Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Επιμένουν στη συνταγή της λιτότητας στην Κομισιόν

Το απόλυτο «μηδέν» ήταν οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για την επιστροφή της Ελλάδας στο δρόμο της ανάπτυξης,
καθώς για μια ακόμα φορά οι Βρυξέλλες πέταξαν το... μπαλάκι στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι λεφτά υπάρχουν αλλά οι Έλληνες δεν πάνε να τα πάρουν.
Όσο κι αν δικαιούται κανείς να στηλιτεύσει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, δεν μπορεί παρά να εξοργιστεί από το ότι ενώ η ελληνική οικονομία βυθίζεται σε ύφεση εφαρμόζοντας το μοντέλο της λιτότητας, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών επιμένουν στην ίδια συνταγή, χωρίς να ξεπερνάνε οι ίδιοι τις δικές τους αγκυλώσεις και εμμονές που αφορούν ακόμα και στην εκταμίευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Δύο είναι τα πράγματα που διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας τη πολυδιαφημισμένη Έκθεση της Κομισιόν. Πρώτον, το ότι ενώ ακολουθεί μια γενική και αόριστη φρασεολογία όσον αφορά στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, είναι πολύ σαφής στην υποχρέωση μείωσης κατά 15% του κόστους εργασίας έως το 2014. Δεύτερον, ενώ δεν επιχειρηματολογεί πειστικά για τις προοπτικές εξόδου από το τούνελ, επιχειρηματολογεί αναλυτικά για τις τελευταίες περικοπές και αυξήσεις φόρων!
Ειδικότερα, ως προς το θέμα των μειώσεων στους μισθούς, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Τρόικα θα πιέσει σε σημείο ασφυξίας για τη περαιτέρω μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, παρά το ότι ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι ο στόχος της μείωσης του κόστους εργασίας κατά 15% θα έχει υπερκαλυφθεί ήδη στο τέλος του 2013, καθώς η λήξη πολλών κλαδικών συμβάσεων θα έχει ως αποτέλεσμα τη περαιτέρω μείωση των αποδοχών κατά τουλάχιστον 7% στον επιχειρηματικό τομέα.
Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού έχει οριστεί για τον Ιούλιο, οπότε σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Νέου Μνημονίου « η κυβέρνηση θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους», κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι θα πρέπει να αναμένεται η περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού εντός των προσεχών μηνών, στα επίπεδα της Ισπανίας ή ακόμα και της Πορτογαλίας.
Το δεύτερο κρίσιμο ραντεβού έχει οριστεί για το τέλος του έτους, οπότε η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, στη περίπτωση που δεν έχει καλυφθεί το «κενό» ανταγωνιστικότητας, με το ΔΝΤ να έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα ζητήσει την αναστολή 13- 14ου μισθού.
Ως προς την επιχειρηματολογία για τα έως τώρα μέτρα λιτότητας, αν και δεν έχει καμία ουσιαστική σημασία, έχει αξία για να δει κανείς τη κυνικότητα των γραφειοκρατών. Τι αναφέρει, λοιπόν, η Έκθεση;
  • Οι αναπόφευκτες περικοπές στις συντάξεις στοχοθετήθηκαν με στόχο την προστασία των χαμηλότερων συντάξεων.
  • Οι προσπάθειες εξυγίανσης στον τομέα των δαπανών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πραγματοποιήθηκαν πρωτίστως με μειώσεις των τιμών των φαρμάκων τις οποίες καταβάλλει το κράτος, με την προώθηση της χρήσης φθηνότερων φαρμάκων και με άλλες μεθόδους καταπολέμησης της σπατάλης. Η αύξηση του κόστους που βαρύνει τους ασθενείς ισοδυναμεί με πολύ μικρό μέρος της συνολικής μείωσης των δαπανών.
  • Η συνεχιζόμενη επανεξέταση των κοινωνικών προγραμμάτων αποσκοπεί στην καλλίτερη στοχοθέτηση των δικαιούχων και στην αποτελεσματικότερη προστασία των πιο ευάλωτων πολιτών.
  • Ορισμένες από τις αλλαγές που επήλθαν στο καθεστώς φορολογίας έχουν σχεδιασθεί κατά τρόπον ώστε να καταστεί πιο δίκαιο το φορολογικό σύστημα. Ειδικότερα, το καλοκαίρι του 2011, το Κοινοβούλιο αποφάσισε τη θέσπιση εισφοράς αλληλεγγύης επί των εισοδημάτων.
  • Η πάταξη της φοροδιαφυγής έχει επίσης καθοριστική σημασία από κοινωνική σκοπιά. Δεν συμβάλλει μόνον στη δημοσιονομική εξυγίανση χάρη στην αύξηση των εσόδων, αλλά αντιμετωπίζει επίσης την πολύ διαδεδομένη αντίληψη περί εκτεταμένης φοροδιαφυγής, μη εξαιρουμένων των πιο εύπορων πολιτών.
  • πηγή:iefimerida.gr