Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Ingress: Ηλεκτρονικό παιχνίδι σε πραγματικό κόσμο

Λύθηκε εν τέλει το «μυστήριο» της διαφημιστικής καμπάνιας της Google για το πρωτοποριακό παιχνίδι - όπως αποδείχθηκε- της Niantic Labs. Το όνομά αυτού Ingress και είναι διαθέσιμο δωρεάν για Android μέσω του Google Play. Πρόκειται για ένα augmented reality (επαυξημένη πραγματικότητα) παιχνίδι, το οποίο χρησιμοποιεί ως «πλατφόρμα» του τον πραγματικό κόσμο. Στο επίκεντρό του βρίσκεται μία παράξενη μορφή ενέργειας η οποία υποτίθεται πως έχει εντοπιστεί από Ευρωπαίους επιστήμονες, και ο παίκτης πρέπει να την ελέγξει πριν τον ελέγξει αυτή.

Το παιχνίδι χαρακτηρίζεται ως MMMMOARG: Massively Multiplayer Map-based Mobile Online Augmented Reality Game. Οι παίκτες μπορούν να διαλέξουν πλευρά, προσπαθώντας να σταματήσουν ή να βοηθήσουν την επέκταση της ενέργειας. Νικήτρια θα αναδειχθεί η ομάδα που θα κυριαρχήσει «κατακτώντας» όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές - στον πραγματικό κόσμο.

Ο παίκτης δεν παίζει από τον καναπέ του, καθώς το παιχνίδι είναι κυριολεκτικά «επαυξημένης πραγματικότητας» και απαιτεί από αυτόν να κινείται και να επισκέπτεται σημεία στον πραγματικό κόσμο- όπως βιβλιοθήκες, πλατείες κ.α - για να «ξεκλειδώνει» νέα χαρακτηριστικά, όπλα και αποστολές. Το παιχνίδι αντιλαμβάνεται τις ενέργειες του παίκτη και τον ανταμείβει ανάλογα, καθώς, σε κάθε περιοχή που βρίσκεται ο παίκτης (στ' αλήθεια), προσθέτει ένα εικονικό στρώμα για τους σκοπούς της εξέλιξής του, το οποίο μπορεί να γίνει αντιληπτό μέσω της εφαρμογής του παιχνιδιού.

Για παράδειγμα, εάν το παιχνίδι αντιληφθεί ότι ο παίκτης βρίσκεται σε μία γνωστή πλατεία, τότε τον καθοδηγεί σε αγάλματα, αξιοθέατα και πραγματικούς προορισμούς, όπου του αποκαλύπτει νέα στοιχεία, που του επιτρέπουν να συνεχίσει την περιπέτεια.

Εάν ο παίκτης ολοκληρώσει την αποστολή του, επισκεφθεί τα σημεία που πρέπει να επισκεφθεί και «ξεκλειδώσει» αυτά που πρέπει να «ξεκλειδώσει», τότε η περιοχή τίθεται από τον έλεγχό του, όσον αφορά το παιχνίδι.

Η Niantic Labs, που βρίσκεται πίσω από το Ingress, είναι η εταιρεία η οποία ανέπτυξε την τεχνολογία που οδήγησε τα Google Earth, Google Maps και Street View. Σε αντίθεση με τα περισσότερα online παιχνίδια, το παιχνίδι έχει αρχή, μέση και τέλος, και εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα ενάμισι χρόνου περίπου.