Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Παρέμβαση της Μαρίας Δαμανάκη

Η Κομισιόν χρειάζεται να επαναβεβαιώσει τη σταθερή προσήλωσή της στην προσπάθεια να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.
Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους της. Ωστόσο είναι ανάγκη να δούμε την κατάσταση με μεγαλύτερη ευελιξία προκειμένου να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Αυτό ήταν το κεντρικό νόημα της σημερινής παρέμβασης της Κοινοτικής Επιτρόπου Μ.Δαμανάκη στο κολέγιο της Κομισιόν που σημειωτέον συνεδριάζει ακόμα για το ελληνικό ζήτημα. Σε μια από τις πιο μαύρες συνεδριάσεις, σε κλίμα "βαρύ και ασήκωτο" η επίτροπος ζήτησε καθαρές κουβέντες. Σύμφωνα με κύκους της Κομισιόν που τελούν εν γνώση των συζητήσεων ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Πρέπει να συνομολογήσουμε τη διάθεσή μας να συζητήσουμε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση τους τρόπους και τις δυνατότητες η Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους. Να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί προκειμένου να οδηγηθούμε σε θετικά αποτελέσματα. Η Κομισιόν είναι ανάγκη να δείξει και από την πλευρά της ότι πήρε και αυτή το μήνυμα των ελληνικών εκλογών".

Επεσήμανε ακόμη ότι πρέπει ως Κομισιόν "να επιμείνουμε στις διαρθρωτικές μεταρρύθμίσεις ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που είναι απαραίτητα για να πάρει μπρος η ελληνική οικονομία. Όχι επιπλέον οριζόντιες περικοπές που εντείνουν την ύφεση. Υπάρχει θέμα και ταχύτητας στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Οι υψηλές ταχύτητες ενίσχυσαν την ύφεση. Να τις ξαναδούμε χωρίς να αποκλίνουμε από τον στόχο".

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους που γνωρίζουν την τοποθέτηση της Μ.Δαμανάκη, η επίτροπος τόνισε ωστόσο πως "πρέπει να δούμε τί εμπόδια και καθυστερήσεις έχουν παρουσιαστεί σε όσα εξαρτώνται από μας. Τις δικές μας ευθύνες, τη δική μας συνεισφορά. Για παράδειγμα το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων μεσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Ακολουθούν και άλλα προγράμματα αναπτυξιακού περιεχομένου. Χρειάζεται να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να επιταχύνουμε".

Μετά το πέρας της συνεδρίασης σε λίγη ώρα ο ίδιος ο πρόεδρος Ζ.Μ.Μπαρόζο αναμένεται να τοποθετηθεί δημόσια επί των παραπάνω σημείων.
πηγή:real.gr