Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Μοσχαράκι κοκκινιστό με ψημένο πουρέ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Καθαρά χειμωνιάτικο φαγητό για εκείνους που αγαπούν τις πλούσιες γεύσεις. Όσο και αν δεν το πιστεύετε, το σέλερι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Μπορείτε από την προηγούμενη μέρα να έχετε ετοιμάσει το κρέας και απλά την Κυριακή να φτιάξετε τον πουρέ και να το ψήσετε. Το φαγητό σερβίρεται αχνιστό.

Υλικά 

1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
 1.200 γραµµ. μοσχάρι (λαιμό ή σπάλα) κομμένο σε μπουκιές
 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
 1 μεγάλο κρεµµύδι ψιλοκομμένο
 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη σε καρέ
 1 καρότο ψιλοκομμένο
 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
 1 κ.σ. αλεύρι
 1 κ.σ. πάπρικα
 1 συσκευασία (400 γραµµ.) ντοματάκια κονκασέ
 6 πατάτες
 2 κ.σ. βούτυρο
 1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι
 αλάτι
 φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Εκτέλεση 

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε για 5΄-6΄ το κρέας γύρω γύρω. Προσθέτουμε το κρεµµύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, το σέλερι, το καρότο, και τα αφήνουμε για 3΄-4΄. Πασπαλίζουμε µε το αλεύρι και το αφήνουμε λίγο να ψηθεί, για 2΄-3΄.
Προσθέτουμε τις ντοµάτες και την πάπρικα. Αλατοπιπερώνουµε και συµπληρώνουµε νερό ίσα που να μισοσκεπάζει το κρέας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να δέσει η σάλτσα του, περίπου 1 ώρα και 15΄.
Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για 20΄, να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και το μισό τυρί. Ανακατεύουμε.
Βάζουμε το φαγητό σε πυράντοχο σκεύος και καλύπτουμε µε τον πουρέ. Πασπαλίζουμε µε το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε στους 200οC για 15΄, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.

μερίδες 5