Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΟΙ 50 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

          Harriet Beecher Stowe
 Μπορεί το όνομά της να μη σας λέει τίποτα, σίγουρα ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για το βιβλίο της.
«Η καλύβα του μπαρμπα – Θωμά» είναι το πιο γνωστό ίσως αντιρατσιστικό έργο όλων των εποχών, που διδάσκεται ακόμη και σήμερα στα αμερικανικά σχολεία. Η συγγραφέας του αποτελεί ηγέτιδα του αντιρατσιστικού κινήματος στις ΗΠΑ στα μέσα του 19ου αιώνα, πριν αυτό γίνει ιδιαίτερα γνωστό, και έδωσε τιτάνιες μάχες για να σταματήσει η σκλαβιά των μαύρων και ο εξευτελισμός τους από τους λευκούς. Η αποτίναξη κάθε είδους ζυγού πάνω στον άνθρωπο ήταν η βασική της προτεραιότητα, στην οποία και αφιέρωσε όλη της τη ζωή.
                Όντρει Χέπμπορν
 Η πασίγνωστη ηθοποιός, της οποίας  η φυσιογνωμία έγραψε ιστορία και η ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε και η οποία την απογείωσε, το Breakfast at Tiffany’s, έχει ανέβει στη σφαίρα του μύθου για κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της. Πέρα από την καλλιτεχνική της δράση, ανέλαβε και έντονη φιλανθρωπική δράση. Διορίστηκε πρέσβειρα της UNICEF και επισκέφτηκε πολλές χώρες της Αφρικής, στην προσπάθειά της να ανακουφίσει τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους της, ενώ κατόρθωσε να συγκεντρώσει μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία κατηύθυνε άμεσα προς τους σκοπούς αυτούς. Μία σπουδαία ηθοποιός και ένας σπουδαίος άνθρωπος…

George Sand
 Η γαλλίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος των αρχών του 19ου αιώνα που σκανδάλισε τη συντηρητική κοινωνία και προκάλεσε σάλο, όταν φόρεσε παντελόνι και κάπνισε δημόσια, γεγονός ανεπίτρεπτο για τις γυναίκες της εποχής. Η τολμηρότητα της γραφής της έχει μείνει παροιμιώδης, ενώ η ίδια αποτέλεσε μία γυναίκα ανένταχτη και αδιαπραγμάτευτη στις αρχές της, τις οποίες υπερασπίστηκε με θάρρος, στρεφόμενη πολλές φορές κατά κατεστημένων αιώνων, με τα οποία δεν δίστασε να τα βάλει.


Diana Vreeland
Αρχισυντάκτρια του αμερικανικού Harper’s Bazaar από το 1937 μέχρι το 1962 και της αμερικανικής Vogue από το 1963 μέχρι το 1971, καθόρισε εν πολλοίς την αμερικανική μόδα για πάνω από 40 χρόνια. Τα σχόλια και άρθρα της διαβάζονταν με ευλάβεια από τους ασχολούμενους με το χώρο και κανένας δεν τολμούσε να τα αντικρούσει. Η ίδια θεωρούσε το στυλ ως το πρωταρχικό προσόν μίας γυναίκας, που καθόριζε και την συνολική αξία της. Α, και είναι αυτή που εφηύρε τον όρο “pizzazz” αν σας ενδιαφέρει…
Κλεοπάτρα
Η θρυλική βασίλισσα της Αιγύπτου, που τα λουτρά της σε γάλα γαϊδούρας τη βοηθούσαν να διατηρεί την αξεπέραστη ομορφιά της, και την οποία ύμνησαν ως θεότητα όλοι οι λαοί Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής. Ο έρωτάς της με τον Αντώνιο ανήκει στα top 10 ειδύλλια της ιστορίας, ενώ μετά τη συντριβή των δυνάμεών τους στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ., για να μη δει την αυτοκρατορία της να κατακτάται, δεν δίστασε να αυτοκτονήσει βάζοντας το χέρι της σε ένα καλάθι γεμάτο κόμπρες, παρέα με τις πιστές της υπηρέτριες, μένοντας για πάντα στην ιστορία. Η ενσάρκωσή της από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ στην ομώνυμη ταινία,  χάρισε  στην τελευταία το Όσκαρ και παραμένει στην ελίτ των παγκόσμιων ταινιοθηκών.
Κάθριν Μπίγκελοου
  Χρειάστηκαν 80 και κάτι χρόνια για να κερδίσει μία γυναίκα το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και να σπάσει το σχετικό άβατο. Ε, αυτό το κατάφερε η αμερικανίδα Μπίγκελοου, η οποία κατέκτησε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας το 2009 για την ταινία της «The hurt locker», ένα αντιπολεμικό δράμα, παίρνοντας το χρυσό αγαλματάκι μέσα από τα χέρια του πρώην συζύγου της Τζέιμς Κάμερον. Έσπασε έτσι τα ταμπού της Αμερικανική Ακαδημίας Κινηματογράφου και θεωρείται ως μία από τους σημαντικότερους και πιο πολλά υποσχόμενους σκηνοθέτες των ημερών μας.
 Florence Nightingale
Η φύλακας άγγελος για χιλιάδες στρατιώτες τραυματίες του Κριμαϊκού Πολέμου, η μεσήλικας αγγλίδα μεταξύ 1854 και 1856 περιέθαλψε και φρόντισε απειράριθμους τραυματίες από τα πεδία των μαχών. Έμεινε γνωστή ως «Η κυρία με τη λάμπα» καθώς έτρεχε κάθε νύχτα με μία λάμπα θυέλλης σε κάθε τραυματία που είχε την ανάγκη της. Η φήμη της ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας της, και αύξησε κατακόρυφα τις εθελοντικές αιτήσεις για νοσηλεύτριες, σε μία περίοδο έντονης σχετικής έλλειψης από τα αυτοσχέδια νοσοκομεία.
Κέιτ Μος
Το γνωστότερο μοντέλο που ανέδειξε ποτέ η Μεγάλη Βρετανία και ένα από τα τρία γνωστότερα όλων των εποχών, η μικροκαμωμένη Κέιτ Μος απέδειξε ότι δεν είναι η απόλυτη φυσική ομορφιά το μόνο κριτήριο για να γίνει ένα νέο κορίτσι μοντέλο. Έχει περπατήσει στις μεγαλύτερες πασαρέλες όλου του κόσμου, και παρ’ ότι είδε το άστρο της να χλομιάζει μετά το σκάνδαλο ναρκωτικών στο οποίο ενεπλάκη το 2005, δεν άργησε να πάρει τα πάνω της. Πλέον αποτελεί μία πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία, που στα πόδια της πέφτουν οι μεγαλύτεροι οίκοι του πλανήτη, προσφέροντάς της χρυσά συμβόλαια. «Ποτέ μην παραπονιέσαι για τίποτα, ποτέ μην εξηγείς τίποτα» είναι το μότο της.
Άννα Φρανκ
Η νεαρή Εβραιοπούλα, της οποίας το ημερολόγιο αποτέλεσε το καλύτερο αντιπολεμικό έπος που γράφτηκε για τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το έγραψε καθώς κρυβόταν από τους Ναζί σε μία σοφίτα ενός σπιτιού στην Ολλανδία μαζί με τους συγγενείς της. Εν τέλει πιάστηκε και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν – Μπέλσεν. Η καταγραφή της εμπειρίας της αποτελεί την πιστότερη καταγραφή σε πρώτο πρόσωπο από αυτόπτη μάρτυρα της φρίκης του πολέμου και διαβάζεται ακόμη και σήμερα με την ίδια επικαιρότητα.
Μεγάλη Αικατερίνη
 Η αυτοκράτειρα της Ρωσίας ήταν η πλέον πανίσχυρη γυναίκα του κόσμου κατά το 18ο αιώνα, και επανέφερε τη Ρωσία στην παλιά της αίγλη, αναδεικνύοντάς την και πάλι ως σεβαστή υπερδύναμη από τους αντιπάλους της. Η χωρική επέκταση της Ρωσίας και η στροφή προς την Δύση, προς την οποία την έστρεψε ως βασικό προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της, αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία της Μεγάλης Ρωσίας τα χρόνια που ακολούθησαν. Έχει επίσης τη φήμη αδίστακτης γυναίκας, που ανέτρεψε τον άνδρα της για να γίνει η ίδια αυτοκράτειρα, μπαινοβγάζοντας τους εραστές της νυχθημερόν στο παλάτι. Ό, τι κι αν ισχύει πάντως, τα κατάφερε μια χαρά…
πηγή:marymary.gr