Πάνω από 1 δισ. ευρώ κατέχουν πολλά από τα μέλη του Εθνικού Κογκρέσου του Λαού
Ο Ζονγκ Κινγκχού διαθέτει συνολικά 58 εργοστάσια, στα οποία εργάζονται σήμερα περίπου 30.000 άνθρωποι.
Αυτό θα πεί ... «κομμουνισμός»: η περιουσία των 70 πιο πλούσιων μελών του Εθνικού Λαικού Κογκρέσου της Κίνας ανήλθε το 2011 στα 79 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας άνοδο 8,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010. Συγκριτικά, η περιουσία των 660 υψηλόβαθμων στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης δεν υπερβαίνει τα 5,5 δισ. ευρώ.
Συμφωνα με το κινεζικό περιοδικό Hurun Report, που εκδίδεται στο
Χονγκ Κονγκ και ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωή των πλουσιότερων
Κινέζων, τη μερίδα του λέοντος στα ...«κόκκινα δισεκατομμύρια» κατέχει
το 2% των πλουσιότερων μελών του Εθνικού Κογκρέσου του Λαού, η περιουσία
του καθενός από τους οποίους κατά μέσο όρο φτάνει στα 1 δισ. ευρώ!
Τέσσερεις φορές περισσότερα, δηλαδή, από όσα εχουν κατά μέσο όρο
αποταμιέυσει οι 11 πλουσιότεροι αμερικανοί γερουσιαστές, η περιουσία των
οποίων ανέρχεται στα 240 εκατ. ευρώ ο καθένας.
Ιδού μιά χαρακτηριστική περίπτωση: στην ετήσια σύνοδο του ανώτατου νομοθετικού οργάνου της χώρας συμμετείχε και ο Ζονγκ Κινγκχού, επικεφαλής της εταιρείας αναψυκτικών και εμφιαλωμένων νερών Wahaha. Ο 65χρονος επιχειρηματίας είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στην Κίνα σήμερα με προσωπική περιουσία 8 δισ. ευρώ και 58 εργοστάσια, στα οποία εργάζονται πάνω από 30.000 άνθρωποι.
Οι εργασίες της ετήσιας συνόδου του Κογκρέσου των Λαικών Αντιπροσώπων, του κινεζικού ομοσπονδιακού μονοκομματικού κοινοβουλίου, που αποκαλείται και «Κλαμπ των Δισεκατομμυριούχων», άρχισαν πριν από μερικές ημέρες και τις παρακολουθήσαν πολλές εκατοντάδες δυτικοί δημοσιογράφοι και ξένοι παρατηρητές. Στο συνέδριο συζητήθηκε η εφαρμογή ενός πενταετούς προγράμματος για την κινεζική οικονομία.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ουέν Ζιαμπάο επιδιώκει μία βιώσιμη ανάπτυξη, με ισομερή κατανομή εισοδημάτων, χωρίς τα φαινόμενα διαφθοράς των περασμένων ετών και χωρίς μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις.
Ωστόσο, στην κομμουνιστική Κίνα παρατηρείται εξαιρετικά άνιση κατανομή του πλούτου, με το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα να φτάνει μόλις τα 1.800 ευρώ ετησίως, σε σχέση με τα 28.000 ευρώ των ΗΠΑ.