Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ανάσα με πληρωμές δύο δισ. σε ιδιώτες

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στα 12 συναρμόδια υπουργεία που εποπτεύουν τους 467 φορείς που χρωστούν στους ιδιώτες συνολικά 9,3 δισ. ευρώ επικρατεί πυρετός διεργασιών,
ώστε με την εκταμίευση της δόσης από τον Μηχανισμό Στήριξης να ξεκινήσουν οι πληρωμές χρεών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε χθες ένα σχέδιο σταδιακής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Πάντως απέφυγε να δεσμευτεί για το ποσό που θα αποπληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα είναι ένα σημαντικό μέρος αυτών που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό τα οποία ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ. Προτεραιότητα στην εξόφληση έχουν:
1. Τα εφάπαξ που δικαιούνται οι 40.229 συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι, ενώ έχουν υποβάλει αίτηση ακόμη και από το 2009, περιμένουν στην «ουρά». Το ποσό μετά τις μειώσεις των εφάπαξ υπολογίζεται σε 1,1 δισ. ευρώ.
 2. Οι εξαγωγείς, στους οποίους θα καταβληθούν επιστροφές ΦΠΑ 108,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πιστοποιημένες και ελεγμένες επιστροφές ΦΠΑ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εξαγωγέων οι συνολικές επιστροφές ΦΠΑ που εκκρεμούν στις Δ.Ο.Υ. υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ. «Εύκολες» θεωρούνται και οι υπόλοιπες επιστροφές φόρων ύψους 629,3 εκατ. ευρώ.
3. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οφειλές των οποίων θεωρείται ότι μπορούν να ελεγχθούν σχετικά γρήγορα από τους φορείς. Για τις φαρμακευτικές όμως, οι συνολικές οφειλές που υπερβαίνουν επίσης τα 2 δισ. ευρώ, θα καταβληθούν με έκπτωση 3,5%.
Το Δημόσιο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 χρωστούσε 9,31 δισ. ευρώ, τα οποία πλέον μπαίνουν σε πρόγραμμα εξόφλησης κατά προτεραιότητα ανάλογα με τον χρόνο δημιουργίας τους.
Οι εξοφλήσεις θα ξεκινήσουν από τις παλιές οφειλές που δημιουργήθηκαν τον Ιανουάριο του 2011 ή και νωρίτερα.
Από τα 9,31 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό 4,49 δισ. ευρώ χρωστούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ακολουθούν τα νοσοκομεία με 1,790 δισ. ευρώ, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης με 971 εκατ. ευρώ, τα υπουργεία με 934 εκατ. ευρώ, ενώ 385 εκατ. ευρώ χρωστούν τα λοιπά νομικά πρόσωπα. Στο παραπάνω ποσό προστίθενται και επιστροφές φόρων σε εκκρεμότητα ύψους 738 εκατ. ευρώ.
Οι φορείς οι οποίοι υπάγονται σε δώδεκα διαφορετικά υπουργεία και οι οποίοι έχουν δημιουργήσει αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 467.
Τώρα θα πρέπει να δεσμευθούν με Μνημόνια απέναντι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την τήρηση διαφανών διαδικασιών, που δεν θα αφήνουν το παραμικρό περιθώριο παράκαμψης της σειράς προτεραιότητας από δικαιούχους επιστροφών.
Για τον σκοπό αυτόν, ο κ. Σταϊκούρας υπέγραψε με 12 υπουργούς Μνημόνια Κατανόησης.
Οι φορείς που χρωστούν σε ιδιώτες θα πρέπει να εκπληρώσουν σειρά δεσμεύσεων, όπως:
  • Η τήρηση του μητρώου δεσμεύσεων
  • Η δέσμευση πιστώσεων πριν από την ανάληψη της υποχρέωσης
  • Η ενημέρωση για την ωρίμανση των υποχρεώσεων
  • Ορισμός προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών
  • Η μετατροπή των υστερήσεων σε έσοδα των φορέων σε αντίστοιχες μειώσεις στις δαπάνες τους
  • Η δέσμευση για μη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • ethnos