Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Αρχίζει το ματς, ζητούμενο η απόλαυση



Του Μιχάλη Φουντουκίδη
Εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ξεπροβάλλει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2012, που ανοίγει την αυλαία του το απόγευμα της Παρασκευής στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας με τη συμμετοχή και της εθνικής Ελλάδος.


Ευχάριστο διάλειμμα λοιπόν από το καθημερινό άγχος και την αβεβαιότητα που μας έχουν καταβάλλει. Σαφώς και το ποδόσφαιρο δεν είναι λύση στα προβλήματα, αλλά έχει τη δύναμη να ανακουφίζει, έστω και για λίγο.

Στη 14η έκδοσή του το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι ικανό να προσφέρει συγκινήσεις. Παίκτες – σύμβολα, νέα ταλέντα, όμιλοι-φωτιά και δίψα για την επιτυχία συνθέτουν τη μάχη που θα διαρκέσει κάτι περισσότερο από τρεις εβδομάδες μεταξύ 16 εθνών της Ευρώπης και θα καταλήξει την 1η Ιουλίου, με την ανακήρυξη της πρωταθλήτριας της γηραιάς ηπείρου.

Φαβορί υπάρχουν και σε πρώτη ανάγνωση είναι τρία: η απόλυτη κυρίαρχος των τελευταίων τεσσάρων ετών Ισπανία, η νεανική και ιδιαίτερα ταλαντούχα Γερμανία και η Ολλανδία που εξέπληξε στο προ διετίας Παγκόσμιο Κύπελλο και έχει τη δυνατότητα να επαναλάβει την πορεία της.

Εχοντας μελετήσει τον όμιλο της εθνικής μας στην προηγούμενη επικοινωνία μας, περνάμε στο Β’ όμιλο: Γερμανία και Ολλανδία είναι τα φαβορί για την πρόκριση στους «8». Το μέγεθος Πορτογαλία δεν είναι μικρό, αλλά επανειλημμένα έχει αποδειχθεί κατώτερο των περιστάσεων. Πόσω μάλλον δε τώρα που το γερμανοολλανδικό δίδυμο μέτωπο φαίνεται απροσπέλαστο.

Στον Γ’ όμιλο η Ισπανία ξεχωρίζει. Φαντάζει λίγο πιο βαρειά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αλλά παραμένει υπέροχη ομάδα, παρά τις απουσίες των Βίγια και Πουγιόλ. Η Ιταλία ήταν ανέκαθεν αψυχολόγητη. Το ίδιο ισχύει και τώρα, αφού το έμψυχο δυναμικό της δεν πείθει, αλλά δεν είναι και αμελητέο. Η Κροατία διαθέτει τη δυναμική να υπερκεράσει αυτήν την Ιταλία, ενώ το σκληροτράχηλο Ειρε δεν θα αποτελέσει εύκολο θύμα για καμμία από τις άλλες τρεις.

Δύσκολος είναι και ο Δ’ όμιλος που περιέχει την εκ των διοργανωτριών Ουκρανία, τη Γαλλία, την Αγγλία και τη Σουηδία. Λογικά οι Σκανδιναβοί δεν έχουν τύχη και το κλειδί στην υπόθεση θα είναι η παρουσία της αποδεκατισμένης Αγγλίας. Συνήθως τα «λιοντάρια» παρουσιάζονται ως ένα από τα φαβορί πριν από κάθε μεγάλη διοργάνωση και αποτυγχάνουν. Μήπως τώρα που δεν τα υπολογίζει κανείς, κάνουν την υπέρβαση; Σκαμπανεβάσματα παρουσιάζει και η Γαλλία, που αυτή τη φορά φαίνεται πιο ομοιογενής. Το δίδυμο της πρόκρισης θα προκύψει ανάμεσα στις τρεις –πλην Σουηδίας- ομάδες.

Προχωρώντας στα νοκ άουτ, Ολλανδία και Γερμανία θα έχουν εύκολο έργο απέναντι στο δίδυμο του ομίλου μας, ενώ από την άλλη πλευρά θα προκύψουν ομηρικές μάχες, μεταξύ Αγγλων, Ισπανών, Γάλλων και Ιταλών, στην περίπτωση που επικρατήσουν στους ομίλους τα μεγάλα ονόματα.

Η όρεξη της νέας γερμανικής γενιάς, η απουσία από την κορυφή μεγάλης διοργάνωσης τα τελευταία 16 χρόνια και εν μέρει η αποτυχία της Μπάγερν στο Τσάμπιονς Λιγκ, θα λειτουργήσουν θετικά στην προσπάθεια των «πάντσερ» να... ποδοπατήσουν αντιπάλους και να σκαρφαλώσουν στον ευρωπαϊκό θρόνο. Εκτίμησή μας είναι ότι η Γερμανία είναι το υπ’ αριθμόν ένα φαβορί για τον τίτλο.

Δεύτερο είναι η Ισπανία, λίγο κουρασμένη και κορεσμένη. Σίγουρα όμως είναι η πιο ποιοτική και μεστή ομάδα της διοργάνωσης. Τύχη έχει και η Ολλανδία. Μοναδικό της μειονέκτημα ότι τα χάνει όταν έρχεται η κρίσιμη στιγμή. Από εκεί και πέρα όλα μπορούν να συμβούν. Σε μια τέτοια διοργάνωση, πέρα από το ταλέντο των ποδοσφαιριστών και το όνομα των ομάδων, παίζει μεγάλο ρόλο η τύχη και η ψυχολογία, που ανεβαίνει κατακόρυφα από επιτυχημένο σε επιτυχημένο παιχνίδι.

Το ζητούμενο για αυτούς που αγαπούν το ποδόσφαιρο είναι να δουν όμορφο θέαμα, την εθνική μας να αρπάζει την ευκαιρία που έχει για πρόκριση στους «8» και τον καλύτερο –συνολικά ως παρουσία- να κερδίζει. Δεκαέξι ομάδες, τριάντα ένας αγώνες, ένας νικητής. Καλή απόλαυση!
blue-hornet team