Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

"Δεν έχω τηλεόραση, ούτε Facebook"


Αν και χρωστάει τη φήμη της στα ΜΜΕ και στο Internet που την έκαναν γνωστή σε κάθε γωνιά της Γης μέσα σε λίγη ώρα με το που κέρδισε τον διαγωνισμό της Eurovision, η Λορίν
(Lorine Zineb Nora Talhaoui) θεωρεί ότι η ύπαρξή της δεν είναι τόσο σημαντική για τη ζωή και την καθημερινότητα ενός ανθρώπου.

Η τραγουδίστρια που διακρίθηκε κερδίζοντας την πρωτιά για τη Σουηδία στον φετινό ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού μίλησε γι’ αυτά που θεωρεί σπουδαία και σημαντικά στη ζωή στο ιταλικό διαδικτυακό περιοδικό Tgcom24.

«Είμαι αρκετά μοναχική. Ενας άνθρωπος που ψάχνει για το νόημα μακριά από την υπερφόρτωση πληροφοριών που όλοι δεχόμαστε σήμερα. Δεν έχω τηλεόραση. Εχω μόνο έναν φορητό υπολογιστή που τον χρησιμοποιώ μόνο για τα e-mails μου και τα προγράμματα μουσικής» είπε η Λορίν στη συνέντευξή της.

Η διάσημη πλέον τραγουδίστρια τόνισε ότι στη δική της κοσμοθεωρία η τηλεόραση και το Facebook είναι πράγματα περιττά.

«Υπάρχουν και άλλα πράγματα στη ζωή πέρα από αυτά. Είμαι πραγματικά έξω από αυτό το μονοπάτι του ιογενούς μάρκετινγκ. Δεν το πιστεύουν ότι δεν είμαι ακόμη στο Facebook! Θέλω να κάνω με κάποιο τρόπο τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι η ζωή είναι πραγματικά πολύ περισσότερα από αυτά! Μπορεί να ακούγεται κάπως και λίγο χίπικο, αλλά αυτά πιστεύω» δήλωσε η 28χρονη τραγουδίστρια.

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ

Για την εμπειρία της σχετικά με την Eurovision και τον τίτλο που κατέκτησε η Λορίν είπε ότι ήταν ένα από αυτά τα ευχάριστα που δεν περιμένεις να σου συμβούν. «Το να φθάσω κατ’ αρχάς στον τελικό ήταν ένα μακρινό όνειρο. Η αλήθεια είναι ότι ένιωθα πολύ ανασφαλής για την απόδοσή μου» παραδέχτηκε η Λορίν.

Η γεννημένη στη Στοκχόλμη τραγουδίστρια κατάγεται από οικογένεια Μαροκινών. Στα οικογενειακά τους ακκούσματα δεν υπήρχαν ήχοι του στιλ R&B. Ομως, η μουσική είναι ένα ενιαίο πράγμα, μια έννοια, μια αλληλουχία ήχων που συνδέονται με κάποιον μαγικό τρόπο μεταξύ τους. Οι φωνές που τη συγκινούν ανήκουν σε καλλιτέχνες όπως η Bjοrk και η Lisa Gerrard.

«Θέλω να κάνω μουσική που συνδέεται πραγματικά με την ψυχή μου. Αυτός είναι ο στόχος μου και, όταν τον πετυχαίνω, νιώθω απέραντη ικανοποίηση και πραγματικά πετυχημένη» είπε ακόμα η μετριοπαθής Λορίν, που παρά την επιτυχία και τη δημοσιότητά της φαίνεται ότι πατάει γερά στη γη. Το «Euphoria» ήταν ένα τραγούδι που πραγματικά της άρεσε. Το νικητήριο φετινό άσμα απέσπασε τριακόσιους εβδομήντα δύο πόντους, αφού ψηφίστηκε από τις σαράντα από τις συνολικά σαράντα δύο συμμετέχουσες χώρες (δεν το ψήφισε η Ιταλία και η Σουηδία, επειδή δεν μπορούσε να ψηφίσει τον εαυτό της).

Εκείνη κατήγγειλε, οι άλλοι σιώπησαν

Η Λορίν είχε την τόλμη όχι μόνο να μιλήσει για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν, τη χώρα που φιλοξένησε τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού, αλλά να συναντηθεί και με μέλη οργανώσεων που μάχονται γι’ αυτόν τον σκοπό.

Καθημερινά, τα διεθνή πρακτορεία έστελναν ειδήσεις και εικόνες από συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πολιτών που ήθελαν να μιλήσουν για την κατάσταση που επικρατεί στο Αζερμπαϊτζάν πίσω από τη λάμψη της διοργάνωσης.

Στα πλάνα των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων υπήρχαν βίαιες συλλήψεις, αιματοβαμμένες προσαγωγές και άλλες εικόνες βίας, που σχεδόν κανένα κανάλι του κόσμου δεν έπαιξε. Ολοι και όλες οι εκπρόσωποι των χωρών που έστειλαν τραγούδια μιλούσαν για την πολύ καλή διοργάνωση και τις ομορφιές της χώρας, αλλά ουδείς μίλησε για τη μαύρη πλευρά της ζωής στο Αζερμπαϊτζάν!

Η Λορίν συναντήθηκε με ακτιβιστές στο Μπακού και αμέσως μετά έκανε σχετικές δηλώσεις: «Στο Αζερμπαϊτζάν τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται καθημερινά. Κανένας δεν θα έπρεπε να σωπαίνει απέναντι σε αυτό που συμβαίνει».

Οι δηλώσεις της προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης του Μπακού, που υποστήριξε ότι ο διαγωνισμός δεν έπρεπε να πολιτικοποιηθεί και απαίτησε από την EBU να απαγορέψει τέτοιου είδους φαινόμενα. Οι Σουηδοί διπλωμάτες πήραν απόλυτα το πλευρό της Λορίν δηλώνοντας ότι ούτε η Λορίν ούτε η σουηδική τηλεόραση, ούτε και η EBU έκαναν κάτι ενάντια στους κανονισμούς της Eurovision.

Το «Euphoria»

...στις 3 Ιουνίου ανέβηκε στην 3η θέση των βρετανικών τσαρτ και είναι το πρώτο μη βρετανικό τραγούδι που κατέκτησε τέτοια θέση στη βρετανική μουσική κατάταξη μετά το 1987, από την εποχή του «Hold me now» του Τζόνι Λόγκαν. Το «Euphoria», όπως φάνηκε, δεν άρεσε μόνο στην ερμηνεύτριά του αλλά και στους Αγγλους, αφού μέσα στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του πουλήθηκαν 62.148 αντίτυπά του.

ΠΗΓΗ: ESPRESSO ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ