Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012

Λειτουργία χωρίς φως και με… παλτό

Υπό καθεστώς πτώχευσης βρίσκονται πολλές μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας, με τους ιεράρχες σε ρόλο… ΔΝΤ να αναγκάζονται να κάνουν περικοπές ακόμα και στη θέρμανση των ναών, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες φιλανθρωπικές υποχρεώσεις τους.

Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη, καθώς, όπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής, υπάρχουν μητροπόλεις που αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και το τηλέφωνο. Πριν από λίγες μέρες ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα πρωτοφανές, για τα εκκλησιαστικά δεδομένα, γεγονός. Εταιρεία έκοψε την τηλεφωνική γραμμή στο σπίτι και στο γραφείο του, διότι υπήρξε, όπως είπε, ολιγοήμερη καθυστέρηση πληρωμής λογαριασμού 140,50 ευρώ.
Ο ιεράρχης απέδωσε την καθυστέρηση στην οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη μητρόπολη του.
Στη Μητρόπολη Πειραιά, ορισμένοι ναοί «κλείνουν» το μεσημέρι προκειμένου να μειωθούν τα λειτουργικά τους έξοδα, όπως το πετρέλαιο, το φως και το νερό.
Για τη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, κάθε πέρσι και καλύτερα. Οι ναοί αδυνατούν να πληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, όπως το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο. Οι επόμενες περικοπές, όπως αναφέρει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, θα αφορούν και στο πετρέλαιο θέρμανσης.
«Όπως όλος ο κόσμος έτσι κι εμείς θα μειώσουμε τη θέρμανση στο ελάχιστο. Οι πιστοί θα εκκλησιάζονται φορώντας το παλτό τους», δηλώνει ο Μητροπολίτης Άνθιμος.