Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ένα ηλιακό αεροσκάφος για ρεκόρ!

Δεύτερη φορά στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες μπήκε ο Ελβετός πιλότος Μπερτράν Πικάρ για την πρώτη διηπειρωτική πτήση με αεροσκάφος που έχει ως μοναδικό «καύσιμο»… την ηλιακή ενέργεια!
Προσγείωσε το “Solar Impulse” με μεγάλο ενθουσιασμό στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Ραμπάτ στο Μαρόκο μετά από πτήση 19 ωρών από τη Μαδρίτη. Αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός ότι το αεροσκάφος έχει το μέγεθος ενός Airbus A340, αλλά βάρος ενός αυτοκίνητο πέντε θέσεων.
Έχοντας ήδη κάνει ρεκόρ με τον πρώτο γύρο του κόσμου με αερόστατο και χωρίς στάση, ο Πικάρ κατάφερε με επιτυχία να περάσει μέσα από τα Στενά του Γιβραλτάρ, που ενώνουν την Ευρώπη με την Αφρική… «Η πιο ωραία στιγμή της ζωής μου ήταν η πτήση πάνω από το Γιβραλτάρ. Η θέα ήταν μαγική αλλά η θερμοκρασία έφτασε τους -17°C. Το επόμενο στάδιο είναι ο γύρος της γης με το ηλιακό αεροσκάφος!», ανέφερε ο 54χρονος Πικάρ.
 Χωρίς δείγμα καυσίμων αλλά με κινητήρια δύναμη τον ήλιο, το “Solar Impulse” έφερε στην επιφάνεια την εναλλακτική λύση στις πτήσεις του μέλλοντος! Το ηλιακό αεροσκάφος έχει συνολικά τέσσερις κινητήρες, φτερά που φτάνουν τα 63 μέτρα και μπαταρίες λιθίου, που ζυγίζουν 400 περίπου κιλά. Η φόρτισή τους επιτρέπει στο αεροσκάφος να ταξιδεύει και τη νύχτα! Όπως είναι φυσικό, ο βασικός σκοπός του είναι να αποδείξει ότι αποτελεί ένας ασφαλής τρόπος μετακίνησης στον αέρα… που θα καταφέρει να μετατρέψει τα συμβατικά αεροπλάνα σε ηλιακά!
Βέβαια, κατά τη διάρκεια της πτήσης και των 830 χλμ, ο Ραμπάτ έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει μάσκα οξυγόνου, ώστε να αναπνέει κανονικά στο υψόμετρο των 8.000 μ. Δυστυχώς, το ηλιακό αεροσκάφος αναγκάζεται να ταξιδεύει σε πολλά πόδια ύψος. Η επόμενη στάση του έχει προγραμματιστεί στο Ουαρζαζάτ, όπου ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ΄ θα τιμήσει το μεγαλύτερο ηλιακό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος παγκοσμίως.
πηγή:flowmagazine.gr