλία στον τελικό. Από εκείνη την ομάδα της Σελεσάο οι μόνοι που έκαναν διεθνή καριέρα τα επόμενα χρόνια ήταν ο Ρομπέρτο Κάρλος και ο Έλμπερ.

Ο Κάρλος Κεϊρός έβαλε τα θεμέλια και στις επόμενες δύο δεκαετίες ακολουθώντας πιστά το μοντέλο που εκείνος δημιούργησε  (χωρίς να λείψουν οι δημιουργικές αποκλίσεις)  η ομάδα αποδείχθηκε η πλέον σταθερή σε πορεία εθνική της Ευρώπης. Μπορεί να μην έφθασε ποτέ στην κατάκτηση ενός τροπαίου αλλά αυτό δεν μειώνει την εικόνα και την επιτυχημένη πορεία της. Ίσως στο φετινό Euro να ήρθε η ώρα...

Με μοναδική εξαίρεση, την απουσία της από την τελική φάση του Μουντιάλ του 1998, η Πορτογαλία είναι παρούσα στα επτά από τα οκτώ τελευταία ποδοσφαιρικά ραντεβού με σημαντικές διακρίσεις σχεδόν σε όλα.
Να  θυμηθούμε τα κατορθώματα της:

Euro 1996: Προημιτελικός
Αποκλείεται άδοξα από την Τσεχία στις λεπτομέρειες στο Βίλα Παρκ του Μπέρμιγχαμ. Χάνει 1-0 από μία στιγμή μοναδικής ποδοσφαιρικής έμπνευσης του Κάρελ Πομπόρσκι.

Εuro 2000: Ημιτελικός
Ένας κακός διαιτητής, ο Αυστριακός Γκούντερ Μπένκο, καταλογίζει στο 117ο λεπτό ένα αμφισβητούμενο πέναλτι στον ημιτελικό με την Γαλλία στις Βρυξέλλες. Ο Ζιντάν δεν αστόχησε και έστειλε τους τρικολόρ στον τελικό (2-1). Οι Πορτογάλοι με το δίκιο τους ξεσηκώθηκαν αλλά δεν πέτυχαν τίποτα παρά το ότι στα 120 λεπτά της αναμέτρησης ήταν καλύτεροι. Ο Νούνο Γκόμεζ είχε ανοίξει το σκορ στο 19' και ο Τιερί Ανρί είχε ισοφαρίσει.

ΦΩΤΟ: Το πέναλτι του Ζιντάν
 Μουντιάλ 2002: Φάση ομίλων
Μπορεί η πορεία να ανακόπηκε άδοξα στην φάση των ομίλων αλλά οι Πορτογάλοι έχουν κάθε δίκιο να φωνάζουν και πάλι για την διαιτησία... Για τον αποκλεισμό τους βέβαια ευθύνονται και εκείνοι με την ήττα-σοκ της πρεμιέρας τους από τις ΗΠΑ με
3-2. Νίκησαν στη συνέχεια την Πολωνία με 4-0 αλλά στον τρίτο και καθοριστικό αγώνα του ομίλου έχασαν  από την διοργανώτρια Νότιο Κορέα με 1-0. Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε να μείνουν με δέκα παίκτες από το 27', με εννέα από το 65' και να δεχθούν στο 70' το μοναδικό γκολ από τον γνωστό μας Παρκ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Euro 2004: Τελικός
Γνωστά και μη εξαιρετέα τα όσα έγιναν πριν από οκτώ χρόνια στα ίδια τους στα γήπεδα. Η μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία τους.

Μουντιάλ 2006: Ημιτελικός
Στο ίδιο σχεδόν έργο θεατές όπως το 2000. Ημιτελικός ξανά, με αντίπαλο την Γαλλία και με τον Ζινεντίν Ζιντάν να κρίνει το αποτέλεσμα ευστοχώντας σε πέναλτι (0-1).
Σε αντίθεση με το 2000, η Γαλλία αυτή την φορά δεν θα νικούσε τους Ιταλούς στον τελικό.

Euro 2008: Προημιτελικός
Σειρά της Γερμανίας να στερήσει  το όνειρο το 2008 στη Βασιλεία. Δίκαιη νίκη με 3-2 με τους Πορτογάλους να μειώνουν σε 2-1 με τον Νούνο Γκόμεζ και σε 3-2 με τον Ποστίγκα στο 87'.

ΦΩΤΟ: Ο Μπάλακ σκοράρει...
 Μουντιάλ 2010: Φάση των "16"
Θα μπορούσε να ήταν διαφορετική η εξέλιξη του Νοτιοαφρικανικού Μουντιάλ αν στο Κέιπ Τάουν η Ισπανία δεν επικρατούσε με 1-0 με σκόρερ τον Νταβίντ Βίγια και αν οι λεπτομέρειες δεν έγερναν προς την πλευρά τους στο Ιβηρικό ντέρμπι...
πηγή:pamesports.gr