Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Eνδεχόμενη συνεργασία Yahoo! και Facebook απειλεί την Google

Σύμφωνα με πηγές της The Sunday Telegraph, η Marissa Mayer, Chief Executive Officer της Yahoo! Βρίσκεται σε συζητήσεις με την Sheryl Sandberg, την Chief Operating Officer του Facebook, για το πως θα διευρύνουν την συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών.

Oι δύο γίγαντες του Internet, έχουν ήδη συνεργαστεί σε διάφορους τομείς μικρότερης σημασίας, όπως για παράδειγμα στην τροφοδοσία ειδήσεων από την Yahoo! στο Facebook,
και πρόσφατα έφτασαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό σχετικά με ένα ορισμένο αριθμό ευρεσιτεχνιών/ πατεντών. Παρόλα αυτά, μέλη των συμβουλίων των δύο εταιρείων αναμένεται να εισέλθουν σε συζητήσεις για πιο ουσιαστική και στενή συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών τουλάχιστον στον τομέα “web-based search”.
Το Facebook άλλωστε μέσω του Mark Zuckerberg, έχει δηλώσει ότι στα μελλοντικά του σχέδια συμπεριλαμβάνεται, και η τόνωση των εγκαταστάσεων web search που έχει στην διάθεση του, αφού “βρίσκεται σε εξαιρετική θέση να απαντά στις ερωτήσεις που έχουν οι άνθρωποι”.
H δημιουργία μίας συμμαχίας με την Yahoo! θα βοηθούσε το κοινωνικό δίκτυο να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός όσο αφορά τον τομέα της αναζήτησης, ενώ παράλληλα θα έμενε ανθρωποκεντρικό και επιπλέον θα βελτίωνε αποτελεσματικά την στόχευση των διαφημίσεων. H Yahoo! από την άλλη που κάποτε μεσουρανούσε στο τομέα της αναζήτησης, αλλά νικήθηκε κατά κράτος από την Google, θα μπορούσε να επωφεληθεί σημαντικά από τον στρατό των χρηστών του Facebook, που ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο!
Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι οι αλγόριθμοι και ο κώδικας πίσω από τις μηχανές αναζήτησης είναι ιδιαίτερα πολύπλοκοι, και γίνονται όλο και πιο ισχυροί σύμφωνα με τον αριθμό των χρηστών που χρησιμοποιούν την μηχανή αναζήτησης, οπότε είναι τουλάχιστον δύσκολο για το Yahoo! να προσπαθήσει να επανακάμψει στον συγκεκριμένο τομέα και να ανταγωνιστεί επάξια την Google, χωρίς την βοήθεια ενός πολύ μεγάλου και δημοφιλούς οργανισμού.
Πρέπει να φοβάται η Google; Bεβαίως! Γιατί όχι; H κ. Mayer, που κάποτε εργαζόταν για την Google, μαζί με την επίσης πρώην συνεργάτιδα της στην Google, κ. Sandberg που σήμερα εργάζεται στο Facebok, αναμένεται να ενώσουν τις δυνάμεις για να δημιουργήσουν ένα σοβαρό ανταγωνιστή στην μηχανή αναζήτησης Google Search. Oι περισσότεροι αναλυτές περίμεναν την Mayer να πλησιάζει την Google για τον ίδιο λόγο, ωστόσο από ότι φαίνεται ο βασικός στόχος είναι το Facebook. H Google πάντως δεν είναι η μόνη εταιρεία που απειλείται από την ενδεχόμενη συνεργασία Facebook-Yahoo! αλλά θέτει και την συνεργασία της Yahoo! με την Microsoft (Bing) υπό αμφισβήτηση. Oι δύο εταιρείες είχαν υπογράψει σχετική συμφωνία το 2009, ώστε η μηχανή αναζήτησης Bing να τροφοδοτεί με αποτέλεσματα αναζήτησης την Yahoo! Aπό ότι φαίνεται πάντως η Yahoo! ψάχνει ήδη τρόπους να αποδεσμευτεί.
 digitallife.gr