Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Τσούζουν, τρέχουν, πονάνε... πρόσεχε τα μάτια σου!

Μάτια ξηρά σαν την έρημο; Ή κόκκινα και ερεθισμένα; Ίσως φταίει η διατροφή σου ή ότι γράφεις πολλά e-mail. Δες με μια ματιά ποιες περιπτώσεις πρέπει να σε ανησυχήσουν και πώς μπορούν να θεραπευτούν.
Συνεργάστηκε ο Xάρης Μπριλάκης, χειρουργός-οφθαλμίατρος, M.D., MPH

Δεν είναι όλα τα δάκρυα ίδια. Άλλα είναι πιο όξινα, άλλα πιο «παχιά», άλλα πιο «λεπτά». Ωστόσο πολλοί μπορεί να έχουμε προβλήματα δακρύρροιας. Παρακάτω, θα βρεις τις περιπτώσεις που θα σε βοηθήσουν να κάνεις μια πρώτη διάγνωση και να δώσεις τις πρώτες βοήθειες.

«Χρησιμοποιώ τεχνητά δάκρυα για να αποτρέπω την ξηρότητα. Όμως, η κατάσταση έχει χειροτερεύσει: Eίναι δυνατόν;»

Ίσως το προϊόν που χρησιμοποιείς να μην είναι το σωστό. Υπάρχουν 4 τύποι προϊόντων κατά της ξηρότητας στα μάτια, που δεν μπορείς να επιλέξεις στην τύχη. Επιπλέον, ενδέχεται να είσαι μη ανεκτική, χωρίς να το γνωρίζεις, σε κάποια συντηρητικά που περιέχουν ορισμένες μάρκες.

Τι να κάνεις: Πριν χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε, πήγαινε στον οφθαλμίατρο. Θα σε υποβάλει σε μια σειρά εξετάσεων για να αποφασίσει ποιος τύπος δακρύων ενδείκνυται για την περίπτωσή σου. Επίσης, θα μπορέσει να αποκλείσει ασθένειες που έχουν ως αποτέλεσμα τη δακρυϊκή δυσλειτουργία και να διαπιστώσει τυχόν αλλεργίες στις ουσίες του προϊόντος που ήδη χρησιμοποιείς.

«Όταν κάνει πολύ κρύο ή φυσάει πολύ, νιώθω σαν να έχω άμμο στα μάτια».

Μαζί με το νέφος και τη σκόνη, αυτές οι συνθήκες είναι οι πιο επικίνδυνες. Η αιτία; Εξατμίζουν πιο γρήγορα το νερό από το οποίο αποτελούνται τα δάκρυα. Εάν η δακρυϊκή μεμβράνη δεν είναι επαρκής, ο κερατοειδής χιτώνας ερεθίζεται και υφίσταται μικρά «τραύματα».

Τι να κάνεις Εάν η δυσφορία που νιώθεις δεν περνά έπειτα από 2-3 ημέρες, μίλησε με τον οφθαλμίατρό σου. Θα σου συνταγογραφήσει κολλύριο και ειδικά τεχνητά δάκρυα.
 «Προκαλεί αίσθηση καύσου στα μάτια η πολύωρη παραμονή σε χώρους με κλιματισμό;»

Τα κλιματιστικά ξηραίνουν την ατμόσφαιρα, εξατμίζοντας γρήγορα το υγρό που προστατεύει τα μάτια. Μακροπρόθεσμα, αν συνεχίσεις να περνάς ώρες σε κλιματιζόμενους χώρους, αρχίζουν οι ενοχλήσεις.

Τι να κάνεις Όταν είσαι στο γραφείο ή στο σπίτι, άφηνε το παράθυρο λίγο ανοιχτό. Το σημαντικό είναι να ανακυκλώνεται ο αέρας.

«Κινητά τηλέφωνα, laptop, ηλεκτρονικά παιχνίδια: τα χρησιμοποιώ πολύ. Είναι βλαβερά;»

Όχι, αλλά υπάρχει μια προϋπόθεση: μην υπερβάλλεις. Μακροπρόθεσμα, οι τόσο μικρές οθόνες (του υπολογιστή λιγότερο, ωστόσο) μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα ξηροφθαλμίας. Επειδή όταν τα κοιτάς ανοιγοκλείνεις λιγότερο συχνά τα βλέφαρα απ’ όσο χρειάζεται για τα μάτια, προκαλείται κνησμός και ερύθημα.

Τι να κάνεις Για κάθε ώρα που περνάς μπροστά στην οθόνη, τουλάχιστον 10 λεπτά διάλειμμα.

«Ξεκίνησα δίαιτα και τώρα έχω φαγούρα στα μάτια μου, κοκκινίζουν και με ενοχλούν. Φταίει η διατροφή μου;»

Μια μη ισορροπημένη διατροφή, πολύ φτωχή σε υγρά, πολύ αυστηρή ή, αντίθετα, πολύ πλούσια σε λιπαρά, μπορεί να μεταβάλλει την έκκριση δακρύων, που αποτελούνται από νερό αλλά και από πολλές άλλες ουσίες, όπως οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια.

Τι να κάνεις Προτίμησε μια ισορροπημένη διατροφή, ακολουθώντας τον κανόνα «πέντε την ημέρα»: πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά, μοιρασμένες σε πέντε γεύματα μες στην ημέρα. Πίνε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα (και τα μάτια διψούν!) και για άμεση ανακούφιση χρησιμοποίησε τα τεχνητά δάκρυα που σου έχει συστήσει ο οφθαλμίατρός σου.
 «Φορούσα πάντα φακούς επαφής, όμως τελευταία δεν τους ανέχομαι πλέον: μπορεί να ευθύνονται για την ξηρότητα στα μάτια;»

Όσοι φορούν φακούς επαφής ενδέχεται να εμφανίσουν αυτό το πρόβλημα κάποια στιγμή της ζωής τους. Οι λόγοι; Μπορεί να είναι διάφοροι: οι φακοί επαφής μειώνουν γενικά την οξυγόνωση του κερατοειδούς, επειδή μειώνουν την επαφή του με τα δάκρυα. Κι αυτό, ειδικά αν έχεις ήδη ανεπάρκεια δακρυϊκής έκκρισης και δεν το ξέρεις, περιπλέκει τα πράγματα. Εάν τους χρησιμοποιείς για πολλές συνεχόμενες ώρες ή τους φοράς όταν κοιμάσαι, είναι επικίνδυνο.

Τι να κάνεις Προσπάθησε να μειώσεις σημαντικά το χρόνο που τους φοράς. Προβλέπεται να τους φοράς για 10-12 ώρες; Χώρισε το διάστημα σε δύο μέρη, με 1 ή 2 ώρες διάλειμμα. Η κατάσταση δε βελτιώνεται; Ρώτα το οφθαλμίατρό σου, αν μπορεί να σου γράψει φακούς που επιτρέπουν μεγαλύτερη οξυγόνωση των ματιών.

«Έκανα λέιζερ για τη μυωπία και τώρα πια βλέπω καλά. Όμως, νιώθω πιο “ευαίσθητα” τα μάτια μου».

Είναι φυσιολογικό: το λέιζερ στοχεύει στον κερατοειδή, που είναι ο πιο πλούσιος σε νεύρα ιστός του ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο, όλα θα γίνουν όπως πριν: χρειάζεται απλώς να περιμένεις μερικές εβδομάδες.

Τι να κάνεις Ο οφθαλμίατρος θα σου γράψει κολλύριο και τεχνητά δάκρυα για περισσότερη ενυδάτωση. Χρήσιμη μπορεί να είναι, επίσης, η λήψη προϊόντων που περιέχουν αμινοξέα ή λιπαρά οξέα (όπως τα Ω-3) για μερικούς μήνες.

«Άρχισα να παίρνω αγχολυτικά και παρατηρώ ότι πολύ συχνά τα μάτια μου είναι ερεθισμένα. Γιατί;»

Οι μεταβολές στην παραγωγή δακρύων (πολύ λίγων ή πολύ υδαρών) σχετίζονται συχνά με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων. Έτσι, αν ακολουθείς μια αγωγή αντικαταθλιπτικών, καθώς και διουρητικών ή φαρμάκων κατά της υπέρτασης, είναι πιθανή κάποια επίδραση στην όραση.

Τι να κάνεις Μίλησε με το γιατρό σου: ίσως να είναι προσωρινό (και μπορείς να ξεπεραστεί με το κατάλληλο προϊόν για τα μάτια) – ίσως, πάλι, η αλλαγή της δοσολογίας να μειώσει το πρόβλημα της ξηροφθαλμίας.
 «Μόλις ανάρρωσα από ιογενή επιπεφυκίτιδα και η υγεία των ματιών μου δεν έχει αποκατασταθεί. Τι να κάνω;»

Η επιπεφυκίτιδα σε έκανε πιο ευάλωτη. Η φλεγμονή της επιπεφυκίτιδας μπορεί να μεταβάλει τη λειτουργία των δακρυϊκών αδένων. Αρχικά εκκρίνουν υγρό σε μεγάλη ποσότητα, ως άμυνα κατά του ερεθισμού. Στη συνέχεια η παραγωγή δακρύων μειώνεται δραστικά.

Τι να κάνεις Πρέπει απλώς να είσαι υπομονετική για μερικές εβδομάδες και να χρησιμοποιείς τα τεχνητά δάκρυα που σου έχει γράψει ο γιατρός σου, λιγότερο ή περισσότερο πυκνά, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά των φυσικών σου δακρύων.

«Η ξηροφθαλμία μπορεί να οφείλεται στη γύρη; Υποφέρω από αλλεργική ρινίτιδα και έχω διαρκή αίσθηση καύσου».

Η αλλεργία δεν προκαλεί ξηροφθαλμία, αλλά μπορεί να την επιδεινώσει, καθώς μεταβάλλει τη σύνθεση των δακρύων, κάνοντάς τα πιο παχιά και λιπαρά.

Τι να κάνεις Και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να στραφείς στα τεχνητά δάκρυα: ο οφθαλμίατρος θα σου συστήσει έναν τύπο δακρύων που επαναφέρει τη λιπιδική σύνθεση του δακρυϊκού υμένα.
 Διάλεξε τα σωστά δάκρυα για σένα

Τα τεχνητά δάκρυα διατίθενται σε μορφή σταγόνας-κολλυρίου, γέλης, αλοιφής και σπρέι. Να θυμάσαι:
  • Όταν η χρήση ξεπερνά τις τέσσερις φορές την ημέρα, προτίμησε τα μιας χρήσης, γιατί τα μάτια με ξηροφθαλμία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε όλα τα συντηρητικά πρόσθετα.
  • Σε απλή ξηροφθαλμία προτίμησε τα «απλά» κολλύρια που δε θολώνουν την όραση και επιτρέπουν τη χρήση τους και στη δουλειά. Αντίθετα, οι οφθαλμικές «γέλες» ενισχύουν καλύτερα τη δακρυϊκή στιβάδα, αλλά σε φυσιολογικές οφθαλμικές επιφάνειες μειώνουν για λίγο την οπτική οξύτητα.
  • Δοκίμασε περισσότερα του ενός σκευάσματα προκειμένου να έχεις το καλύτερο δυνατό κλινικό αποτέλεσμα.
  • πηγή:shape.gr