Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Μεγάλο φιάσκο και αναβολή για τα γενόσημα

Αναβάλλεται για λίγες ημέρες το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, καθώς ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας κάνει λόγο για προβλήματα που παρουσιάστηκαν,
κατά την πρώτη ημέρα της εφαρμογής του και τα οποία θα αντιμετωπιστούν.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ παραδέχεται ότι "κατά την πρώτη μέρα της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία - όπως ήταν αναμενόμενο - παρουσιάσθηκαν ορισμένες δυσκολίες".
Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι το φαινόμενο αυτό είναι "φυσιολογικό, δεδομένου ότι πρόκειται για μια ριζική αλλαγή στη φαρμακευτική περίθαλψη των εκατομμυρίων ασφαλισμένων".
Ήδη, όπως σημειώνει ο ΕΟΠΥΥ, ο κατάλογος των φαρμάκων που αντιστοιχούν στις 10 δραστικές ουσίες έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ και αναμένεται να κοινοποιηθεί και στο ηλεκτρονικό σύστημα υποδοχής των συνταγών (ΗΔΥΚΑ), ώστε να ενσωμάτωσει τις νέες τιμές.
Με βάση αυτό το εργαλείο θα μπορούν οι φαρμακοποιοί να επιλέγουν αμέσως το φθηνότερο από τα δεκάδες αντίγραφα φάρμακα που κυκλοφορούν για τις προαναφερθείσες δέκα δραστικές ουσίες και να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους.
Ο ασθενής θα πληρώνει τη διαφορά
Αυτό σημαίνει πως στο συνταγολόγιο δεν θα αναγράφεται από τους γιατρούς η ονομασία του φαρμάκου αλλά η δραστική ουσία και την επιλογή θα κάνει ο φαρμακοποιός που θα υποχρεούται να δίνει στον ασθενή το πιο φθηνό από τα γενόσημα που κυκλοφορούν στη χώρα με τη συνταγογραφημένη δραστική ουσία.
Στην περίπτωση που ο ασθενής εμμένει σε άλλο φάρμακο εκτός από το οικονομικότερο αντίγραφο θα πληρώνει τη διαφορά στην τιμή καθώς ο ασφαλιστικός φορέας θα αποζημιώνει μόνο το φθηνότερο γενόσημο της κάθε μιας από τις δέκα δραστικές ουσίες.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λουράντος, έκανε λόγο για αλαλούμ και προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο και υποστήριξε ότι το μέτρο είναι πρακτικά ανεφάρμοστο.
πηγή:news247.gr