Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Προτάσεις για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup

Σε σκληρό μπρα-ντε –φερ μετατρέπεται το ζήτημα της Ελλάδας, ενόψει μάλιστα και του Eurogroup της Τρίτης το οποίο έχει τεθεί ως στόχος για συμφωνία στο πρόβλημα της Ελλάδας.


Χθες το ΔΝΤ τράβηξε «κόκκινη γραμμή» επιμένοντας στο στόχο για χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και όχι το 2022 και κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τους Ευρωπαίους να λάβουν πρόσθετα μέτρα. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως δεν μιλάμε για αδιέξοδο.

«Ελπίζουμε πως πλησιάζει ο χρόνος να βρούμε τη λύση που απαιτείται για την Ελλάδα, η άποψη μας για το “κούρεμα” δεν έχει αλλάξει και δεν πρόκειται να αλλάξει» ήταν η άμεση απάντηση της Άνγκελα Μέρκελ

Με δεδομένο ότι οι αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα λαμβάνονται υπό ένα πολύ αυστηρό πολιτικό πρίσμα, ριζικές λύσεις όπως μια διαγραφή χρέους δεν συζητούνται τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Αυτό περιορίζει το συνδυασμό των λύσεων στο πεδίο της μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από το πρώτο πακέτο στήριξης αλλά και τον EFSF, την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, τις επαναγορές χρέους, αλλά και η συνδρομή της ΕΚΤ με τη διανομή κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της.

Συνολικά οι προτάσεις που εξετάζονται για να αντιμετωπιστεί το ελληνικό χρέος, μέσω των οποίων θα καλυφθεί και το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει για την από την επιμήκυνση, με τα σημερινά δεδομένα «τέμνονται» στα εξής:

- Μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα, από το πρώτο πακέτο στήριξης και το EFSF, με διαρροές χθες στο γερμανικό Τύπο να κάνουν λόγο ακόμη και για μηδενικά ή σχεδόν μηδενικά επιτόκια.

- Επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της χώρας προς τους διεθνείς πιστωτές.

- Επαναγορές ελληνικού χρέους σε εθελοντική βάση, μετάθεση του στόχου βιωσιμότητας για το 2022 αντί του 2020, επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που διανείμει η ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από ομόλογα που έχει στην κατοχή της και εμπροσθοβαρής κατανομή δόσεων.