Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Η αλητεία του Facebook συνεχίζεται…


Το λαοφιλές site Facebook συνεχίζει να αποθρασύνεται και να κοροϊδεύει τους χρήστες του. Αυτή τη φορά, ερευνητές διαπίστωσαν πως αν και διέγραφαν τις φωτογραφίες τους, αυτές παρέμεναν στους servers της εταιρίας και ήταν προσπελάσιμες απο την μοναδική διεύθυνση τους (Absolute URLs).

Αν και το Facebook δηλώνει πως σέβεται (πότε σεβάστηκε για να σέβεται τώρα;) τις προσωπικές πληροφορίες και επιθυμίες των χρηστών του, φαίνεται πως αυτά είναι λόγια του αέρα.
Η τεράστια απήχηση και το user base των πολλών εκκατομυρίων μελών, το καθιστούν υπεράνω νόμου. Ό,τι ακριβώς συμβαίνει με κάθε ιδιωτικό μεγαλοπαράγοντα παντού στον κόσμο. Μπορούμε να ανεχτούμε ενα παραστράτημα. Μπορούμε να ανεχτούμε και δεύτερο. Όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται πως πρόκειται περι αλητείας.
Έχω εγκαταλείψει το Facebook εδώ και παρα πολύ καιρό, απο την εποχή του Beacon. Για εμένα, αρκούσε η συγκεκριμένη απάτη για να με απωθήσει. Άλλοι χρήστες (όπως φαίνεται παρα πολλοί) δεν φάνηκε να σταθμίζουν όπως εγώ την κατάσταση και παρέμειναν για να αδράξουν τα οφέλη συμμετοχής στην υπηρεσία-ρουφιάνο.
Όσο περνάει ο καιρός, διαπιστώνω πως η επιλογή μου ήταν η σωστή. Δεν αρνούμαι τα κοινωνικά δίκτυα. Αρνούμαι το Facebook συγκεκριμένα.
Το χειρότερο όμως όλων, είναι η κοροϊδία και το σύστημα «πετάω άδεια να πιάσω γεμάτα» που χρησιμοποιεί το νομικό τμήμα της εταιρίας. Πρόσφατα, μετά την «απόσυρση» κανονισμών, δήλωσε πως θα γίνει πιο…δημοκρατικό, καλώντας τους χρήστες να ψηφίσουν για αλλαγές στο Policy… Στην πράξη όμως, τους έχει όλους γραμμένους! Κάνει ό,τι θέλει παρανομώντας ασύστολα και συνεχώς.
Αυτό το λέω, διότι οι τελευταία αλλαγή στους Κανόνες Λειτουργίας, ήταν αυτή της ΜΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ προσωπικών δεδομένων απαξ ο χρήστης αποφάσιζε να τις διαγράψει. Η εταιρία φαινομενικά είχε αποδεχθεί την αντίδραση των χρηστών και την καταδίκη απο διάφορες οργανώσεις προστασίας του προσωπικού απορρήτου, αλλάζοντας τους όρους χρήσης και δηλώνοντας ευθαρσώς πως οτιδήποτε διαγράφει ο χρήστης διαγράφεται απο τους servers.
Άνθρωποι της τεχνολογίας, που θα μπορούσα να χαρακτηρίσω ιδιαίτερα χαρισματικούς, έσπευσαν να χαιρετήσουν και να αποδεχθούν τη «συμμόρφωση» της εταιρίας προς τις προσταγές του κόσμου. Δεν τους πέρασε όμως ούτε στιγμιαία απο το μυαλό η πιθανότητα να τους κοροϊδεύει η εταιρία. Για κάποιο απροσδιόριστο λόγο -που πρέπει να ελεγχθεί επιστημονικά και κοινωνιολογικά- θεωρούν πως το μέγεθος μιας εταιρίας, αυξάνει την αξιοπιστία της. Ο μεγαλύτερος παραλογισμός δηλαδή, καθώς είναι εκατοντάδες τα παραδείγματα μεγάλων εταιρίων που δεν σέβονται τίποτα.
Πιστεύω πως αυτή η αντίληψη, έχει κάτι απο την αντίληψη των ηλικιωμένων -συνήθως- ανθρώπων, για την αμεροληψία και Παγκόσμια Αλήθεια που κρατάνε στα χέρια τους οι παρουσιαστές των Ειδήσεων οι οποίοι δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.
Το συμπέρασμα είναι απλό. Οι εταιρίες όσο γιγαντώνονται και δημιουργούν μονοπώλια, θα γράφουν τον νόμο και τις επιθυμίες των χρηστών/πελατών τους εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Αυτός είναι παγκόσμιος και διαχρονικός Κανόνας, με τις εξαιρέσεις του. Άσχετα με το τι δηλώνουν δημοσίως.
Η προτροπή μου είναι να πράξετε αναλόγως. Δόξα τω θεώ «εμείς κρατάμε το τηλεκοντρόλ».




πηγή:blog.tech-spot.gr