Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Απονομή χάριτος σε 2 γαλοπούλες από τον Ομπάμα

Δύο γαλοπούλες θα ζήσουν για να φαγωθούν μία άλλη μέρα στις ΗΠΑ, αφού ο πρόεδρος Ομπάμα θα τους απονείμει χάρη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα απονείμει "χάρη" σε δύο... γαλοπούλες, την παραμονή της γιορτής των Ευχαριστιών στην οποία οι συμπατριώτες του αναμένεται να καταναλώσουν 45 εκατομμύρια γαλοπούλες.
 
Αμέσως μετά την επιστροφή του από την τετραήμερη περιοδεία του στη νοτιοανατολική Ασία, κατά τη διάρκεια της οποίας χρειάστηκε να χειριστεί και το θέμα της έκρηξης βίας στη Μέση Ανατολή, ο Ομπάμα έδωσε ραντεβού στους δημοσιογράφους, στον κήπο του Λευκού Οίκου για την "τελετή" που διεξάγεται κάθε χρόνο.
 
Το έθιμο αυτό ξεκίνησε επί προεδρίας του Τζ. Φ. Κένεντι και έκτοτε οι Αμερικανοί πρόεδροι απονέμουν χάρη σε μία ή δύο γαλοπούλες κάθε χρόνο την παραμονή των Ευχαριστιών. Η γιορτή αυτή έχει τις ρίζες της στα πρώτα χρόνια του αποικισμού, τον 17ο αιώνα, όταν οι Ευρωπαίοι συνήθιζαν να συγκεντρώνονται και να ευχαριστούν τον Θεό για την άφθονη σοδειά τους και τη βοήθεια που έπαιρναν από τους Ινδιάνους.
 
Για πολλούς Αμερικανούς σήμερα η γιορτή των Ευχαριστιών είναι η μοναδική ευκαιρία που έχουν κάθε χρόνο για να συναντηθούν με τις οικογένειές τους και συχνά καλύπτουν πολλά χιλιόμετρα για να γευτούν την παραδοσιακή γεμιστή γαλοπούλα.
 
Πάντως ο "Κόμπλερ" και ο "Γκόμπλερ" την... γλίτωσαν αφού με προεδρική απόφαση θα περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στους κήπους του Μάουντ Βέρνον, την ιστορική κατοικία του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ουάσινγκτον.
 
Πάντως η οργάνωση Peta που μάχεται για τα δικαιώματα των ζώων κάλεσε τον Ομπάμα να μην υποκύψει σε αυτό το "ξεπερασμένο" έθιμο που, όπως λέει, συμβολίζει τη σφαγή χιλιάδων "γλυκύτατων και έξυπνων" πτηνών. Η οργάνωση αυτή μάχεται ώστε κάποια μέρα οι Αμερικάνοι να τιμήσουν τη γιορτή των Ευχαριστιών με χορτοφαγία...
ΑΠΕ-ΜΠΕ