Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Formula 1: Νικητής ο Αλόνσο

Ανατροπές έγιναν στη Βαλένθια, με τους Σεμπάστιαν Φέτελ, Λιούις Χάμιλτον να εγκαταλείπουν, να χάνουν έδαφος στη μάχη του τίτλου και τον Φερνάντο Αλόνσο να κατακτά τη δεύτερη νίκη του φέτος. Δεύτερος ο Κίμι Ραϊκόνεν, στο βάθρο και ο Μίκαελ Σουμάχερ.

Απίστευτα πράγματα έγιναν στη Βαλένθια, όπου υπήρξαν αρκετές εγκαταλείψεις, οι οποίες έφεραν μεγάλες ανατροπές, τη σημαντική νίκη του Φερνάντο Αλόνσο και τους Σεμπάστιαν Φέτελ, Λιούις Χάμιλτον να χάνουν έδαφος στη μάχη του τίτλου.
Μπροστά οι Φέτελ, Χάμιλτον
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Οι Φέτελ και Χάμιλτον έφυγαν καλά και διατηρήθηκαν στις δυο πρώτες θέσεις, με τον Αλόνσο να κάνει καλή εκκίνηση, να ανεβαίνει όγδοος και να πραγματοποιεί μέγιστη προσπάθεια για να βρεθεί ακόμα πιο μπροστά. Τα κατάφερε και με τα πρώτα πιτ στοπ να πλασαριστεί λίγο πιο ψηλά και όλα έγιναν λίγο μετά τα μισά του αγώνα.
Αυτοκίνητο ασφαλείας, εγκαταλείψεις και ανατροπές
Συγκεκριμένα, μια επαφή του Χέικι Κοβαλάινεν με τον Ζαν Ερίκ Βερν έφερε το αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα στον 29ο γύρο του αγώνα. Αυτό έμεινε στο σιρκουί για τέσσερις γύρους, με τον Βερν να εγκαταλείπει, και με την επανεκκίνηση του αγώνα ο Φέτελ αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα.
Ο Γερμανός ακινητοποίησε το μονοθέσιό του στην πίστα και είδε τον Αλόνσο, που εκείνη τη στιγμή ήταν δεύτερος, αφού είχε επιτεθεί και είχε περάσει τον Ρομάν Γκροζάν, να περνάει μπροστά. Ο Ισπανός διατήρησε την πρωτιά μέχρι το τέλος, αν και απειλήθηκε από τον Γάλλο, που ήταν ανταγωνιστικός και ήταν σε θέση να πάρει τη νίκη.
Ωστόσο, και αυτός αντιμετώπισε πρόβλημα και εγκατέλειψε λίγους γύρους πριν το τέλος, με τον πιλότο της Ferrari να βλέπει το πρώτο σκαλί του βάθρου να είναι ακόμα πιο κοντά. Βέβαια, εκείνη τη στιγμή το ερώτημα ήταν αν θα αντέξει μέχρι το τέλος, κάτι που δεν έκανε ο Χάμιλτον. Ο Βρετανός έχασε, αρχικά, τη θέση του από τον Κίμι Ραϊκόνεν και στη συνέχεια κινδύνευε να πράξει το ίδιο και από τον Παστόρ Μαλντονάντο.
Όμως, στον προτελευταίο γύρο ο πιλότος από τη Βενεζουέλα υπερέβαλε στην προσπάθειά του να περάσει αυτόν της McLaren, με συνέπεια να τον χτυπήσει, να τον αφήσει εκτός αγώνα και να τον εκνευρίσει, με τον παγκόσμιο πρωταθλητή του 2008 να ξεσπάει στο τιμόνι του.
Στην αντεπίθεση οι Σουμάχερ, Γουέμπερ
Με αυτόν τον τρόπο, ο Μίκαελ Σουμάχερ τερμάτισε στο βάθρο στο καλύτερο αποτέλεσμά του φέτος, ύστερα από το κακό ξεκίνημα της σεζόν. Ο εφτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής πέρασε στην αντεπίθεση στους τελευταίους γύρους μαζί με τον Μαρκ Γούεμπερ και οι δυο πιλότοι πέρασαν τους Σέρχιο Πέρεζ, Τζένσον Μπάτον, Πολ ντι Ρέστα, Νίκο Ρόζμπεργκ, Νίκο Χάλκενμπεργκ, που βρέθηκαν πίσω τους.
Τέλος, την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσε ο Μαλντονάντο με σπασμένη μπροστινή πτέρυγα, με τον αγώνα να ολοκληρώνεται υπό το καθεστώς της κίτρινης σημαίας, τη στιγμή που εγκατέλειψε και ο Καμούι Κομπαγιάσι.
Ο Αλόνσο, λοιπόν, πανηγύρισε τη δεύτερη νίκη του φέτος με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, αφού πήρε μια ισπανική σημαία και σταμάτησε στην άκρη για να πανηγυρίσει, και πέρασε στην κορυφή με 111 βαθμούς, με τον Γουέμπερ να περνάει στη δεύτερη θέση με 91.
Από τη μεριά τους οι Χάμιλτον και Φέτελ έχασαν σημαντικό έδαφος στη μάχη του τίτλου, καθώς έμειναν στους 88 και στους 86, αντίστοιχα. Στους κατασκευαστές η Red Bull παρέμεινε στην πρώτη θέση με 176 και ακολουθούν οι McLaren (137), Lotus Renault (126), Ferrari (122).
Αναλυτικά τα αποτελέσματα
Αλόνσο Ferrari Νικητής
Ραϊκόνεν Lotus Renault +6.4
Σουμάχερ Mercedes +12.6
Γουέμπερ Red Bull +13.6
Χάλκενμπεργκ Force India +19.9
Ρόζμπεργκ Mercedes +21.1
Ντι Ρέστα Force India +22.8
Μπάτον McLaren +24.6
Πέρεζ Sauber +27.7
Μαλντονάντο Williams +34.6
Σένα Williams +35.9
Ριτσιάρντο Toro Rosso +37.0
Πετρόφ Caterham +75.8
Κοβαλάινεν Caterham +94.6
Πικ Marussia +96.5
Μάσα Ferrari +1 γύρο
Ντε λα Ρόσα Hispania Racing +1 γύρο
Καρθικέγιαν Hispania Racing +1 γύρο
Εγκατέλειψαν
Χάμιλτον McLaren 55ο γύρο
Γκροζάν Lotus Renault 40ο γύρο
Φέτελ Red Bull 33ο γύρο
Κομπαγιάσι Sauber 33ο γύρο
Βερν Toro Rosso 26ο γύρο
Δεν εκκίνησαν
Γκλοκ Marussia
Βαθμολογία οδηγών
Αλόνσο 111
Γουέμπερ 91
Χάμιλτον 88
Φέτελ 85
Ρόζμπεργκ 75
Ραϊκόνεν 73
Γκροζάν 53
Μπάτον 49
Πέρεζ 39
Μαλντονάντο 30
Ντι Ρέστα 27
Κομπαγιάσι 21
Σουμάχερ 17
Χάλκενμπεργκ 17
Σένα 15
Μάσα 11
Βερν 4
Ριτσιάρντο 2
Βαθμολογία κατασκευαστών
Red Bull 176
McLaren 137
Lotus Renault 126
Ferrari 122
Mercedes 92
Sauber 60
Williams 45
Force India 44
Toro Rosso 6
Caterham 0
Marussia 0
Hispania Racing 0
Πηγή:gazetta.gr