Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Τα συστατικά μιας μακροχρόνιας ερωτικής σχέσης…

Μια μακροχρόνια σχέση δεν χρειάζεται μόνο ενθουσιασμό και πάθος, αλλά δεκάδες άλλα στοιχεία που απαιτούν τη φροντίδα και τη σκληρή προσπάθειά του ζευγαριού,
απαραίτητες «συνταγές» που οδηγούν σε μια υγιή σχέση. Ικανά να αλλάξουν τη ζωή μας και να την γεμίσουν με αξέχαστες στιγμές, τα συστατικά της «κινούνται» ανάμεσα στην επικοινωνία, το σεβασμό, την εμπιστοσύνη και τη φροντίδα όχι μόνο του συντρόφου μας αλλά και του εαυτού μας. Υπάρχουν άραγε συγκεκριμένα βήματα σε κάθε μακροχρόνια ερωτική σχέση που μπορούν να μας προσφέρουν την ευτυχία και σιγουριά;
Οι επιτυχημένες σχέσεις σχεδόν ποτέ δεν καταλήγουν σε μονόδρομο αλλά διαθέτουν επιλογές που καθορίζουν την αρχή και το τέλος της. Πρόκειται για μια καθημερινότητα γεμάτη όχι μόνο από αγάπη και ασφάλεια αλλά και από περιορισμούς, όσον αφορά τη συμπεριφορά των δύο φύλων στο ζευγάρι. Τα ακόλουθα στοιχεία αποτελούν τον «κορμό» μιας ευτυχισμένης και μακροχρόνιας ερωτικής σχέσης:
 Επικοινωνία
Η συζήτηση και η κατανόηση θεωρούνται τα βασικά κλειδιά των ερωτικών σχέσεων που κρατάνε για πολλά χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε διαρκώς σε θέση να ακούσουμε το σύντροφό μας και να αποφύγουμε την κριτική και τις ανούσιες υποθέσεις. Αστεία αλλά και σοβαρά ζητήματα βρίσκονται καθημερινά στο «τραπέζι» κάθε ζευγαριού. Θέματα που αφορούν σκέψεις, απόψεις, όνειρα, φόβους και επιθυμίες. Αν δεν μοιραζόμαστε ουσιαστικά τη ψυχή και το μυαλό με το σύντροφό μας θα οδηγηθούμε σε ένα χάσμα που δύσκολα γεφυρώνεται.
Εμπιστοσύνη και σεβασμός
Τα δυο αυτά στοιχεία μπορούν να ανοίξουν το δρόμο της σχέσης προς την ασφάλεια και την ειλικρίνεια. Η ζήλεια και οι υποψίες οδηγούν μόνο στην καταστροφή της σχέσης και στη συναισθηματική κατάρρευση. Παράλληλα, σε μια ερωτική σχέση που συνεχίζεται για αρκετά χρόνια, πρέπει να υπάρχει άμεση αποδοχή ανάμεσα στο ζευγάρι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε κατάχρηση ή κακομεταχείριση του άλλου. Ο αμοιβαίος σεβασμός θεωρείται άλλωστε ένα από τα βασικά συστατικά των περισσότερων παντρεμένων ζευγαριών που ζουν χαρούμενα.
Υποστήριξη
 Ανεξάρτητα από τις λάθος επιλογές στη δουλειά, στους φίλους ή στα οικογενειακά ζητήματα, πρέπει να υποστηρίζουμε το σύντροφό μας, αφού βέβαια έχουμε συζητήσει μαζί του για την κατάσταση του προβλήματος. Πρέπει να είμαστε δίπλα του (σωματικά, συναισθηματικά, ή με όποιο τρόπο μπορούμε) όχι μόνο κατά τη διάρκεια των ευτυχισμένων στιγμών αλλά και τις φορές που προκαλείται θλίψη, στεναχώρια και αμηχανία. Ας πιστέψουμε στις ικανότητες του συντρόφου μας και ας είμαστε στο πλευρό του διαρκώς.
Αντιμετώπιση διαφορών
Σε κάθε ερωτική σχέση προκύπτουν αρκετά προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται με διάλογο και όχι με κίνητρο το θυμό, ο οποίος θα επιτρέψει την είσοδο άσχημων συναισθημάτων στη σχέση. Οι προσβολές και οι κακίες μπορούν να χαλάσουν την ατμόσφαιρα και οι επιβολή συμπεριφορών να την καταστρέψει. Κύριο συστατικό των μακροχρόνιων σχέσεων είναι ο σωστός χειρισμός των καυγάδων μέσα από την υπεράσπιση της γνώμης μας χωρίς βέβαια να οδηγούμαστε στην υποτίμηση του συντρόφου μας.
 Συντροφικότητα και ανεξαρτησία
Τα κοινά ενδιαφέροντα και οι δραστηριότητες μέσα σε ένα ζευγάρι θεωρούνται στοιχεία της «συνταγής» επιτυχίας όσον αφορά μια μακροχρόνια σχέση. Το ζευγάρι καταφέρνει να δεθεί ακόμη περισσότερο και να αξιοποιήσει όμορφα τον κοινό του χρόνο, αναθερμαίνοντας ταυτόχρονα τη σχέση. Παράλληλα, είναι καλό ο καθένας τους να περνά χρόνο και χωριστά. Με αυτό τον τρόπο ισορροπούν τον εαυτό τους και κατ’ επέκταση τη σχέση τους. Ένας καταπιεσμένος σύντροφος που δεν έχει τη δική του ζωή και καριέρα είναι δυστυχισμένος και δύσκολα αφήνεται σε μακροχρόνιες ερωτικές σχέσεις.
πηγή:flowmagazine.gr