Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

N.Y. Times: «Η δυσκίνητη ελληνική δικαιοσύνη κινήθηκε εκπληκτικά γρήγορα το Σαββατοκύριακο»

Η εφημερίδα στο editorial της, ξεμπροστιάζει με αφορμή τον Κ. Βαξεβάνη, δικαιοσύνη και πολιτικούς.

Οι Νew York Times ξεμπροστιάζουν- στο editorial τους μάλιστα-το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας και τους πολιτικούς, με αφορμή τη σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη. «Το αργό και δυσκίνητο δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα κινήθηκε εκπληκτικά γρήγορα το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συλλάβει ένας ερευνητή δημοσιογράφο ο οποίος δημοσίευσε μια λίστα με διακεκριμένους πολίτες που είχαν λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες», γράφει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι αντιθέτως, δύο χρόνια τώρα, οι ελληνικές φορολογικές αρχές είχαν αγνοήσει αυτή τη λίστα.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις είχαν μεν υποσχεθεί να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα, όμως δεν είχαν καταφέρει να ερευνήσουν τη λίστα. «Και τώρα χάρη στον Κώστα Βαξεβάνη πολλοί πρώην υπουργοί Οικονομικών προσπαθούν να εξηγήσουν το γιατί.»

Οι ΝΥΤ δεν ξεχνούν ακόμη, ότι ο μοναδικός που κατηγορείται για τη λίστα μέχρι τώρα είναι ο δημοσιογράφος που την ερεύνησε, αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης ενός έτους για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Η εφημερίδα εκφράζει την άποψη ότι αυτή ήταν μια επιλεκτική, εκδικητική δίωξη και επισημαίνει ότι το πραγματικό σκάνδαλο είναι αυτά τα δύο χρόνια της κυβερνητικής απραξίας.

Αφού αναλύει την κατάσταση στην οικονομία, ο συντάκτης του editorial καταλήγει με τη διαπίστωση ότι «οι mainstream Έλληνες πολιτικοί έχουν επαίσχυντα αφαιρέσει τις κοινωνικές υπηρεσίες από τα φτωχότερα και πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας και είναι ντροπιαστικά αργοί στο να διερευνήσουν μια ενδεχόμενη φοροδιαφυγή από πλούσιους με τους οποίους είναι συνδεδεμένοι». Η συμβουλή της εφημερίδας με μπόλικη ειρωνεία, είναι ότι πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στη διερεύνηση των πιθανών οικονομικών εγκλημάτων και μικρότερη στη δίωξη δημοσιογράφων.

Χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος του editorial: "Η Ελλάδα συλλαμβάνει τον αγγελιοφόρο".
lifo