Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Ο Φέτελ παγκόσμιος πρωταθλητής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της φόρμουλα 1, με διαφορά τριών βαθμών από τον Φερνάντο Αλόνσο.
Ο Φέτελ είχε ατυχίες στον  τελευταίο αγώνα, στην πίστα «Ιντερλάγκος» του Σάο Παολο, αλλά κατάφερε να τερματίσει έκτος, ενώ ο Αλόνσο ήταν δεύτερος. Νικητής του τελευταίου αγώνα της χρονιάς, ο Τζένσον Μπάτον με McLaren.

Ο Γερμανός πιλότος της Red Bull, ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο, αφού στην εκκίνηση είδε τον Σένα να τον χτυπά και να τον στέλνει στα πιτ. Ο Φέτελ, βρέθηκε τελευταίος, αλλά σε λίγους γύρους βρέθηκε στην δεκάδα (σε βαθμολούμενες θέσεις).

Ο Φέτελ, αντέδρασε σωστά, ακόμα και όταν οι τεχνικοί της Red Bull έκαναν λάθος στρατηγικής στον 52ο γύρο όταν τον έβαλαν στα τ  για να του τοποθετήσουν τη μέση γόμα, ενώ έβρεχε, με αποτέλεσμα να πρέπει να μπει ξανά μετά από δύο γύρους.

Ασφαλώς, ο μεγάλος άτυχος ήταν ο Φερνάντο Αλόσο και η Ferrari. Ο ισπανός πιλότος είχε αρκετές ατυχίες κατά τη διάρκεια της χρονιάς  και τελικά έχασε τον τίτλο για τρεις βαθμούς.  Ο αγώνας στην πίστα Ιντερλάγκος ήταν από τους πλέον συναρπαστικούς, στη μεγαλύτερη διάρκεια του έβρεχε, ενώ τρεις φορές χρειάστηκε να μπει στην πίστα το αυτοκίνητο ασφαλείας.  

Η κατάταξη στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς:

1. Μπάτον (McLaren), 2. Αλόνσο (Ferrari), 3. Μάσα (Ferrari), 4. Γουέμπερ (Red Bull), 5. Χούλκεμπεργκ (Force India), 6. Φέτελ (Red Bull), 7. Σουμαχερ (Mercedes), 8. Βενιέ (Toro Rosso), 9. Κομπαγιάσι (Sauber), 10. Ραικόνεν (Lotus).

Ο Λιούις Χάμιλτον που είχε την pole position από τις χτεσινές κατατακτήριες δοκιμές, εγκατέλειψε στον 17ο γύρο. Ηταν ο τελευταίος αγώνα του Χάμιλτον με τη McLaren, αφού αποχωρεί και από τη νέα περίοδο θα αγωνίζεται στη Mercedes.

Η τελική κατάταξη στους οδηγούς: Φέτελ 281, Αλόνσο 278, Ραικόνεν 207, Χάμιλτον 190, Μπέτον 188, Γουέμπερ 179.

Θυμίζουμε ότι παγκόσμια πρωταθλήτρια στους κατασκευαστές είναι η Red Bull από τον προηγούμενο αγώνα, στο Οστιν  του Τέξας,.
tanea