Αυτό δε σημαίνει ότι θα δυσανασχετείς συνέχεια πάνω από κατσαρόλες, τηγάνια, κουζίνες, ψυγεία και πλυντήρια inox που λερώθηκαν από κηλίδες, μαυρίλες ή πλήρη σειρά δακτυλικών αποτυπωμάτων. Δες πώς μπορείς να συντηρήσεις σαν καινούργια τα ανοξείδωτα σκεύη και τις inox συσκευές σου:
- Επιστράτευσε καθαριστικό για τα τζάμια, λάδι για το δέρμα των μωρών ή ηλιέλαιο, μαγειρική σόδα, λευκό ξίδι, φυσικό χυμό λεμονιού, μαλακό σφουγγάρι και καθαρά μαλακά πανιά.
- Καθάρισε την επιφάνεια της μοντέρνας ανοξείδωτης συσκευής σου με καθαριστικό για τα τζάμια και μαλακό πανί, αν είναι γυαλιστερού τύπου. Αν είναι ματ, χρησιμοποίησε λίγο λάδι για το δέρμα των μωρών ή ηλιέλαιο που θα το απλώσεις πολύ καλά τρίβοντας με μαλακό πανί για επιπλέον λάμψη. Προσοχή μόνο στις ταμπέλες με τυπωμένα γράμματα, αν δεν θέλεις να ξεθωριάσουν.
- Αν πάλι αντιπαθείς τα ελαιώδη προϊόντα, έχεις συμμάχους το λευκό ξίδι, τον χυμό λεμονιού και τη μαγειρική σόδα. Αραιωμένα με χλιαρό νερό (το καθένα χωριστά και η σόδα χωρίς νερό, απλωμένη σε ένα πανί), φρεσκάρουν κάθε ανοξείδωτη επιφάνεια και την απαλλάσσουν από λευκά ή μπλε στίγματα. Φρόντισε πρώτα να καθαρίσεις τις επιφάνειες με μαλακό σφουγγάρι βουτηγμένο σε πολύ αραιωμένο υγρό σαπούνι. Τελειώνοντας, σκουπίζεις και γυαλίζεις με μαλακό πανί.
- Οι λεκέδες από άλατα στα κατσαρολικά φεύγουν αν περάσεις απαλά την επιφάνεια του σκεύους με ένα μείγμα από θαλασσινό αλάτι και ζεστό λευκό ξίδι. Κατόπιν πλένεις με υγρό πιάτων και σκουπίζεις με μαλακό πανί. Αν οι λεκέδες επιμένουν, τότε γέμισε την κατσαρόλα μισό-μισό νερό και λευκό ξίδι, βράσε το μείγμα για δέκα λεπτά και άφησέ το να κρυώσει. Εναλλακτικά μπορείς απλώς να βράσεις χοντροκομμένες φλούδες πατάτας.
- Αν καεί το φαγητό, καθάρισε τον μαύρο πάτο της κατσαρόλας χρησιμοποιώντας λευκό ξίδι. Αφήνεις το σκεύος να μουλιάσει με ζεστό νερό και μπόλικο ξίδι όλο το βράδυ, κατόπιν ξύνεις με ξύλινη σπάτουλα για να απομακρυνθούν τα καμένα κομμάτια και τέλος το πλένεις με συνηθισμένο υγρό πιάτων. Πιο γρήγορος τρόπος; Γεμίζεις την κατσαρόλα με ζεστό νερό και ρίχνεις μέσα μια ταμπλέτα απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων. Μόλις διαλυθεί η ταμπλέτα, καθαρίζεις χωρίς κόπο. Μια λύση επίσης για όσους/ες διαθέτουν τζάκι, είναι να βράσουν λίγη στάχτη μέσα στην κατσαρόλα και μετά να τρίψουν απαλά.
- Τα ανοξείδωτα σκεύη ξανανιώνουν αν τα τρίψεις με τη σάρκα μιας πατάτας που θα την κόψεις στη μέση. Για να αποκτήσουν τη λάμψη των πρώτων ημερών, μετά το τρίψιμο με την πατάτα ξεπλένεις με χλιαρό νερό και σκουπίζεις με ένα μαλακό πανί.
Τι να αποφύγεις:
- Η χλωρίνη, έστω και αραιωμένη με νερό, καθώς και τα λευκαντικά προϊόντα που περιέχουν χλωρίνη είναι ακατάλληλα για τις ανοξείδωτες επιφάνειες, γιατί μπορεί να τις διαβρώσουν και να δημιουργήσουν κηλίδες στην επιφάνειά τους.
- Προσοχή στα σκεύη που ξεχνιούνται στο αναμμένο μάτι χωρίς νερό. Ο πάτος της κατσαρόλας μπορεί να αποχρωματιστεί ή και να αποκολληθεί.
- Ποτέ μην ξύνεις την ανοξείδωτη επιφάνεια με άγριο σφουγγάρι, γιατί κάνει γραμμώσεις.
- Μην περιμένεις να ξεραθούν τα υπολείμματα των τροφών για να αποφασίσεις να τα καθαρίσεις. Ειδικά το αλάτι, το ξίδι, οι χυμοί των εσπεριδοειδών και η μουστάρδα, αν παραμείνουν για πολύ καιρό, μπορεί να διαβρώσουν την ανοξείδωτη επιφάνεια.
