Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

Συνεδριαζει η Bundestag για το ελληνικό πακέτο

Η συνεδρίαση αρχίζει στις 09.00 το πρωί (τοπική ώρα) με εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα αναλύσει το σχέδιο και αναμένεται να διαρκέσει δύο ώρες.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU και FDP), καθώς και οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν το σχέδιο, ενώ αρνητική ψήφο θα δώσει και πάλι η Αριστερά (Die Linke), η οποία εξήγησε χθες ότι «αυτό το πακέτο είναι ένα πολιτικό έγκλημα στο οποίο δεν επιθυμεί να συμμετάσχει».
Η συνεδρίαση επρόκειτο να αρχίσει στις 09.00 (τοπική ώρα) με εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα αναλύσει το σχέδιο. Η διαδικασία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί σε δύο ώρες.
Επειτα από συνεχείς συσκέψεις και αφού οι μεταφράσεις των πολυσέλιδων εγγράφων έφτασαν τελικά στα γραφεία των βουλευτών, τα διαφωνούντα κόμματα συμφώνησαν να στηρίξουν τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες ώρες πριν από την καθοριστικής σημασίας ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ, ανέφερε με επιστολή του προς τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Φρανκ Γουόλτερ Στάινμαγερ, ότι «η συμφωνία με την Ελλάδα θα κοστίσει στη Γερμανία 2,74 δισ. ευρώ και επιπλέον 130 εκατ. κάθε χρόνο από τη μείωση επιτοκίων δανεισμού».
Προειδοποίηση προς την Ελλάδα ότι οφείλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της δανειακής της σύμβασης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα οφέλη από τη βοήθεια που της προσέφεραν οι διεθνείς πιστωτές της θα εξανεμιστούν, απηύθυνε από την πλευρά του ο πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν.
Ανησυχία
Πρόσθεσε πως η βοήθεια που προσφέρθηκε στην Ελλάδα δεν απέβλεπε να δημιουργηθεί ένα προηγούμενο κι εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα άλλες χώρες να χαλαρώσουν τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων έπειτα από τη συμφωνία της περασμένης Δευτέρας για απομείωση του ελληνικού χρέους.
«Βαρέλι δίχως πάτο» χαρακτήρισε την κατάσταση σχετικά με την Ελλάδα ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo) Χανς Βέρνερ Ζιν και υποστήριξε ότι «έχει πολύ μικρή διαφορά το να μιλάει κανείς για δάνεια ή για δώρα». Τάχθηκε υπέρ ενός «πραγματικού κουρέματος» και κατηγόρησε τους Γερμανούς πολιτικούς ότι καθησυχάζουν τους πολίτες προκειμένου να συνεχίσουν να πληρώνουν.


ethnos