Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Εδώ μένουν οι Έλληνες στο Ολυμπιακό Χωριό

Στην καρδιά του Ολυμπιακού Χωριού, σε κτήριο... γωνία που θεωρητικά βρίσκεται σε προνομιακή θέση, παρατηρεί κανείς δέκα ελληνικές σημαίες να κρέμονται στα μπαλκόνια. Και από πάνω άλλες δύο κυπριακές.
Όπως καταλάβατε, πρόκειται για το κτήριο στο οποίο έχει εγκατασταθεί από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ο κύριος όγκος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Εδώ μένει η πλειοψηφία των αθλητών, με την εξαίρεση κάποιων που έχουν μακριά τα αγωνίσματά τους (πχ οι ιστιοπλόοι ή οι κωπηλάτες).

Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το αρχηγείο της ελληνικής αποστολής. Εκεί έχει το γραφείο του ο αρχηγός Ισίδωρος Κούβελος, ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού τιμ. Από εκεί και πάνω αρχίζουν τα δωμάτια των αθλητών, που θυμίζουν ξενοδοχείο και έχουν και το service ξενοδοχείου. Βέβαια, για να φάει κάποιος θα πρέπει να πάει στο εστιατόριο που είναι δύο τετράγωνα παρακάτω, αλλά τουλάχιστον υπάρχει υπηρεσία καθαριότητας που μπαίνει καθημερινά στα δωμάτια.

Όσο πάντως ανεβαίνουμε στους ορόφους, τόσο συνειδητοποιούμε ότι οι βρετανοί μάλλον δεν πρόλαβαν να τα ετοιμάσουν όλα στην εντέλεια. Από τον τέταρτο όροφο και μετά δεν έχουν καν προλάβει να βάζουν τους τοίχους στις σκάλες.

Στο ισόγειο του κτηρίου που υπάρχει η ελληνική αποστολή βρίσκονται αναρτημένες δύο ανακοινώσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής προς τους αθλητές, με τις οποίες τους υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις τους: από το απαγορευτικό πολιτικών δηλώσεων στο twitter (μετά τα όσα συνέβησαν και με την Βούλα Παπαχρήστου) μέχρι την εκδήλωση για την επίσημη υποδοχή της ελληνικής ομάδας (και ειδικές οδηγίες για το dress code όσων σπεύσουν να παραβρεθούν σε αυτήν).

Επίσης, υπάρχει μια αφίσα με τους αθλητές που είναι υποψήφιοι για τις τέσσερις θέσεις αθανάτων στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τους οποίους θα κληθούν να επιλέξουν οι ίδιοι οι αθλητές. Οι έλληνες αθλητές περνούν πάντως τις περισσότερες ώρες στα δωμάτιά τους, όταν φυσικά βρίσκονται στο χωριό και δεν έχουν πάει για προπόνηση στις εγκαταστάσεις των αγωνισμάτων τους.

Το ελληνικό block βρίσκεται ακριβώς στην πλάγια είσοδο στο Ολυμπιακό Χωριό και βλέπει την «International Zone», όπως ονομάζεται ένα τμήμα στην είσοδο του Χωριού στο οποίο επιτρέπεται να προσεγγίσουν οι δημοσιογράφοι. Εδώ πραγματοποιούνται οι διάφορες τελετές υποδοχής, εδώ γίνονται οι συναντήσεις και οι συνεντεύξεις με αθλητές. Τα μέτρα σφαλείας είναι δρακόντεια ενώ μέσα στο Χωριό δεν επιτρέπεται να περάσει κανένας μη αθλητής ή προπονητής ή διαπιστευμένο μέλος της εκάστοτε Ολυμπιακής Επιτροπής. Όποιος θέλει να μπει, πρέπει να ζητήσει ειδική άδεια ένα 24ωρο πριν και εφόσον αυτή εγκριθεί, θα πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα από κάποιον για να μπει και όσο παραμένει εκεί.

Τις πρώτες μέρες κάποια από τα μέλη της ελληνικής αποστολής είχαν προβλήματα. Για παράδειγμα άλλοι δεν είχαν ζεστό νερό και έτρεχαν οι υδραυλικοί να δουν τι συμβαίνει, ενώ σε άλλους έβγαινε μόνο καυτό. Σοβαρό ζήτημα υπάρχει και με τους χρόνους στο transportation, αφού φαίνεται ότι οι διοργανωτές δεν είχαν υπολογίσει την «ολυμπιακή κίνηση» και κάθε άλλο παρά εγγλέζοι αποδεικνύονται σε πολλά από τα ραντεβού τους. Κατά τα άλλα, πάντα οι έλληνες χαίρουν εκτίμησης από τις αποστολές όλων των άλλων 203 χωρών που βρίσκονται στο Ολυμπιακό Χωριό, για αυτό άλλωστε και είχαν το δικαίωμα της πρώτης επιλογής του χώρου στον οποίο πλέον έχουν εγκατασταθεί...
pamesports.gr