Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Collusion: Τι είναι και πώς σε προστατεύει όσο σερφάρεις;


Φωτιές έχει ανάψει η Google με τη νέα πολιτική απορρήτου που έθεσε σε εφαρμογή την προηγούμενη εβδομάδα παρά τις έντονες αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η ανακοίνωσή της πριν λίγο καιρό.

Ήδη έχουμε περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να σβήσει το ιστορικό του από τη Google, ενώ είχαμε αναφερθεί και στο Privacy Score, ένα add-on που σε προειδοποιεί πόσο αξιόπιστη είναι η ιστοσελίδα την οποία επισκέπτεσαι, όσον αφορά την προστασία των προσωπικών σου δεδομένων.

Την περασμένη εβδομάδα η Mozilla παρουσίασε ένα δικό της add-on για το Firefox, το Collusion, το οποίο «βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και μας αποκαλύπτει όλους τους τρίτους που μας παρακολουθούν όση ώρα σερφάρουμε στο Διαδίκτυο», όπως δήλωσε ο CEO της Mozilla, Γκάρι Κόβακς (Gary Kovacs).

Μάλιστα, δε θα περιορίζεται μόνο σε αυτό, αλλά θα παρουσιάζει στο χρήστη όλο το «δίχτυ της αράχνης» που πλέκεται από όσες διαφημιστικές εταιρείες κι ιστότοπους τον παρακολουθούν κατά τη διάρκεια του σερφαρίσματός του, ώστε να έχει πλήρη εικόνα του τι γίνεται.

Αναλυτικότερα, θα δημιουργείται ένας χάρτης στον οποίο θα απεικονίζονται με κόκκινες βούλες οι υπηρεσίες που παρακολουθούν τους χρήστες σε περισσότερες από μία ιστοσελίδες. Με γκρι θα παρουσιάζονται οι ιστότοποι, οι οποίοι δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι παρακολουθούν το χρήστη ή όσοι δεν αποτελούν «απειλή» για τα προσωπικά του δεδομένα.
Ο Gary Kovacs συμπλήρωσε ότι «Το Collusion θα μας επιτρέψει να τραβήξουμε την κουρτίνα και να παρέχει στους χρήστες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αυξανόμενο ρόλο των τρίτων, το πώς τα δεδομένα ορίζουν πλέον τη Web εμπειρία και τελικά, πόσο λίγο έλεγχο έχουμε πάνω από αυτή την εμπειρία και την απώλεια των δεδομένων μας».


Κλείνοντας, να πούμε ότι όταν κάποιος χρήστης το εγκαταστήσει, δε θα χρειαστεί να κάνει καν επανεκκίνηση στο Firefox.

Νικόλας Εμμανουήλ