Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Μεγαλύτερο τείχος προστασίας κατά της κρίσης

Σε μία ιδιαίτερα σημαντική και για τη χώρα μας συμφωνία προχώρησαν οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών της ΟΝΕ.

Αυξάνουν τα κονδύλια του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης, ώστε να προλάβουν τυχόν νέα αναζωπύρωση της κρίσης.
Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση του Eurogroup, το συνδυασμένο δανειοδοτικό όριο θα ανέλθει στα 700 δισεκατομμύρια, από τα 500 που ήταν προηγουμένως.
Με τις τρέχουσες χρηματοδοτήσεις ύψους 102 δισ. προς χώρες που υποστηρίζονται από τον EFSF, το "συνολικό τείχος που έχει κινητοποιήσει" η ευρωζώνη ανέρχεται σε 800 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σε ανακοίνωσή του το Eurogroup αναφέρει ότι:
"Η σταθερότητα και η ακεραιότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης απαιτούν τα ταχεία και δραστικά μέτρα που είχαν πρόσφατα ληφθεί, μαζί με περαιτέρω βήματα προς μία πραγματική Ένωση Δημοσιονομικής Σταθερότητας".
Έτσι, προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των αγορών αποφασίστηκε τα κονδύλια των ταμείων διάσωσης (EFSF/ESM) να ανέλθουν στα 800 δισ. ευρώ.
Πάντως, το Reuters εμφανίστηκε επιφυλακτικό, λέγοντας πως αυτό ενδεχομένως να μην είναι αρκετό για να πειστούν οι αγορές.
Νωρίτερα, η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ είπε ότι η ευρωζώνη θα "συνδυάσει" δύο κεφάλαια διάσωσης, προκειμένου να χρήματα να είναι αμέσως διαθέσιμα σε περίπτωση ανάγκης.
Τα 500 δισ. προέρχονται από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), 200 δισ. από το προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF) και τα υπόλοιπα προέρχονται από διμερή δάνεια και άλλα εναπομείναντα κεφάλαια.
"Οι αγορές θα μας εμπιστευθούν αν συμφωνήσουμε σε ένα ισχυρό πακέτο διάσωσης", είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Στιβ Βανακέρ.
Προσέθεσε ότι "δεν μπορούμε να πούμε ότι η κρίση έχει τελειώσει" και ότι πρέπει να βρούμε τη σωστή μέση οδό ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν το "τείχος προστασίας" να είναι υψηλό και σε αυτούς που θέλουν να είναι το πιο χαμηλό που γίνεται.
Η αντίδραση της Γερμανίας και η θέση της Ελλάδας
Από την πλευρά της, η Γερμανία, εξέφρασε την αντίθεσή της στις προτάσεις για την ενίσχυση των πόρων των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης στο 1 τρισ. ευρώ.
Το επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την πορεία υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα.
Όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εφαρμογή του προγράμματος.
Ικανοποίηση από την Κριστίν Λαγκάρντ
H απόφαση της ευρωζώνης να ενισχύσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, θα βοηθήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να βρει επιπρόσθετους πόρους, τόνισε την παρασκευή η διευθύντριά του, Κριστίν Λαγκάρντ.
"Ο συνδυασμός του ΕΜΣ (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) και του ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), επιπλέον των άλλων πρόσφατων προσπαθειών της Ευρώπης, θα ενισχύσει το ευρωπαϊκό τείχος ασφαλείας και θα υποστηρίξει τις προσπάθεις του ΔΝΤ για να αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους του προς όφελος όλων των μελών μας", σημειώνει η Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της.
Και συνεχίζει:
"Χαιρετίζω την απόφαση των υπουργών της ευρωζώνης να ενισχύσουν το ευρωπαϊκό τείχος ασφαλείας".
"Το ΔΝΤ υπογραμμίζει εδώ και καιρό ότι η βελτίωση των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων τειχών ασφαλείας, επιπλέον της δημιουργίας σταθερών πλαισίων οικονομικής πολιτικής, έχει ουσιαστική σημασία για να δοθεί τέλος στην κρίση και να επιτύχουμε μια διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα", καταλήγει.
πηγή:news247.gr