Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Στην κουζίνα δεν αφήνουμε τίποτα να πάει χαμένο

Δεν είναι μόνο οι δύσκολες εποχές που δεν επιτρέπουν πολυτέλειες αλλά και η συνειδητοποίηση ότι εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε,
άρα εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να πετάμε στα σκουπίδια τρόφιμα που αγοράσαμε σε υπερβολή και δεν τα καταναλώσαμε.
Το σωστό είναι να ψωνίζουμε τα υλικά για τη διατροφή μας με μέτρο. Ωστόσο, ακόμα και όταν… παρεκτρεπόμαστε, υπάρχουν λύσεις για να συμμαζέψουμε τις συγκεκριμένες ατασθαλίες.
Αξιοποίησε τα κοτσάνια από τα λαχανικά και τους βλαστούς σε διάφορες συνταγές. Γίνονται γκρατέν και πουρές ή μπαίνουν σε ζωμούς προσφέροντας το άρωμα και τη φρεσκάδα τους.
Μην πετάξεις το μπαγιάτικο ψωμί, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει την έτοιμη γαλέτα. Χρησιμοποίησέ το για πανάρισμα, γέμισμα ή για να φτιάξεις νόστιμα κρουτόν.
Φτιάξε γευστικότατες τάρτες με μαγειρεμένα όσπρια, λαχανικά και τυριά.
Μαγειρεμένα ανάμικτα λαχανικά μπορείς να τα πολτοποιήσεις και προσθέτοντας τυρί, μπαγιάτικο ψωμί (όπου χρειάζεται, για να τραβήξει τα υγρά) και αρωματικά, να κάνεις ωραιότατα κεφτεδάκια.
Πρόσθεσε την κόρα των σκληρών τυριών (ειδικά της παρμεζάνας και της γκράνα) σε σούπες ή ζωμούς κάνοντάς τους ακόμα πιο νόστιμους.
Τα περισσότερα φαγητά καταψύχονται. Αν έφτιαξες παραπανίσια ποσότητα, που δεν καταναλώθηκε, άφησε το φαγητό να κρυώσει και βάλε το στην κατάψυξη.
Αν φρέσκα υλικά κινδυνεύουν να χαλάσουν ή να σαπίσουν, μαγείρεψέ τα και φύλαξέ τα πάλι με τον ίδιο τρόπο στην κατάψυξη. Σούπες, σάλτσες, μαγειρευτά, κρέπες, λαχανικά κλπ. διατηρούνται έτσι για αρκετό διάστημα και, αν ζεσταθούν σωστά, θα είναι σαν να τα έχεις μόλις φτιάξει.
 
• ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ: Μειώστε τα λεγόμενα junk foods στο σπίτι. Αν τα παιδιά σας καταναλώνουν μετά μανίας πατατάκια, γαριδάκια, κτλ. Υπολογίστε πως 1 πακέτο την εβδομάδα να μειώστε, με μέση τιμή 1,20 είναι 62,40 τον χρόνο – Μόνο από 1.

• ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ: Αποφύγετε όσο μπορείτε τα αντικείμενα μιας χρήσης όπως ξυραφάκια και αναπτήρες. Αξίζει μακροπρόθεσμα να αγοράσετε ένα ποιοτικό ξυραφάκι και απλά να παίρνετε ανταλλακτικά.

• ΜΥΡΩΔΙΚΑ: Το σέλινο, ο μαϊντανός και ο άνηθος διατηρούνται περισσότερο σε ένα ποτήρι με νερό μέσα στο ψυγείο αλλιώς αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη.

• ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ: Έχετε μόνο δύο και είναι να φάνε τέσσερις; Κόψτε το κρέας σε αρκετά κομμάτια και κάντε μία απλή τηγανιά.

• ΜΑΡΟΥΛΙΑ: Αν είναι μαραγκιασμένα κάντε τα ένα κρύο μπάνιο. Γεμίστε είτε τον νεροχύτη σας ή μία λεκάνη νερό και αφήστε τα για λίγο. Θα φαίνονται σαν φρεσκοκομμένα και πάλι. Το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα λαχανικά.

• ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ: Διατηρήστε τα σε χάρτινη σακούλα. Διατηρούνται πολύ περισσότερο και δεν γλιτσιάζουν εύκολα.

• ΜΠΡΟΚΟΛΟ: Σας περισσεύει πολύ βρασμένο μπρόκολο και το βλέπετε να οδεύει για τα σκουπίδια; Βάλτε το σε ένα ταψάκι, ρίξτε μπαχαρικά, φτιάξτε μία μπεσαμέλ όπου στο τέλος θα προσθέσετε και τυριά και ρίξτε το στο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα. Αν δεν θέλετε να κάνετε μπεσαμέλ απλά ρίξτε λίγο τυρί από πάνω και ψήστε το. Μπορείτε επίσης να το βάλετε στην κατάψυξη και να το χρησιμοποιήστε σε κάποια μελλοντική σάλτσα μακαρονάδας, ταιριάζει πολύ με κρέμα γάλακτος.

• ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες διατηρούνται περισσότερο σε χάρτινες σακούλες.

• ΠΟΥΡΕΣ: Αν σας έχει μείνει πουρές μπορείτε να τον ρίξτε σε κάποια σούπα για να γίνει πιο πυκνή. Μπορείτε ακόμη να φτιάξτε πατατοκεφτέδες, ρίξτε μέσα στον πουρέ ένα αυγό, λίγο αλεύρι (αν είναι πολύ πυκνό λίγο γάλα), λαχανικά, μπαχαρικά και ότι άλλο μπορείτε να βρείτε στο ψυγείο σας και τηγανίστε. Ακόμη μπορείτε να τα τηγανίστε σαν σνίτσελ και να τον κάνετε πατατοκροκέτες.

• ΠΑΓΩΤΟ: Εκτός από το σιρόπι μπορείτε άνετα να προσθέστε φρούτα, μπισκότα, γλυκό του κουταλιού.

• ΡΥΖΙ: Για να έχετε ένα αφράτο ρύζι που δεν είναι μία μάζα κολλημένη προσθέστε 1 κουταλιά λευκό ξύδι στο νερό που βράζει πριν ρίξτε μέσα το ρύζι.

• ΣΑΛΤΣΕΣ: Όταν φτιάχνετε σάλτσες φτιάξτε λίγο παραπάνω και καταψύξτε τες.

• ΣΕΛΙΝΟ: Διατηρείτε πολύ περισσότερο στο ψυγείο τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.

• ΣΟΥΠΕΣ: Πάντα να προσθέστε κάτι επιπλέον. Ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, λαχανικά, γιαούρτι.

• ΤΡΟΦΙΜΑ: Για να μην σας χαλάνε τα όσπρια, αλεύρι, ζυμαρικά αν μείνουν πολύ στο ντουλάπι της κουζίνας, αποθηκεύστε τα κατά προτίμηση σε γυάλινα δοχεία είτε με ένα δαφνόφυλλο ή μία αποξηραμένη καυτερή πιπεριά.

 Σας έμειναν λίγα κεφτεδάκια ή 1-2 μπιφτέκια; Τσιγαρίστε λίγο σκόρδο και κρεμμύδι, Προσθέστε ντομάτα σάλτσα. Αφού βράσει ρίξτε τα ψιλοκομμένα και σερβίρετε με πιλάφι ή μακαρόνια.

Αν συνηθίζετε να μαγειρεύετε 1 κιλό κρέας πχ κοκκινιστό για φαγητό 1ας μέρας, για να κάνετε περισσότερη οικονομία μπορείτε να μαγειρεύετε 500-600 κρέας αλλά να το κόψετε σε πολύ μικρές μπουκίτσες. Έτσι και θα φτάσει για όλους χωρίς παράπονα και θα κάνετε οικονομία.

• ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Αν κοντεύουν να σας χαλάσουν μπορείτε να τα ψιλοκόψτε, να τα απλώστε πάνω σε μια λαδόκολλα και βάλτε τα στην κατάψυξη για λίγες ώρες μέχρι να παγώσουν. Μετά ρίξτε τα σε σακούλα πλαστική στην κατάψυξη. Δεν θα γίνουν μία ομοιόμορφη μάζα και θα σας είναι πολύ εύκολο να τα χρησιμοποιείτε κάθε φορά που θα τα χρειάζεστε.

• ΚΡΑΣΙ: Μία φίλη μου όταν της μένει λίγο κρασί και ξέρει ότι θα καταλήξει στον νεροχύτη τα αποθηκεύει σε παγοκύστες και το καταναλώνει στα διάφορα φαγητά της.

 • ΚΙΜΑΣ: προσθέστε περισσότερο ψωμί για τα κεφτεδάκια σας.

• ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ: Φτιάξατε γεμιστά κολοκυθάκια και δεν ξέρετε το να κάνετε την ψίχα τους; Κρατήστε την και φτιάξτε κολοκυθοκεφτέδες ή μπατζίνα.

 • ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ: Αν σας έχει μείνει μαγιονέζα στο βαζάκι και δεν βλέπετε να την χρησιμοποιείτε στο άμεσο μέλλον μπορείτε να ρίξτε λίγο λάδι ή ξύδι στο βαζάκι, λιωμένο σκόρδο, αλάτι-πιπέρι και όποια άλλα μπαχαρικά θέλετε να ταρακουνήστε το βαζάκι και να φτιάξετε μία ωραιότατη σάλτσα για τις σαλάτες σας.

• ΓΑΛΑ: Λήγει το γάλα και δεν το έχετε ανοίξει ακόμη; Φτιάξτε κρέμα βανίλιας και θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια ή φτιάξτε μία μπεσαμέλ και ρίξτε την πάνω από διάφορα βρασμένα λαχανικά και στο φούρνο.

• ΑΛΑΤΙ ΛΥΣΣΑ: Κατέληξε ή σούπα σας να βγει λύσσα; Μην την πετάξετε. Καθαρίστε μία πατάτα και ρίξτε την μέσα. Ξαναβράστε για λίγο. Αφού δοκιμάστε το φαγητό και είστε εντάξει με το αποτέλεσμα βγάλτε την πατάτα και σερβίρετε κανονικά.

• ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ: Δεν είναι ανάγκη να το πετάτε μετά από κάθε χρήση, σκουπίστε το και διπλώστε το για να ξαναχρησιμοποιηθεί. Πετάξτε το αν είναι πολύ λερωμένο ή διαλυμένο.

• ΑΥΓΑ: Κάντε την δική σας στραπατσάδα με λαχανικά, ομελέτα με τυρί και λαχανικά ή ακόμη τηγανίστε ένα τηγάνι πατάτες στο τέλος αφαιρέστε το πολύ λάδι και ρίξτε το χτυπημένο αυγό.

Αν το αυγό που θέλετε να βράσετε είναι ελαφρώς ραγισμένο μην το πετάξετε. Για να μην σας ξεχειλίσει το ασπράδι ρίξτε μέσα στο νερό που θα βράσει λίγο ξύδι.

• ΔΟΧΕΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ: Μην πετάτε τα δοχεία συσκευασίας (πχ. παγωτό) που αγοράζετε με διάφορα τρόφιμα κατά καιρούς. Πλύνετε τα και χρησιμοποιήστε τα σαν τάπερ.

blue-hornet team