Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Είναι όλες οι θερμίδες ίδιες;



Στην πραγματικότητα, μια θερμίδα είναι η ίδια, είτε προέρχεται από πρωτεΐνη είτε από υδατάνθρακα είτε από ένα μόριο λίπους.
Η θερμίδα είναι μια μονάδα ενέργειας η οποία ορίζεται ως η ποσότητα θερμότητας που απαιτείται για να ανυψώσει τη θερμοκρασία 1 γραμμαρίου νερού κατά 1° C. Όταν πρόκειται για διατροφή, συνήθως χρησιμοποιούμε ως μονάδα τις μεγάλες θερμίδες (kcal). Έρευνες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης δείχνουν ότι, στην πραγματικότητα, οι θερμίδες που προέρχονται από το λίπος είναι πιο παχυντικές από τις θερμίδες που προέρχονται από τους υδατάνθρακες.
Μια θερμίδα λίπους έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να μετατραπεί σε λίπος στο σώμα μας απ’ ό,τι μια θερμίδα υδατανθράκων. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά την πέψη 100 θερμίδων υδατάνθρακα το σώμα σας καίει 25 θερμίδες, οπότε παράγονται 75 θερμίδες καθαρού λίπους, ενώ κατά την πέψη 100 θερμίδων λίπους καίγονται μόνο 3 θερμίδες, με αποτέλεσμα να παράγονται 97 θερμίδες λίπους για το σώμα.Αυτό ερμηνεύεται ως εξής: 1 γραμμάριο λίπους ισοδυναμεί με 9 θερμίδες, ενώ 1 γραμμάριο υδατάνθρακα ή πρωτεΐνης ισοδυναμεί με 4 θερμίδες
πηγή: myself.gr