Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Μια θετική ματιά της Ελλάδος από την Guardian!

O Jon Henley, ρεπόρτερ του Guardian, ταξίδεψε ως την Ελλάδα και μέσα από μία σειρά άρθρων με γενικό τίτλο "Greece on the breadline" περιέγραψε μια χώρα αλληλεγγύης και δημιουργίας.

Γνώρισε γιατρούς που προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, ομάδες πολιτών που αναλαμβάνουν να πουλήσουν προϊόντα χωρίς μεσάζοντες, καθηγητές που κάνουν δωρεάν μαθήματα σε παιδιά.
"Οι Έλληνες γίνονται εφευρετικοί, δημιουργικοί, καινοτόμοι προκειμένου να ξεπεράσουν την κρίση. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό" ανέφερε ο Henley σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ".
"Σίγουρα οι πολίτες εξακολουθούν να είναι πολύ θυμωμένοι διότι υποφέρουν – αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν οι δάσκαλοι να παίρνουν μισθό 600-700 ευρώ – αλλά επικεντρώθηκα στις κινήσεις αλληλεγγύης των Ελλήνων. Σε καινοτόμες και έξυπνες δράσεις που έχουν οργανώσει για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον" είπε.
Ο Henley ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την κίνηση "Μπορούμε" – μια κίνηση πολιτών οι οποίοι συλλέγουν φαγητά που περισσεύουν από εστιατόρια και τα δίνουν σε ιδρύματα και οργανισμούς, αλλά και την κίνηση "Tutorpool", τους εθελοντές εκπαιδευτικούς που προσφέρουν δωρεάν μαθήματα στους μαθητές.
Στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και έγραψε άρθρο για την πρωτοβουλία στην οποία οι πολίτες απολαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις και δεν πληρώνουν εισιτήριο, αλλά δίνουν τρόφιμα, τα οποία στη συνέχεια προσφέρονται σε οργανώσεις και ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
Πιο εντυπωσιακό όμως για το Βρετανό δημοσιογράφο ήταν η επιμονή αρκετών νέων να παραμείνουν στην Ελλάδα. "Συνάντησα πολλούς νέους επαγγελματίες, μορφωμένους, που έλεγαν "Ναι, θα μπορούσα να φύγω για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό" αλλά τελικά επέλεξαν να μείνουν στην Ελλάδα διότι αισθάνονται ότι πρέπει να βοηθήσουν τη χώρα τους".
πηγή:vipnews.gr