Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Πάσχα στα Καμένα Βούρλα

 Τα έθιμα για το Πάσχα δε σταματούν απαραιτήτως με το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας.
Σε πολλές περιοχές της χώρας συνεχίζονται και την εβδομάδα μετά την Ανάσταση, ενώ τα περισσότερα από αυτά, έχουν τις καταβολές τους στα αρχαία ελληνικά έθιμα και τα διονυσιακά δρώμενα.


Όσοι από εσάς βρεθείτε της ημέρες του Πάσχα στα Καμένα Βούρλα, θα διαπιστώσετε ότι ολόκληρη η Μεγάλη Εβδομάδα είναι αφιερωμένη στη θρησκευτική ευλάβεια. Στην εκκλησία της περιοχής τη Μεγάλη Παρασκευή θα βιώσετε την κορύφωση του Θείου Δράματος με την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και τον Εσπερινό της Αποκαθήλωσης, όπου ο ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι.


Μετά τις 8 το βράδυ μαζί με τους κατοίκους ακολουθήστε την περιφορά του Επιταφίου μέσα σε ιδιαίτερα κατανυκτικό κλίμα στους δρόμους των Καμένων Βούρλων, οι οποίοι το επόμενο βράδυ, μόλις ο ιερέας ψάλει το «Χριστός Ανέστη» γεμίζουν από κόσμο που ανάβει βεγγαλικά για να γιορτάσει την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

Αφού λοιπόν βρίσκεστε στα Καμένα Βούρλα για να γιορτάσετε το Πάσχα, καλό είναι να παρατείνετε τη διαμονή σας και να παρακολουθήσετε ένα έθιμο που αναβιώνει στην γειτονική ΥπάτηΟι «Αρσαλιώτες»
Την Τετάρτη μετά το Πάσχα, οι άνδρες ανεβαίνουν στην Παναγία Αρσαλή διανύοντας με τα πόδια μία απόσταση περίπου δύο ωρών για να φτάσουν στην σπηλαιο-εκκλησιά. Εκεί ψάλλεται ο εσπερινός, ενώ στην Υπάτη το ίδιο βράδυ οι γυναίκες και τα παιδιά ανάβουν φωτιές στο κεντρικό σταυροδρόμι για να κάψουν τα παλιά μαγιάτικα στεφάνια, χορεύοντας και τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια.
Το έθιμο των Αρσαλιωτών ολοκληρώνεται την επόμενη μέρα με μεγάλο πανηγύρι που πραγματοποιείται στην πλατεία της Υπάτης.
 πηγή:touristorama.gr