Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Ο συνιδρυτής του Facebook δεν είναι πια Αμερικανός

Ο Βραζιλιανής καταγωγής συνιδρυτής του Facebook, Eduardo Saverin , δεν είναι πλέον Αμερικανός πολίτης σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Το Αμερικανικό  δίκτυο, που επικαλείται στοιχεία από την οικονομική υπηρεσία των ΗΠΑ, κάνει λόγο για κίνηση συμφέροντος από τον Saverin μια εβδομάδα πριν τη δημόσια προσφορά μετοχών του facebook αξίας 11.8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
0 30χρονος  Saverin κάτοικος Σιγκαπούρης είναι ένα από τα επτά άτομα που βοήθησαν τον Mark Zuckerberg να δημιουργήσει το Facebook στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Ο νεαρός το το 2009 κατείχε το 5% των μετοχών , αλλά έκτοτε έχει πουλήσει αρκετές, οι φόροι που θα πρέπει να καταβάλλει έστω και για το μικρό μερίδιό του στην κοινωνική πλατφόρμα είναι υπέρογκοι.
Αποτέλεσμα να "εκπατριστει" ώστε να γλιτώσει μελλοντικά από αρκετές χιλιάδες δολάρια, που θα έπρεπε να καταβάλλει στις αμερικανικές οικονομικές υπηρεσίες.
Σε πρακτικούς και όχι φορολογικούς λόγους απέδωσε ωστόσο την απόφαση του Saverin ο εκπρόσωπός του. "Ο Εντουάρντο προσφάτως ανακάλυψε ότι είναι πολύ πιο λειτουργικό για τον ίδιο να γίνει επισήμως κάτοικος Σιγκαπούρης, αφού σκοπεύει να ζήσει εκεί επ' αόριστον. Οι δεσμοί του με τη Βραζιλία, την πατρίδα του αλλά και τις ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι πολύ ισχυροί".
Κι ενώ η εφορία αναμένεται να ζητήσει προσεχώς το δικό της μερίδιο στο φαινόμενο του "facebook" από τους μετόχους του, η κίνηση του Saverin αποτελεί ένδειξη δημιουργικής "φοροδιαφυγής", δεδομένου ότι υπόλογοι σε φορολογία είναι όλοι οι Αμερικανοί πολίτες ανεξάρτητα από τη χώρα διαμονής τους. Στην ίδια πρακτική κατέφυγαν την περασμένη χρονιά 1.781 Αμερικανοί πολίτες, αριθμός αυξημένος κατά 16% σε σχέση με το 2010.
Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες του facebook
Tο facebook φτιάχτηκε από 4 φοιτητές του Harvard. Τους: Mark Zuckerberg, Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin και Chris Hughes. Ο πιο διάσημος από όλους είναι ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του facebook, Mark Zuckerberg ο οποίος κατέχει το 24% με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών , 30%, κατέχει το ίδιο το προσωπικό της εταιρείας. Δεύτερος έρχεται ο ένας από τους τέσσερις συνιδρυτές, ο γνωστός σε όλους μας Mark Zuckerberg, με ποσοστό 24% ενώ το μερίδιο του ανέρχεται σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Τρίτος μέτοχος είναι ο δεύτερος συνιδρυτής Dustin Moskovitz με ποσοστό 6% το οποίο μεταφράζεται σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Sean Parker, ιδρυτής του θρυλικού Napster, τον οποίο υποδυόταν ο Justin Timberlake στην σχετική ταινία "The Social Network" κατέχει το 4% δηλαδή 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο τρίτος από τους συνιδρυτές, Eduardo Saverin, έχει ποσοστό στο facebook που αγγίζει το 5% δηλαδή 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μικρότερα ποσοστά, καθόλου όμως ευκαταφρόνητα, κατέχουν διάφορα επενδυτικά funds και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Goldman Sachs, η Merital Capitals, η Greylock Partners, η Meritech Capital Ventures και  η Digital Sky Technologies.
Το σημαντικό ποσοστό του 3% που μεταφράζεται σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατέχει ο Peter Thiel, που είναι συνιδρυτής της γνωστής υπηρεσίας online συναλλαγών PayPal και πρόεδρος του hedge fund Clarium Capital.
Τέλος 1,5% δηλαδή 750 εκατομμύρια δολάρια κατέχει ο γνωστός τραγουδιστής Bono των U2 μέσω της επενδυτικής εταιρείας του Elevation Partners.
Υπάρχουν και πολλοί άλλοι επενδυτές που κατέχουν μικρότερα ποσοστά αλλά συνολικά συγκεντρώνουν το 9,7% του facebook.
πηγή:news247.gr