Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Το τσουνάμι από το facebook φτάνει αύριο στο Σύνταγμα

Η σελίδα που συσπείρωσε τον κόσμο κατά του νέου νομοσχεδίου για την Υγεία, το πλήθος των σχολίων και η αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Σάλο έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία μιας αγανακτισμένης μητέρας να στήσει σελίδα στο facebook
με τίτλο «Όχι στα φάρμακα - δολοφόνους που προωθεί η Τρόικα & η κυβέρνηση».
Η οργή της ξεχείλισε, όταν συνειδητοποίησε πως με το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία και ειδικότερα με τη ρύθμιση περί δραστικής ουσίας (να μην χορηγούνται, δηλαδή, επώνυμα φάρμακα στους ασθενείς, αλλά να συνταγογραφείται μόνο η ουσία και ο φαρμακοποιός να τούς χορηγεί το φθηνότερο της αγοράς) κινδυνεύει σε λίγες μέρες να μην βρίσκει τα φάρμακα που κρατούν στη ζωή το παιδί της!

Σε λίγες μόνο ώρες, στη σελίδα δήλωσαν τη συμμετοχή και τη συμπαράστασή τους εκατοντάδες Ελληνες πολίτες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της επικράτειας. Η σελίδα γέμισε από σχόλια εξίσου αγανακτισμένων πολιτών που βλέπουν, μετά τους μισθούς, τις συντάξεις, τις περιουσίες τους και την εθνική τους κυριαρχία, να χάνουν και την υγεία τους, στο βωμό ενός χρέους που δε δημιούργησαν οι ίδιοι, αλλά οι πολιτικοί τους, κλέβοντας και σπαταλώντας.
Γράφουν ότι θεωρούν ύποπτη την επιμονή της τρόικα να μας ταΐζει φάρμακα-δολοφόνους, που θα παρασκευάζονται στην Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και ποιος ξέρει πού αλλού, κάτω από ποιες συνθήκες και ποιον ποιοτικό έλεγχο. Η πρωτοβουλία έκανε σύντομα τον γύρο του Internet χάρη και στην δημοσιότητα που δόθηκε από πολλά websites, ενώ δημοσιοποιήθηκε και από πολλούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα.

To newsbomb.gr είχε ασχοληθεί με το επίμαχο θέμα από την προηγούμενη εβδομάδα, δημοσιεύοντας μάλιστα την επιστολή του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας προς τον Πρωθυπουργό. Εκτός από τον μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει, εξαιτίας της ρύθμισης περί δραστικής ουσίας, να αρχίσουν οι εισαγωγές πάμφθηνων φαρμάκων από χώρες του Τρίτου Κόσμου, αμφιβόλου ποιότητας, η ΠΕΦ υπογραμμίζει και ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα, που έχει να κάνει με το τελικό οικονομικό όφελος από την συγκεκριμένη ρύθμιση.
Κι αυτό γιατί πολλές ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες θα αναγκασθούν να βάλουν λουκέτο, οδηγώντας έτσι χιλιάδες υπαλλήλους στην ανεργία και στερώντας από το κράτος πολύτιμες εισφορές κ.λπ.
Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η συγκεκριμένη ρύθμιση μόνο ζημιά κάνει στην ελληνική οικονομία, αφού υπολογίζεται ότι για κάθε 100 ευρώ που γλιτώνει το ελληνικό Δημόσιο από τα φθηνότερα (και αμφιβόλου ποιότητας, μην το ξεχνάμε) φάρμακα, την ίδια στιγμή θα χάνει 140 ευρώ από τους φόρους που θα εισέπραττε από τις φαρμακοβιομηχανίες (οι οποίες θα έχουν αναγκαστεί να βάλουν λουκέτο, αφού δε θα μπορούν πια να πουλήσουν τα υψηλής ποιότητας σκευάσματά τους).
Σα να μην έφτανε αυτό, το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλλει επιπλέον 30 ευρώ σε επιδόματα ανεργίας για τους πρώην εργαζόμενους των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, οι οποίοι θα έχουν μείνει στο δρόμο. Αρα; Για να γλιτώσουμε 100 ευρώ, θα χάνουμε 170 ευρώ! Ο απόλυτος παραλογισμός… Και, βέβαια, οι ξένες πολυεθνικές των φθηνών made in India σκευασμάτων, αφού θα καταφέρουν να εξαφανίσουν τον ανταγωνισμό και να αυτοανακηρυχθούν σε μονοπώλιο, θα εκτοξεύσουν τις τιμές των φαρμάκων τους, με συνέπεια και η τελική φαρμακευτική δαπάνη να εκτοξευθεί!

Όπως είναι λογικό, όλα τα παραπάνω προκάλεσαν τσουνάμι αντιδράσεων των πολιτών στο Internet, και με όχημα την σελίδα της αγανακτισμένης μάνας στο Facebook, δεν άργησε να διοργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για αύριο το απόγευμα στις 18:00.
Αιχμή του δόρατος των αγανακτισμένων πολιτών θα είναι το προηγούμενο της Ιταλίας, όπου όταν η κυβέρνηση πήγε να περάσει παρόμοια διάταξη, η υπόθεση κατέπεσε στην Δικαιοσύνη.