Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Σταματήστε να ανησυχείτε για τα συγκεκριμένα 8 θέματα

Παλαιότερα, διάφοροι μύθοι ή παραπληροφόρηση σε σχέση με θέματα της υγείας, εξαπλώνονταν αργά.
Αυτό όμως δεν ισχύει σήμερα, που το Internet έχει δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να επικοινωνούν εύκολα και γρήγορα μέσω e-mail και να διαδίδουν αναληθείς φήμες και ιστορίες, μέσα σε λίγες ώρες. Χαλαρώστε: Οι περισσότερες από τις «τρομερές» φήμες για θέματα υγείας, που έρχονται στο email σας, είναι εσφαλμένες ερμηνείες πραγματικών περιστατικών ή σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας…
Να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα

Το 1945, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Διατροφής ανέφερε πως πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Πριν από λίγο καιρό, οι περισσότεροι από εμάς πιστεύαμε ότι χρειαζόμαστε οκτώ ποτήρια νερό, εκτός από ό, τι τρώμε και πίνουμε, κάθε μέρα.
Η αλήθεια: Το νερό είναι σημαντικό, αλλά μπορείτε επίσης να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας με χυμό, τσάι, γάλα, φρούτα και λαχανικά. Ακόμη και ο καφές σβήνει τη δίψα, παρά τη φήμη του ως διουρητικός. Η καφεΐνη μας κάνει να
 χάνουμε υγρά, αλλά επίσης προσλαμβάνουμε αρκετά.
Το άγχος ασπρίζει τα μαλλιά
Το άγχος για τη δουλειά, τις σχέσεις μας και την καθημερινότητα, πιστεύεται από πολλούς πως… ασπρίζει τα μαλλιά.
 Η αλήθεια: Το πολύ άγχος, μας γερνάει εσωτερικά και εξωτερικά, λένε οι ειδικοί. Αυξάνει τον αριθμό των ελευθέρων ριζών, μορίων που επιτίθενται στα υγιή κύτταρα και αυξάνει τη διαρροή των ορμονών του στρες στο σώμα μας. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μια κακή ημέρα μπορεί να ασπρίσει τα μαλλιά μας.
Το διάβασμα με χαμηλό φωτισμό, βλάπτει τα μάτια μας
Είναι μια ατάκα που σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλές φορές από τους μεγαλύτερους, ότι βλάπτετε τα μάτια σας όταν διαβάζετε σε μισοσκόταδο
 Η αλήθεια: Το διάβασμα με λιγοστό φως μπορεί να κουράσει τα μάτια μας, λένε οι ειδικοί. Μας δημιουργεί την τάση για στραβισμό και αυτό μπορεί να μας προξενήσει πονοκέφαλο. Αλλά το χαμηλό φως δεν προκαλεί καμία μόνιμη βλάβη. Τα πολύ κουρασμένα μάτια μπορεί να είναι ξηρά ή να πονάνε και μπορεί ακόμη να νιώθετε πως βλέπετε θολά. Αλλά αν ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε καλά, την επόμενη μέρα θα είστε μια χαρά.
Ο καφές είναι πραγματικά κακός για την υγεία μας
Για εκατομμύρια ανθρώπους, ο καφές αποτελεί μια λαχτάρα, ιδιαίτερα το πρωί. Κι όμως πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν κάνει καλό στην υγεία.
 Η αλήθεια: Οι μεγάλες ποσότητες καφέ, μπορεί να σας κάνουν νευρικούς, αλλά η καθημερινή σας αυτή συνήθεια έχει και πολλά θετικά στοιχεία. Ο καφές προέρχεται από φυτά, τα οποία έχουν φυτοχημικά που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Επίσης, ο καφές μας δίνει ενέργεια και παρόλα αυτά δεν κάνει κακό στην καρδιά.
Το φαγητό κάνει καλό στο κρύωμα
Πρόκειται για μια διαδεδομένη φήμη που καλλιέργησαν παλιά οι γυναίκες.

Η αλήθεια: Το κρύωμα και ο πυρετός συνήθως προκαλείται από ιούς που τείνουν να διαρκούν επτά έως 10 ημέρες, άσχετα με το τι θα κάνουμε. Και δεν υπάρχει πειστική απόδειξη ότι η διατροφή έχει επιπτώσεις στο κρύωμα ή τον πυρετό. Ακόμα κι αν δεν έχετε όρεξη να φάτε όμως, θα πρέπει να προσλαμβάνετε υγρά, οπότε καλύτερα να εστιάσετε σε αυτά. Αν έχετε μπούκωμα στη μύτη, τα υγρά θα κάνουν επίσης καλό και θα βοηθήσουν το στήθος σας να χαλαρώσει.
Τα φρέσκα είναι πάντα καλύτερα από τα κατεψυγμένα
Από τότε οι επιστήμονες ασχολήθηκαν με τα οφέλη των αντιοξειδωτικών, το σύνθημα είναι «τρώτε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά», υπονοώντας ότι τα κατεψυγμένα είναι δεύτερης κατηγορίας.

Η αλήθεια: Τα κατεψυγμένα μπορεί να είναι εξίσου καλά με τα φρέσκα, διότι τα φρούτα και τα λαχανικά συλλέγονται την κορυφαία στιγμή της θρεπτικής τους αξίας, μεταφέρονται σε ειδικές εγκαταστάσεις και καταψύχονται επί τόπου, κρατώντας τα θρεπτικά συστατικά τους.
Όσο για τα φρέσκα, αν δε συλλέγονται και πωλούνται την ίδια ημέρα –αν και παραμένουν θρεπτικά- μπορεί να χάνουν κάποιες από τις θρεπτικές τους ουσίες, λόγω της θερμότητας, του αέρα και του νερού.
Τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη
Τη δεκαετία του 1960 και του 1970, οι επιστήμονες συνέδεσαν τη χοληστερόλη στο αίμα, με την καρδιακή νόσο και τα αυγά (που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη) θεωρήθηκαν «υπαίτια».

Η αλήθεια: Νεότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά στη διατροφή ενός ατόμου –όχι η χοληστερόλη των τροφών (διαιτητική)- είναι πιο πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο της καρδιακής νόσου. Αν και η αυξημένη χοληστερόλη αποτελεί την κύρια αιτία της καρδιοπάθειας, λιγότερο από το ένα τέταρτο από τη χοληστερόλη που υπάρχει στο σώμα μας προέρχεται από την τροφή μας. Επιπλέον, τα αυγά προσφέρουν άπαχες πρωτεΐνες και βιταμίνες Α και D και είναι οικονομικά και εύκολα στο μαγείρεμα.
Όταν κάνει κρύο, αρρωσταίνουμε
Πρέπει να είναι αλήθεια, επειδή πάντα έτσι σας έλεγα η μητέρα σας. Σωστά;
 Η αλήθεια: Η μαμά σας έκανε λάθος. Το κρύο δε βλάπτει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, εκτός αν είναι τόσο βαρύ, που οι άμυνες του σώματός μας καταστρέφονται -και αυτό συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια της υποθερμίας. Και φυσικά δεν αρρωσταίνουμε εκτός κι αν βρεθούμε εκτεθειμένοι σε έναν ιό που προκαλεί το κρύο. Ο λόγος που οι άνθρωποι αρρωσταίνουν περισσότερο το χειμώνα δεν είναι εξαιτίας της θερμοκρασίας, αλλά μπορεί να είναι αποτέλεσμα του ότι μαζεύονται σε κλειστούς χώρους και εκτίθενται πιο εύκολα σε ιούς του κρυολογήματος.
πηγή:clickatlife.gr