Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Εργασιακό & οικονομικό τσουνάμι! Αντιμετώπισέ το!

Σε αυτό το οικονομικό τσουνάμι το οποίο πλήττει τη χώρα, σε συνδυασμό με τον εργασιακό μεσαίωνα αλλά και με τη παγκόσμια οικονομική κρίση που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το όραμα της ανάπτυξης & της ευημερίας, το πιο πιθανό είναι ότι οι οικονομικές σου αποδοχές έχουν συρρικνωθει

Αν εργάζεσαι στο δημόσιο, το έχεις νιώσει ήδη με τα περισσότερα επιδόματα να έχουν καταργηθεί αλλά και με τους 14 μισθούς που έχουν γίνει 12.
Αν εργάζεσαι στον ιδιωτικό τομέα, θα έχεις επίσης νιώσεις το τέρας της κρίσης, που προσπαθεί να σε κατασπαράξει. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σου έχει ζητηθεί μείωση μισθού, πως δουλεύεις με πιο απεχθείς όρους, ενώ αν αυτασφαλίζεσαι είναι σίγουρο πως βιώνεις τη φορολογική λαίλαπα στον έσχατο βαθμό.
Υπάρχει όμως τρόπος να βγεις όσο πιο αλώβητη γίνεται από αυτήν την εργασιακή και οικονομική κόλαση και να διασφαλίσεις όσο γίνεται το μέλλον σου, αν η καταστροφή γιγαντωθεί.

1. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν Μην αναβάλλεις συνεχώς τη δημιουργία συνταξιοδοτικού λογαριασμού. Επειδή όλα δείχνουν ότι η σύνταξη που θα πάρεις από το ασφαλιστικό σου ταμείο, όταν έρθει η ώρα, θα μοιάζει με χαρτζιλίκι, πρέπει να μεριμνήσεις από τώρα. Μην περιμένεις να φτάσεις τα 40 για να βάλεις στην άκρη κάποια χρήματα, γιατί θα έχεις ήδη χάσει μερικές χιλιάδες ευρώ. Άνοιξε λογαριασμό αυτήν κιόλας την εβδομάδα και φρόντισε κάθε μήνα να τον ενισχύεις με 50 ευρώ.
2. Κάνε αποταμίευση για ώρα ανάγκης Εάν αρρωστήσεις ή χάσεις τη δουλειά σου και δεν έχεις χρήματα που θα σε βοηθήσουν να καλύψεις τα τρέχοντα έξοδα για τουλάχιστον 6 μήνες, τότε θα έχεις σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Άνοιξε ένα δεύτερο λογαριασμό –αφού επιλέξεις το επιτόκιο που σε συμφέρει– και κάνε αποταμίευση έκτακτης ανάγκης.
3. Πλήρωνε εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς σου Εάν καθυστερήσεις τις πληρωμές σου έστω και μία φορά, μπορεί να αντιμετωπίσεις πρόβλημα σε ένα δάνειο που θα θελήσεις να πάρεις μελλοντικά. Βάλε υπενθύμιση στον υπολογιστή ή στο κινητό σου μία εβδομάδα πριν από τη λήξη της πληρωμής, προκειμένου να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
4. Γίνε όσο πιο απαραίτητη μπορείς στη δουλειά σου. Όσο καλή επαγγελματίας και αν ήσουν μέχρι σήμερα, πρέπει να εντείνεις την προσπάθεια σου. Σε μία εποχή που οι περισσότεροι συναισθηματισμοί έχουν εκλείψει στις εταιρίες, όσο και να σε συμπαθούν τα αφεντικά σου, αν χρειαστεί να περικόψουν και άλλο το προσωπικό, να είσαι σίγουρη ότι ένα από τα κριτήρια για την απόλυσή σου ή μη, θα είναι η συνολική αποδοτικότητά σου αλλά και η συνέπειά σου.

5. Ξέχνα τις γνωστές μάρκες Το Sex and The City είναι απλώς μια φανταστική ιστορία, γι' αυτό μην παρασύρεσαι από τις τεράστιες ντουλάπες της Σάρα Τζέσικα Πάρκερ με τα εκατοντάδες επώνυμα πανάκριβα παπούτσια. Ακόμα και αν θέλεις να αγοράσεις κάτι ποιοτικό και λίγο πιο ακριβό, κάνε μία έρευνα αγοράς, σύγκρινε τιμές, συμβουλέψου το διαδίκτυο γιατί μπορεί να βρεις το προϊόν που ψάχνεις σε χαρακτηριστικά πιο χαμηλή τιμή και επισκέψου τα δεκάδες στοκατζίδικα που έχουν πλέον ανοίξει.
6. Κρύψε την πιστωτική σου Το καλύτερο θα ήταν να την ακυρώσεις, αλλά αν επιμένεις να την κρατήσεις για ώρα ανάγκης, βγάλ' την από το πορτοφόλι σου για να μην τη χρησιμοποιείς και ξεκίνα να κάνεις τις συναλλαγές σου με μετρητά. Έτσι, θα κάνεις καλύτερη διαχείριση των χρημάτων σου και των αγορών σου.
7. Ακύρωσε το spa και κόψε τις συνδρομές από δαπανηρά γυμναστήρια Μπορεί να αποτελούσαν κάποιες από τις αγαπημένες σου συνήθειες, μπορεί να τα θεωρείς ως τους μοναδικούς τρόπους για να χαλαρώσεις και να γυμναστείς, αλλά γιατί δε δοκιμάζεις να κάνεις μόνη σου στο σπίτι καθαρισμό στο πρόσωπό σου και μάλιστα με αγνά φυσικά υλικά, που θα σου κοστίσουν όσο μια επίσκεψη στο μανάβικο;
shape