Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Μην καθαρίζεις τα αφτιά με μπατονέτα!

Η μπατονέτα αποτελεί αναπόσπασιο κομμάτι της καθημερινής μας υγιεινής, όμως οι περισσότεροι ωτορινολαρυγγολόγοι συνιστούν:
Χρησιμοποιήστε την για οτιδήποτε άλλο εκτός από το να καθαρίσετε τ’ αφτιά σας! Ειδικά όταν σ’ αυτά έχουν δημιουργηθεί βύσματα κυψέλης (το γνωστό κερί των αφτιών).
Στον έξω ακουστικό πόρο των αφτιών – όπως και σε όλες τις κλειστές κοιλότητες – αναπτύσσονται διάφορα μικρόβια (φυσιολογική χλωρίδα), τα οποία είναι μη παθογόνα. Ο πόρος αυτός δεν είναι τελείως ευθύς. Συχνά εμφανίζει σχήμα κλεψύδρας ή χωνιού, μέσα δε σ’ αυτόν δημιουργούνται τα βύσματα κυψέλης. Τα βύσματα αποτελούνται από έκκριμα των κυψελιδοποιών αδένων, τρίχες και επιθήλια, που αφυδατώνονται και παίρνουν το εκμαγείο (σχήμα) του έξω ακουστικού πόρου. Όταν διαβραχούν, διογκώνονται και κλείνουν αεροστεγώς τον πόρο δημιουργώντας βαρηκοΐα. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, προσπαθώντας να καθαρίσουμε τα αφτιά με μπατονέτα προωθούμε το βύσμα προς το τύμπανο επιτείνοντας έτσι τη βαρηκοΐα, ενώ μπορεί να τραυματίσουμε τον έξω ακουστικό πόρο και να προκαλέσουμε έντονες φλεγμονές. Ο τραυματισμός του έξω ακουστικού πόρου όσο και του τυμπανικού υμένα από μπατονέτα είναι συχνός και οδηγεί πολλούς στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων με ωταλγίες, βαρηκοΐα και πυόρροια, ενοχλήματα που οφείλονται σε εξωτερική ή μέση ωτίτιδα και χρήζουν ειδικής φαρμακευτικής αγωγής.
Πώς πρέπει να καθαρίζουμε τα αφτιά μας
Τα αφτιά αυτοκαθαρίζονται. Ό,τι παράγεται μέσα σ’ αυτά βγαίνει μόνο του προς τα έξω. Μετά το μπάνιο μπορούμε να τα καθαρίζουμε μέχρι το σημείο που φτάνει η πετσέτα. Αν μείνει υγρό μέσα, σωστό είναι το απορροφήσουμε με μια λεπτή οδοντογλυφίδα στην άκρη της οποίας θα βάλουμε λίγο βαμβάκι.
  • Εάν υπάρχει βύσμα που κλείνει τελείως τον έξω ακουστικό πόρο, κάνουμε μια προετοιμασία με ελαιόλαδο επί 3 ημέρες (βάζουμε στην άκρη μια οδοντογλυφίδας λίγο βαμβάκι, το βουτάμε σε ελαιόλαδο, το στύβουμε και υγραίνουμε απαλά τον έξω ακουστικό πόρο) και μετά πλένουμε το αφτί με νερό στη θερμοκρασία του σώματος, ώστε να παρασυρθούν τα βύσματα προς τα έξω.
  • Αν το βύσμα είναι σκληρό και δεν βγαίνει, πρέπει να αφαιρείται από ειδικό γιατρό με το ιατρικό γωνιώδες αγκιστράκι.
  • Όσοι πάσχουν από οξεία ή χρόνια ωτίτιδα πρέπει να προσέχουν, ώστε να μην μπαίνει νερό ή σαπουνάδα στα αφτιά τους και να μη χρησιμοποιούν διάφορα αντικείμενα για τον καθαρισμό τους. Κι αυτό γιατί μπορεί να δημιουργηθούν εξωτερικές ωτίτιδες, όπως οι κακοήθεις εξωτερικές ωτίτιδες, που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή σε άτομα προχωρημένης ηλικίας ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
  • πηγή:goldenmag.gr