Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ο καφές και πως να τον παραγγείλετε σε όλο τον κόσμο

Αγαπημένη συνήθεια, απόλαυση, καθημερινή τελετουργία, η κατανάλωση καφέ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας
και φυσικά δεν υπάρχει λόγος να στερηθούμε την απόλαυση αυτή ακόμη και αν βρεθούμε στην άλλη άκρη του κόσμου!  Φινλανδία: Kaffeost
Ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ του τοπικού πληθυσμού αυτός ο καφές γίνεται βουτώντας σε μια φλιτζάνι μαύρο καφέ κομμάτια leipäjuusto (τοπικό τυρί από αγελαδινό γάλα με καραμελωμένη κρούστα που το κάνει να μοιάζει με ψωμί). Τα αφήνετε για λίγο στον καφέ για να δώσουν γεύση και στη συνέχεια τα βγάζετε και πίνετε τον αρωματισμένο καφέ.

Ιρλανδία: Καφές Ιρλανδίας
Σερβίρεται σε ποτήρι ουίσκι με μια γεμάτη κουταλιά σαντιγί, ο διάσημος «μεθυσμένος» καφές γίνεται με ζεστό καφέ, ζάχαρη και ιρλανδικό ουίσκι και σύμφωνα με πληροφορίες εφευρέθηκε από τον Chef Joseph Sheridan το 1942 για να ζεστάνει τους επιβάτες που έφταναν σε αυτό που γνωρίζουμε τώρα ως το αεροδρόμιο Shannon. Συμβουλή: Μην ανακατεύετε την κρέμα στον καφέ σας! Ο ζεστός καφές πίνεται μέσα από την χτυπημένη κρύα κρέμα.
Χονγκ Κονγκ: Yuanyang
Σε αυτό το μοναδικό ρόφημα, η Δύση συναντά την Ανατολή. Είναι μείγμα καφέ και δυνατού μαύρου τσαγιού που φιλτράρονται μέσα από ύφασμα.

Ινδία: Kaapi
Βράζεται με φύλλα από αγριοράδικο και σερβίρεται με ένα στρώμα αφρού που σχηματίζεται πριν το σερβίρισμα. Ο καφές αδειάζεται από το μπρίκι σε ανοξείδωτη κανάτα από ψηλά για να κρυώσει με επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Στα μενού των καφενείων υπάρχουν και αναφορές στο ύψος από το οποίο έχει σερβιριστεί ο καφές.

Βιετνάμ: Ca Phe Sua Da
Παρασκευάζεται ρίχνοντας ζεστό νερό μέσα από ένα σουρωτήρι, ο καφές στάζει αργά επάνω σε ένα στρώμα από ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα. Ο καφές είναι δυνατός ή ελαφρύς ανάλογα με το πόσο χοντροκομμένοι είναι οι κόκκοι του καφέ.

Κούβα: Café Cubano
Αυτός ο καφές ιταλικού στιλ espresso παίρνει τη μοναδική γεύση του από την προσθήκη ακατέργαστης ζάχαρης Demerara, με αποτέλεσμα ένα γλυκό καφέ αφρό στην κορυφή που ονομάζεται espumita. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ο τέλειος αφρός espumita είναι να ανακατέψετε λίγες σταγόνες καφέ με ζάχαρη πριν προσθέσετε όλο τον υπόλοιπο καφέ.

Ινδονησία: kopi Luwak
Αυτός ο περιβόητος καφές ξεκινά το ταξίδι του για το φλιτζάνι σας αφού περάσει μέσα από το πεπτικό σύστημα των μόσχων, όπου τα ένζυμα του στομάχου των μικρών θηλαστικών λέγεται ότι κάνουν τη γεύση του καφέ πιο λεπτή, πιο πλούσια και λιγότερο πικρή. Τα αιλουροειδή θηλαστικά τρώνε τους κόκκους του καφέ και στη συνέχεια τους αποβάλλουν αχώνευτους, οι οποίοι και περισυλλέγονται από τα περιττώματά τους. Αν έχετε κάποιους ενδοιασμούς να δοκιμάσετε τον πιο ακριβό καφέ στον κόσμο σας ενημερώνουμε ότι ο καφές πλένεται πολύ καλά πριν καταλήξει στο φλιτζάνι σας. Προσοχή στις απομιμήσεις: αν η τιμή του καφέ είναι εντυπωσιακά πιο χαμηλή το πιθανότερο είναι να μην είναι αυθεντικός. Ενδεικτικά η τιμή του μπορεί να φτάνει και τα 400€ το κιλό!
 
Μαρόκο
: Café des Epices

Ένα υπέροχο ρόφημα με αρώματα από ολόκληρη την παλέτα των αγορών με μπαχαρικά του Μαρόκου, αυτός ο καφές μπορεί να αρωματιστεί με τζίντζερ, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο, μαύρο πιπέρι, κανέλα, σουσάμι, κύμινο και γαρίφαλα, ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε ιδιοκτήτη του καφενείου που επισκέπτεστε. Η γλυκύτητα του καφέ σας συχνά υπαγορεύεται από το γεγονός, γλυκός καφές σερβίρεται συμβολικά σε ευχάριστες περιπτώσεις όπως σε γάμους, ενώ πικρός καφές σερβίρεται στις κηδείες.

Γαλλία: Café au lait
Αυτός ο καφές αποτελεί την πεμπτουσία του πρωινού. Σερβίρεται με ζεστό γάλα (όχι αφρόγαλα) σε μεγάλο φλιτζάνι για να μπορείτε να βουτάτε το κρουασάν σας. Ένας παρόμοιος καφές είναι και ο café crème. Πολλοί λένε οι καφέδες είναι σχεδόν ίδιοι, αλλά ο καφές με κρέμα συνηθίζεται περισσότερο για απογευματινός καφές. Αν θέλετε μόνο λίγο γάλα στον καφέ σας, ζητήστε τον Noisette (φουντούκι) - δεν έχει να κάνει με το άρωμα από φουντούκι που όπως ίσως θα φαντάζεστε, αλλά πήρε το όνομά του από το χρώμα που παίρνει ο καφές με την προσθήκη μιας μικρής δόσης γάλακτος.

  Χονγκ Κονγκ: Yuanyang
Σε αυτό το μοναδικό ρόφημα, η Δύση συναντά την Ανατολή. Είναι μείγμα καφέ και δυνατού μαύρου τσαγιού που φιλτράρονται μέσα από ύφασμα.
touristorama