Τα πασχαλινά αυγά μας αρέσει να είναι κόκκινα και παραδοσιακά. Αυτό
που δεν μας αρέσει είναι να τρώμε μαζί τους και τη χημική μπογιά του
εμπορίου.
Αυτή τη φορά λοιπόν σκέψου έξυπνα και χρησιμοποίησε ένα συνηθισμένο, ασφαλές υλικό από την κουζίνα σου, για να δώσεις στα αυγά σου ένα φυσικό κόκκινο: Δοκίμασε να τα βάψεις με φλούδες από κόκκινα κρεμμύδια αφήνοντάς τα να… βράσουν στο ζουμί τους.
Φυσική βαφή από το παρελθόν
Η χρωστική που έχουν στη φλούδα τους τα κόκκινα κρεμμύδια δεν είναι νέα ανακάλυψη. Πριν κυκλοφορήσουν στο εμπόριο οι χημικές βαφές, το κρεμμύδι ήταν ένα από τα φυτά, αρτύματα και βότανα (π.χ. φύλλα αμυγδαλιάς, παπαρούνες, παντζάρια) που χρησιμοποιούσαν οι παλιές νοικοκυρές για να βάψουν τα γιορτινά αυγά τους. Είναι ευνόητο ότι οι φυσικές βαφές υπερτερούν των χημικών: Ακόμα και αν ραγίσουν τα αυγά στο βράσιμο, το φυτικό χρώμα είναι απόλυτα ασφαλές για την υγεία.
Πώς θα το κάνεις
Θα χρειαστείς 10 μεγάλα κόκκινα ξερά κρεμμύδια και ένα μπουκάλι ξίδι. Διάλεξε μια μεγάλη κατσαρόλα που να χωράει περίπου 15-20 αυγά. Πλύνε τα αυγά με νερό και σκούπισέ τα με ένα πανάκι βουτηγμένο σε ξίδι (για απολύμανση, αλλά και για να πιάσει καλύτερα το χρώμα). Τοποθέτησέ τα προσεκτικά μέσα στην κατσαρόλα και πρόσθεσε νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά. Καθάρισε την εξωτερική, ξερή φλούδα των κρεμμυδιών και ρίξε τις φλούδες μέσα στην κατσαρόλα (ναι, μόνο αυτές χρειαζόμαστε) προσθέτοντας ένα φλιτζανάκι του καφέ ξίδι. Ρύθμισε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά και όταν αρχίσει το νερό να κοχλάζει, άφησε τα αυγά να βράσουν για 30 λεπτά. Κατόπιν κλείσε το μάτι, έλεγξε το χρώμα και αν σου φαίνεται ανοικτό και θέλεις να σκουρύνουν και άλλο, άφησέ τα μέσα στο ζεστό νερό για 10-20 λεπτά ακόμα. Όταν τα βγάλεις, άφησέ τα να στεγνώσουν καλά και για περισσότερη λάμψη μπορείς να τα αλείψεις με ελαιόλαδο.
πηγή:goldenmag.gr
Αυτή τη φορά λοιπόν σκέψου έξυπνα και χρησιμοποίησε ένα συνηθισμένο, ασφαλές υλικό από την κουζίνα σου, για να δώσεις στα αυγά σου ένα φυσικό κόκκινο: Δοκίμασε να τα βάψεις με φλούδες από κόκκινα κρεμμύδια αφήνοντάς τα να… βράσουν στο ζουμί τους.
Φυσική βαφή από το παρελθόν
Η χρωστική που έχουν στη φλούδα τους τα κόκκινα κρεμμύδια δεν είναι νέα ανακάλυψη. Πριν κυκλοφορήσουν στο εμπόριο οι χημικές βαφές, το κρεμμύδι ήταν ένα από τα φυτά, αρτύματα και βότανα (π.χ. φύλλα αμυγδαλιάς, παπαρούνες, παντζάρια) που χρησιμοποιούσαν οι παλιές νοικοκυρές για να βάψουν τα γιορτινά αυγά τους. Είναι ευνόητο ότι οι φυσικές βαφές υπερτερούν των χημικών: Ακόμα και αν ραγίσουν τα αυγά στο βράσιμο, το φυτικό χρώμα είναι απόλυτα ασφαλές για την υγεία.
Πώς θα το κάνεις
Θα χρειαστείς 10 μεγάλα κόκκινα ξερά κρεμμύδια και ένα μπουκάλι ξίδι. Διάλεξε μια μεγάλη κατσαρόλα που να χωράει περίπου 15-20 αυγά. Πλύνε τα αυγά με νερό και σκούπισέ τα με ένα πανάκι βουτηγμένο σε ξίδι (για απολύμανση, αλλά και για να πιάσει καλύτερα το χρώμα). Τοποθέτησέ τα προσεκτικά μέσα στην κατσαρόλα και πρόσθεσε νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά. Καθάρισε την εξωτερική, ξερή φλούδα των κρεμμυδιών και ρίξε τις φλούδες μέσα στην κατσαρόλα (ναι, μόνο αυτές χρειαζόμαστε) προσθέτοντας ένα φλιτζανάκι του καφέ ξίδι. Ρύθμισε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά και όταν αρχίσει το νερό να κοχλάζει, άφησε τα αυγά να βράσουν για 30 λεπτά. Κατόπιν κλείσε το μάτι, έλεγξε το χρώμα και αν σου φαίνεται ανοικτό και θέλεις να σκουρύνουν και άλλο, άφησέ τα μέσα στο ζεστό νερό για 10-20 λεπτά ακόμα. Όταν τα βγάλεις, άφησέ τα να στεγνώσουν καλά και για περισσότερη λάμψη μπορείς να τα αλείψεις με ελαιόλαδο.
πηγή:goldenmag.gr