Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Erasmus, εμπειρίες από χώρες... μαγικές

Erasmus για όλους. Ένας Έλληνας ταξιτζής να πάρει κούρσες στο Λονδίνο, ένας Γερμανός καθηγητής να διδάξει στην Ιρλανδία κι ένας Ισπανός αρχιτέκτονας να σχεδιάσει γειτονιές της Πράγας. Φανταστείτε πόσο πιο καταρτισμένοι θα ήταν πολλοί από τους απρόθυμους εργαζομένους που συναντάτε σήμερα, αν ίσχυε αυτό. Πριν λίγους μήνες, ο Ουμπέρτο Έκο δημοσίευσε την παραπάνω ρηξικέλευθη πρόταση. Η ιδέα του Erasmus στην Ευρώπη δηλαδή να επεκταθεί και στον επαγγελματικό τομέα. Με άλλα λόγια, κάθε εργαζόμενος  σε ευρωπαϊκή χώρα να έχει γνωρίσει πώς είναι οι συνθήκες  εργασίας και η κουλτούρα των άλλων λαών.

Μέχρι να εφαρμοστεί όμως αυτό το όνειρο θερινής νυκτός, υπάρχει τουλάχιστον το παλιό, καλό σπουδαστικό Erasmus. Και υπάρχουν οι φοιτητές που εκμεταλλεύτηκαν την ύπαρξη αυτού του προγράμματος, και οι υπόλοιποι "άτυχοι", εκείνοι που τους ζήλευαν κάθε φορά που ανέβαινε μια φωτογραφία από international party στο Facebook, κάθε φορά που μεταξύ των «τυχερών» που έχουν γυρίσει από το εξωτερικό προκύπτει συζήτηση περί Erasmus από μια τυχαία ανάμνηση.

Σήμερα,
φιλοξενούμε τους πρώτους: Εκείνο το είδος φοιτητών που ανέχτηκε όλη τη γραφειοκρατία του κόσμου, αλλά τελικά αποζημιώθηκε από την πρώτη στιγμή που κατέβηκε από την πτήση προς την χώρα υποδοχής. Η «Βιεννέζα» Στέλλα, η «Ισπανίδα» Αμαλία, η Έλλη και η Σοφία που πολιτογραφήθηκαν για λίγο δημότες Αμβούργου και ο «Εγγλέζος» Γιώργος μας λένε όσα θέλουμε να μάθουμε για το Erasmus.
Γιατί να πάς Erasmus;

Η
Σοφία,  που πέρασε ένα εξάμηνο στο Αμβούργο της Γερμανίας, σπεύδει να απαντήσει: «Με τη διαδικασία της αναπαραγωγής των αναμνήσεων με βοηθάτε ώστε να μη τα ξεχνάω και να τα αναπολώ συχνότερα», λέει.
Και συνεχίζει με τους λόγους για τους οποίους προτείνει ανεπιφύλακτα το Erasmus στον καθένα: «Όχι μόνο κάποιος γνωρίζει την κουλτούρα κάποιας άλλης χώρας, αλλά έχει την ευκαιρία να συναναστραφεί και να έρθει σε επαφή με άλλους λαούς. Είναι εκπληκτικό να διαπιστώνει κανείς πόσο όμοιες είναι οι ανάγκες και οι ανησυχίες μεταξύ συνομηλίκων κι ας τους χωρίζουν φαινομενικά τόσα άλλα πράγματα», λέει, για να "ανασκευάσει" στην συνέχεια την απάντησή της με ένα πιο λακωνικό επιχείρημα: «Είναι φανταστικό!»

Αλλά και οι υπόλοιποι
«ερασμίτες» έχουν πολλούς λόγους να «προμοτάρουν» το πρόγραμμα:

"Το Erasmus είναι η καλύτερη ευκαιρία για έναν φοιτητή να γνωρίσει με τον πιο εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο μια νέα χώρα, μια νέα πόλη, άλλους φοιτητές από κάθε γωνιά της γης, αλλά και μια διαφορετική πανεπιστημιακή εκπαίδευση από αυτήν που έχει μάθει στη χώρα του." Στέλλα
"Erasmus πας για να γνωρίσεις κόσμο, να δεις πώς στο καλό λειτουργεί η σχολή σε μια άλλη χώρα, να γνωρίσεις την κουλτούρα της χώρας αυτής, να βελτιώσεις τις γνώσεις πάνω στις ξένες γλώσσες. Βασικά υπάρχουν άπειροι λόγοι για να πάει κανείς Erasmus, το σίγουρο είναι πως αν δεν πας θα χάσεις πολλά!" Έλλη

"Το
Erasmus μοιάζει με ένα διάλειμμα από τη φοιτητική ρουτίνα. Καινούριος τόπος, άλλο πανεπιστήμιο, νέοι άνθρωποι, νέοι τρόποι. Σημαίνει χρήση ξένης γλώσσας, που με τη σειρά του σημαίνει ότι πρέπει να εκφράσεις όλες σου τις σκέψεις, ανάγκες, γνώμες, ακόμη και τις πιο αδύναμες στιγμές σου (από την ασθένεια μέχρι τον ύπνο) σε αυτή" Αμαλία
"Είναι στην ουσία μια μικρογραφία της ζωής. Ξεκινάς χωρίς να γνωρίζεις τίποτα και κανέναν, έχεις κάποιους στόχους, και προσπαθείς παράλληλα να περάσεις καλά. Να ξεχάσεις για λίγο τη χώρα σου, να κρατήσεις το ταμπεραμέντο της εθνικότητάς σου, κι από εκεί και πέρα να αλληλεπιδράσεις  με αυτές των υπολοίπων. Να δεις ένα-ένα όλα τα κλισέ που ξέρεις για τις άλλες εθνικότητες να καταρρίπτονται μπροστά στα μάτια σου -ή να επιβεβαιώνονται, αλλά τουλάχιστον πλέον να το ξέρεις από πρώτο χέρι- και να γυρίσεις πιο πλήρης άνθρωπος" Γιώργος.

astroparalio