Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Κουφονήσια: Ενας μικρός παράδεισος στο Αιγαίο

 Ένας μικρός παράδεισος, το Κουφονήσι είναι το μικρότερο και πιο γνωστό και διάσημο απο τα Κουφονήσια,
ένα μέρος που δύσκολα θα το ξεχάσουμε. Ένα από τα πιο όμορφα ελληνικά νησιά, με μια εκπληκτικά κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, παρά το γεγονός ότι το νησί είναι μόνο 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
  Είναι ένα ήσυχο νησί, δεδομένου ότι ουσιαστικά δεν έχει κίνηση, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν υπέροχες παραλίες και μια κομψή νυχτερινή ζωή για ένα ώριμο κοινό.
    Οι ντόπιοι εδώ ανέκαθεν ζούσαν απο την αλιεία, αλλά τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν αυξηθή τα τελευταία χρόνια, και για το λόγο αυτό κάνουν τα πάντα για την ανακαίνιση και αναζωογονήση των κτιρίων και των δρόμων πριν από κάθε καλοκαίρι.
Ιστορία: Το νησί μοιράζεται το ίδιο παρελθόν με τα τριγύρω νησιά. Δεν γνωρίζουμε ποτε κατοικήθηκε για πρώτη φορά, και τι έγινε στο νησί κατά την αρχαιότητα. Το Κουφονήσι κατεκτηθηκε οπως και τα υπόλοιπα των νησιά από τους Ρωμαίους το 2ο αιώνα π.Χ., και έπεσε σε βενετσιάνικο χέρια τον 13ο αιώνα. Οι Τούρκοι εισέβαλλαν τον 16ο αιώνα, και το νησί απελευθερώθηκε το 1821.  
  Αξιοθέατα: Χώρα είναι το μοναδικό χωριό του νησιού, εδώ υπάρχουν πολύ μικρές εκκλησίες, μια γκαλερί και μερικά καταστήματα. Εκτός από αυτό, δεν υπάρχουν πολλά να δείτε, εκτός από το όμορφο περιβάλλον της.  
Δραστηριότητες: Το Κουφονήσι είναι ενα τέλειο μέρος για διακοπές, απολαυστε το κολύμπι και τον ήλιο στης παραλίες, κολυμπήστε με αναπνευστήρα, κάντε καταδύσεις και ψάρεμα, απολαυστε ουζο και ψαρομεζέδες σε ταβερνάκια κοντά στην παραλία.    
 Παραλίες: Το Κουφονήσι διαθέτει μερικές από τις καλύτερες παραλίες των ελληνικών νησιών. Οι παραλίες είναι αμμώδης και ιδανικές για οικογένειες με παιδιά, δεδομένου ότι ειναι προστατευμένες απο τα μελτέμια και τα ρεύματα και δεν ειναι πολύβουες. Το νησί είναι μικρό, έτσι απλά με μια βόλτα μπορείτε να βρείτε τη δική σας παραλία. Πολλοί θεωρούν το Πορι σαν ενα απο τις καλύτερες και ομορφότερες παραλίες. Οσοι αγαπάτε τον γυμνισμό μπορείτε να πάτε στην περιοχή μετά του Χαροκόπου. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα να πάτε με σκάφος σε μικρότερα νησιά με εξαιρετικές παραλίες.
  Τα Κουφονήσια έχουν φανατικούς φίλους. Όποιος γευτεί για μια φορά τις ομορφιές τους δεν τα εγκαταλείπει ποτέ. Εξάλλου, για χρόνια οι μόνιμοι παραθεριστές τους προσπαθούσαν να κρατήσουν κρυφό τον προορισμό των διακοπών τους.
Τα χρόνια όμως πέρασαν, το μυστικό διαδόθηκε, το έμαθαν πολλοί. Κάθε χρόνο, καινούριοι επισκέπτες κατακλύζουν το νησί, καινούριοι τόποι διαμονής (ξενοδοχεία, διαμερίσματα, studios, ενοικιαζόμενα δωμάτια) αναγείρονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Τα Κουφονήσια μπήκαν σε τροχιά τουριστική.
 Ωστόσο, κάθε εικόνα, κάθε ανάμνηση των «παλιών» είναι εκεί. Παραμένει ακόμα η μαγεία, αυτή η ενέργεια του Κουφονησιού, η τόσο θετική. Και κάνει ακόμη τους ανθρώπους να αισθάνονται τυχεροί που ανακάλυψαν το «μυστικό παράδεισο» των Κυκλάδων!
 Το Κάτω Κουφονήσι έχει έκταση 4,3 τ. χλμ. και είναι σχεδόν ακατοίκητο. Στο νησί θα δείτε λίγες μόνο εξοχικές κατοικίες, ενώστο μικρό γραφικό λιμανάκι του αράζουν μόνο ψαροκάικα και εκδρομικά καραβάκια.
  Διαθέτει μερικές υπέροχες ερημικές αμμουδιές τις οποίες προτιμούν πολλοί γυμνιστές. 
Μοναδικό αξιοθέατο του νησιού αποτελεί το εκκλησάκι της Παναγίας που είναι κτισμένο στο μόλο, πάνω σε αρχαία ερείπια.  
 Το Επάνω Κουφονήσι είναι το μικρότερο και πιο πυκνοκατοικημένο νησάκι των Κυκλάδων. Έχει έκταση 3,5 τ. χλμ. και 285 κατοίκους. 
Το Κουφονήσι, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι είναι ένα γνήσιο ψαροχώρι. Όλοι οι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία και αναλογικά με τον πληθυσμό του θα λέγαμε ότι διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνηθίζουν να λένε, με μια δόση υπερβολής, οι κάτοικοι. Ότι δηλαδή τα καΐκια είναι περισσότερα από τους κατοίκους.
   Οι παραλίες του είναι πραγματικά μαγευτικές. Θα συναντήσετε πέντε συνεχόμενες αμμουδιές και θα φτάσετε στο Πορί, έναν κυκλικό όρμο απίστευτης ομορφιάς. Στη βόρεια πλευρά του υπάρχει μια θαλάσσια σπηλιά. 
 Το Κουφονήσι ΄΄ανακαλύφθηκε΄΄ τουριστικά την τελευταία δεκαετία. Το νησί διατηρεί αναλλοίωτες τις φυσικές του ομορφιές και την παραδοσιακή του γοητεία. Λειτουργούν αρκετά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα που προσφέρουν στους επισκέπτες άνετη διαμονή. Στις ταβέρνες του νησιού θα απολαύσετε εκλεκτές συνταγές και θα διασκεδάσετε με παραδοσιακή μουσική.
Είναι ο επίγειος παράδεισος όσων επιθυμούν ήσυχες διακοπές. Ανακαλύψτε τον!
 
Χρυσές αμμουδιές στο Πάνω και Κάτω Κουφονήσι
Τα Κουφονήσια, παρόλο που είναι μικρά, όπως όλες οι Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες, διαθέτουν μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας. Παραδεισένιες αμμουδιές με κρυστάλλινα σμαραγδένια νερά πλαισιώνονται από αμμόλοφους ή σμιλευμένα βράχια με μοναδικά χρυσό χρώμα που σχηματίζουν θαλάσσιες σπηλιές και κρυφούς ορμίσκους.
 
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Οι Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες στις οποίες ανήκουν τα Κουφονήσια, συνδέονται όλο το χρόνο με το λιμάνι Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 8,30 ώρες.
Τα Κουφονήσια μέσο της γραμμής: Μήλος – Φολέγανδρος – Ίος – Θήρα – Κουφονήσι – Αμοργός και της γραμμής Πάρος – Νάξος – Ηρακλειά – Σχοινούσα – Κουφονήσια – Κατάπολα, συνδέονται με τα αντίστοιχα νησιά.
Επίσης, έχουν τακτική τοπική σύνδεση με τη Νάξο.
Περισσότερες πληροφορίες:
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ 210 4226000
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΝΑΞΟΥ 22850 22300
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΩΝ 22860 71379
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 22860 71375
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ 22860 71360
  ΔΙΑΜΟΝΗ
Κουφονήσι (22850 74067, www.hotelkoufonisia.gr). Από τα πιο παλιά καταλύματα, με κήπο, πισίνα, καφέ, εστιατόριο.
Αίολος (22850 74206, www.aeoloshotel.com). Ευρύχωρα και διακοσμημένα απλά δωμάτια σε κυκλαδίτικου στυλ κτίριο με καμάρες και πισίνα.
Η γειτονιά της Ειρήνης (22850 71674, www.koufonisia-diakopes.gr). Πολύ συμπαθητικό κυκλαδίτικο σπίτι, με κήπο.
Κέρος (22850 71601, www.keroshotel.gr). Θέα στη θάλασσα, πισίνα με μπαρ.
Paradise Resort (22850 71691, www.paradisekoufonisi.gr). Ομορφο ξενοδοχείο, με πισίνα και elegant διακόσμηση.
ΦΑΓΗΤΟ

Στα Κουφονήσια θα απολαύσετε πάνω απ' όλα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Δοκιμάστε, επίσης, ντόπιο αγριοκάτσικο, ξινομυζήθρα, παστέλι και ξεροτήγανα.
Αταίριαστοι (22850 71834). Απλώς εξαιρετικό, από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία του Αιγαίου.
Ρεμέτζο (22850 74203). Πολύ όμορφη θέα, ένα μπαλκόνι πάνω από τη θάλασσα και καλή κουζίνα.
Καπετάν Νικόλας (22850 71690). Πέρυσι είχε ακριβύνει αρκετά, αλλά φέτος, λόγω κρίσης, μάλλον θα έχει επανέλθει σε λογικά πλαίσια. Εξαιρετική, πάντως, η κουζίνα του και πολύ καλά τα ψάρια του.
Στο Κάτω Κουφονήσι, μία είναι η επιλογή: Γιάννης Βενετσάνος. Για κακαβιά, μαγειρευτά και καλή ρακή. Τα γλέντια του αξέχαστα.
 
 
blue-hornet team