Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Το μήνυμα των Πορτογάλων στους Γερμανούς

Η Πορτογαλία είναι ακόμα μία χώρα που μπήκε στον μηχανισμό στήριξης λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει.
Η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στη Λισαβόνα συνοδεύτηκε από συλλαλητήρια και καθιστούσαν ανεπιθύμητο πρόσωπο για τη χώρα.

Μέσα από ένα πρωτότυπο βίντεο, παρουσιάζεται η ιστορία της Πορτογαλίας από την κατάλυση της δικτατορίας και την επαναφορά της Δημοκρατίας μετά 48 χρόνια μέχρι και σήμερα.

Στο βίντεο παρουσιάζονται οι τομές στην οικονομία, στην εκπαίδευση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις οποίες προχώρησε η χώρα «χωρίς κανένα σχέδιο Μάρσαλ», όπως λέει ο αφηγητής. Ο ίδιος μάλιστα δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι μπορεί οι Πορτογάλοι να μην τα έκαναν όλα σωστά και να ξόδεψαν και παραπάνω χρήματα από όσα έπρεπε.

Στη συνέχεια έρχεται και το «κατηγορώ» στη Γερμανία για τις υποχρεώσεις της απέναντι στη χώρα ενώ παρουσιάζονται και οι δραματικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και η μείωση των κονδυλίων στην εκπαίδευση και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας.

Ο αφηγητής λέει ότι μπορεί οι Γερμανοί να τους κατηγορούν ότι δεν δουλεύουν αρκετά και ότι δεν πληρώνουν φόρους όμως η αλήθεια απέχει πολύ από αυτήν την διαπίστωση.

Για παράδειγμα, εξηγεί, οι Πορτογάλοι εργάζονται 38,9 ώρες την εβδομάδα ενώ οι Γερμανοί 35,7. Οι Πορτογάλοι βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 χρόνια ενώ οι Γερμανοί στα 62. Οι διακοπές των Πορτογάλων είναι 22 μέρες το χρόνο ενώ των Γερμανών 24. Οι Πορτογάλοι παίρνουν τα μισά χρήματα από τους Γερμανούς και πληρώνουν περισσότερους φόρους.

Μέσα από το βίντεο οι Πορτογάλοι στέλνουν το μήνυμα ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν θυσίες για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Δείτε το βίντεο:
vivanews