Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Τρόικα: Δεν υπάρχει συμφωνία με την Κύπρο

Δεν επιβεβαιώνεται η συμφωνία για την υπαγωγή της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης, καθώς σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, οι συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές συνεχίζονται.

 Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Στέφανος Στεφάνου, είχε ενημερώσει τους δημοσιογράφοτυς ότι οι συνομιλίες έχουν καταλήξει σε συμφωνία και ότι ήδη η κυπριακή κυβέρνηση ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς και τους κοινωνικούς εταίρους.

«Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχε παραγωγικές συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές σχετικά με τους πυλώνες πολιτικής ενός προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής», αναφέρεται σε κοινή δήλωση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Στη δήλωση επισημαίνεται ότι «οι αρχές (της Κύπρου) και οι ομάδες της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σημείωσαν ικανοποιητική πρόοδο για την επίτευξη συμφωνίας πάνω στις βασικές πολιτικές για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών, την αποκατάσταση ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα».
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στις αντίστοιχες έδρες (της κάθε αντιπροσωπείας), με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου προς ένα πιθανό πρόγραμμα. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου για τις τράπεζες, που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, θα δώσουν περαιτέρω πληροφόρηση στις συζητήσεις μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Κύπρου για χρηματοδοτικές λύσεις που θα συνάδουν με τη βιωσιμότητα του χρέους».
Την αποφασιστική πρόοδο που σημειώθηκε στις συζητήσεις μεταξύ της Επιτροπής, της ΕΚΤ του ΔΝΤ και των κυπριακών αρχών καλωσόρισε ο επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν σχετικά με τις βασικές πολιτικές για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών, την αποκατάσταση ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο επίτροπος Ρεν χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη πλήρους συμφωνίας για το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου το οποίο μπορεί να οριστικοποιηθεί μετά τα ενδιάμεσα αποτελέσματα ενός εμπράγματου ελέγχου και μετά από συμφωνία του Γιούρογκρουπ.
Τα αποτελέσματα αυτά αναμένονται τις προσεχείς εβδομάδες, καταλήγει ο επίτροπος οικονομίας.
ethnos.gr