Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΟΙ 50 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Συνεχίσουμε το αφιέρωμα με τις ισχυρές, δυνατές κι εμπνευσμένες γυναίκες που άφησαν το αποτύπωμα τους στην ιστορία με το 4ο μέρος.

            Βασίλισσα Ελισάβετ
 Βασιλεύει στη Μεγάλη Βρετανία εδώ και έξι δεκαετίες και έχει ζήσει όλες τις μεγάλες στιγμές της χώρας από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Η μακροβιότερη μονάρχης της Ευρώπης εκμοντέρνισε το θεσμό της μοναρχίας, τον οποίο έφερε πιο κοντά στο λαό, ο οποίος τη λατρεύει και έθεσε στο περιθώριο τον Πρίγκιπα Φίλιππο καθιστώντας την κυριαρχία της αδιαφιλονίκητη.
                           Mary Quant
 Πολύ πριν η Kate Moss λανσάρει το London Look η fashion designer Mary Quant, βέρα Βρετανίδα διαμόρφωσε το στυλ των ‘60s. Οι δημιουργίες της έμειναν ιστορικές και μπορεί να περηφανεύεται ότι πρώτη αυτή λανσάρισε τη μίνι φούστα και τα καυτά σορτσάκια στις γυναίκες.
                     Michelle Obama
 Μεγάλωσε σε μία γκαρσονιέρα στο Σικάγο από μία ιδιαίτερα φτωχή οικογένεια. Αυτό ωστόσο δεν την εμπόδισε να διαπρέψει ακαδημαϊκά και να τελειώσει τη Νομική Σχολή του Harvard. Η πρώτη μαύρη πρώτη Κυρία των ΗΠΑ θεωρείται η πιο στιλάτη από την εποχή της Jacky Kennedy επηρεάζει πολλές από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στον Λευκό Οίκο και σίγουρα δεν περνάει αδιάφορη. Οι φιλανθρωπικές καμπάνιες της αποτελούν σημεία αναφοράς για την Αμερική.
                       Wallis Simpson
 Η πάμπλουτη Αμερικανίδα που έγινε ερωμένη του Πρίγκιπα Edward δούκα του Γουινδσορτ, προκάλεσε παγκόσμιο σάλο, καθώς έγινε η αιτία ο τελευταίος να αρνηθεί το θρόνο για να γίνει ο τρίτος της σύζυγος. Το παραπάνω δεν είχε επαναληφθεί ποτέ στην ιστορία του Μεγάλου Βασιλείου και αποτέλεσε αφορμή για να ξεσπάσει μία συνταγματική κρίση πρωτόγνωρη στα χρονικά της χώρας.
                                Indira Gandhi
 «Η συγχώρεση είναι αρετή των γενναίων», συνήθιζε να λέει η χαρισματική πρωθυπουργός της Ινδίας. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής της χώρας της μετά την απόσχιση από το στέμμα το 1947 και έθεσε τις βάσεις για το σύγχρονο Ινδικό Κράτος. Τις παραπάνω πράξεις της, δυστυχώς, πλήρωσε με την ίδια της τη ζωή, καθώς δολοφονήθηκε στα 1984, έχοντας μείνει στον πρωθυπουργικό θώκο για 15 χρόνια.
                             Marie Stopes
 Γνωστή περισσότερο για τα επιτεύγματά της στον έλεγχο της γεννητικότητας και τη σεξουαλική εκπαίδευση των αρχών του 20ου αιώνα η αγγλίδα επιστήμονας διέβη το Ρουβίκωνα όταν εξέδωσε το βιβλίο της με οδηγίες για τη σεξουαλική ευτυχία, προκαλώντας αντιδράσεις στους συντηρητικούς κύκλους της εποχής. Το επίμαχο βιβλίο πάντως διαβάστηκε ξανά και ξανά έστω και κρυφά από χιλιάδες γυναίκες, αλλάζοντας την οπτική τους στα σεξουαλικά ζητήματα.
                     Kate Middleton
 Η Δούκισσα του Cambridge μπορεί να είναι μόνο 30 ετών και να αρχίζει μόλις να συνηθίζει τις υποχρεώσεις της ως μέλος της βασιλικής οικογένειας, αλλά είναι ίσως η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των αρχών της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Η κόρη ενός πρώην πιλότου, ξεκίνησε να εργάζεται ως διοργανώτρια δεξιώσεων, γνώρισε τον πρίγκιπα William και τον παντρεύτηκε με πάνω από δύο δισεκατομμύρια μάτια καρφωμένα επάνω της. Είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει τη νέα αγαπημένη των Βρετανών.
                Billie Jean King
 Καλύτερη γυναίκα τενίστρια όλων των εποχών είναι θρύλος στο άθλημα στις ΗΠΑ. Έχει κερδίσει 20 φορές το τουρνουά Γουίμπλετον, δεν δίσταζε να αντιμετωπίζει στα ίσα τους άνδρες συναδέλφους της και φώναζε όπου στεκόταν ότι οι άνδρες δεν είναι ανώτεροι από τις γυναίκες στα αθλήματα. Μία σημαντική αθλήτρια.
               Tracey Emin
 Η αμφιλεγόμενη Βρετανίδα εικαστικός της οποίας η εγκατάσταση «το κρεβάτι μου» που περιλάμβανε ένα άστρωτο κρεβάτι, χρησιμοποιημένα προφυλακτικά και βρώμικα εσώρουχα, ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων στους εικαστικούς κύκλους. Έχασε στο τσακ το ανώτατο βραβείο τέρνερ, αλλά δεν το έβαλε κάτω, συνεχίζοντας να δημιουργεί προκλητικά έργα και παράλληλα ξενυχτώντας σε ξέφρενα parties. Ένα γνήσιο party animal.
                     Amelia Earhart
 Η πρωτοπόρος Αμερικανίδα πιλότος υπήρξε η πρώτη γυναίκα που πέταξε μόνη της πάνω από τον Ατλαντικό το 1932. Το 1935 πρώτη πέταξε από τη Χαβάη στην Καλιφόρνια. Το ασίγαστο πάθος της να κατακτήσει τους αιθέρες την οδήγησε στην απόπειρα να κάνει το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο το 1937. Το αεροπλάνο της ωστόσο εξαφανίστηκε και κανείς δεν την ξαναείδε ποτέ. Έμεινε ωστόσο στην ιστορία, φωτεινό παράδειγμα θάρρους και τόλμης.
πηγή:marymary.gr