Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Οι έρωτες της σεζόν παίρνουν παράταση;

Οι άνθρωποι που βρίσκονται μακριά από το καθημερινό τους περιβάλλον είναι ευκολότερο να επιδιώξουν τον ρομαντισμό ή τον έρωτα κατά τη διάρκεια διακοπών.
Ακόμα περισσότερο εκείνοι οι οποίοι στην καθημερινότητά τους έχουν ένα ιδιαίτερα  απαιτητικό πρόγραμμα. Τα συγκεκριμένα άτομα συνηθίζεται να «φορούν»  πρόσκαιρα ένα διαφορετικό προσωπείο το οποίο τους «εξυπηρετεί» στο να εμπλακούν σε μία σχέση.
Ο Δρ Dylan Selterman, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, αποδίδει ένα μέρος της ευθύνης για την πιο… ερωτική διάθεση στις υψηλές θερμοκρασίες. «Σε ζεστό καιρό, οι άνθρωποι φορούν λιγότερα ρούχα. Το γεγονός ότι ντυνόμαστε πιο ελαφρά μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο προκλητικούς και επιρρεπείς στον ρομαντισμό. Επίσης οι υψηλότερες θερμοκρασίες τείνουν να αυξάνουν τη διέγερση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Selterman.
Το περπάτημα στην άμμο και με γυμνά πόδια μας «γειώνει» περισσότερο και το μπάνιο στην κρύα θάλασσα μας φέρνει σε επαφή με τα όρια μας. Αυτά μας κάνουν πιο ανοιχτούς στα συναισθήματα, μας φέρνουν πιο κοντά στο κέντρο μας και διευρύνουμε πιο εύκολα τα προσωπικά μας όρια. Έτσι είναι πιο εύκολο να επιτύχουμε την «σύνδεση» με κάποιον. Επίσης με αυτό τον τρόπο είναι πιο πιθανό να είμαστε ο «αληθινός» εαυτός μας, σε αντίθεση με την ελεγχόμενη και βελτιωμένη εικόνα του που παρουσιάζουμε ανάλογα με τις περιστάσεις στην καθημερινότητα μας.
Το δύσκολο είναι ότι η σχέση αυτή θα αλλάξει όταν θα επιστρέψουν τα άτομα στον πραγματικό κόσμο. Μην θαμπώνεστε από τον ανέμελο ήλιο και τον τρόπο ζωής και διασκέδασης που έχετε βιώσει μαζί στις διακοπές. Όταν ο καιρός δροσίσει, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τις πραγματικότητες της ζωής, την επιστροφή στην δουλειά, την οικογένεια και τους φίλους.
Ένα άτομο μπορεί να το δει ως ένα ειδύλλιο του καλοκαιριού. Το άλλο πρόσωπο μπορεί να το δει ως την αρχή μιας σχέσης. Μία από τις δυσκολίες που έχουν οι άνθρωποι είναι να αντιληφθούν την έννοια της σχέσης με τον ίδιο τρόπο. Είναι βασικό να έχετε στο μυαλό σας ότι οποιαδήποτε αλλαγή σε μία σχέση απαιτεί διαπραγμάτευση των ρόλων. Για αυτό μιλήστε με το ταίρι σας. Με το να είναι δύο άτομα σαφή σχετικά με τις προσδοκίες της σχέσης, μπορεί να αποφευχθεί η απογοήτευση. Μπορεί μερικές φορές να είναι δυσάρεστο ή δύσκολο άλλα ο διάλογος είναι σημαντικός καθώς λέει και ο Beverly Chen, αναπληρωτής κοσμήτορας της υγείας του φοιτητή στο Harvey Mudd College στην Καλιφόρνια.
Γνωρίστε όσα περισσότερα μπορείτε για το πρόσωπο με το οποίο θέλετε να αναπτύξετε σχέση. Πολλοί παραθεριστές θεωρούν ότι θα πρέπει να παρουσιάσουν έναν μυστηριώδη εαυτό. Στις κρουαζιέρες και εκδρομές, σε θέρετρα και παραλίες, που επιθυμούν να διασκεδάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς μόνιμες σχέσεις ή ευθύνες. Αν θέλετε καλοκαιρινό φλερτ σας να γίνει μια μόνιμη σχέση, σιγουρευτείτε ότι δεν είναι κάποιος που έχει κάτι δυσάρεστο να κρύψει.

Τι μπορούμε να κάνουμε;
Πείτε την αλήθεια για τον εαυτό σας. Αν περιμένετε το άτομο που είστε μαζί να είναι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, δεν θα βασίσετε τη σχέση σε μια σειρά από ψέματα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να μην είχατε αναγνωρίσει το γεγονός ότι θα θέλατε να συνεχιστεί η σχέση σας. Ως εκ τούτου αργότερα θα υπάρξουν πράγματα για τον άλλον που δεν θα γνωρίζετε. Έτσι με τον διάλογο μπορεί να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα όνειρα και τις ελπίδες για το μέλλον του άλλου.
Οι σύντροφοι συχνά προσπαθούν να ταιριάζουν μεταξύ τους. Οι άνθρωποι που έχουν πολλά κοινά είναι πιο πιθανό να έλκονται μεταξύ τους και η σχέση τους να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Προφανώς, αν δύο άνθρωποι ενδιαφέρονται αρκετά ο ένας τον άλλο για να περάσουν αρκετές εβδομάδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μαζί, έχουν κάτι κοινό. Αν είναι αρκετό για να δημιουργήσει μία μεγαλύτερη σχέση είναι ένα άλλο θέμα. Έτσι, θα πρέπει να βρείτε τα κοινά ενδιαφέροντα, δραστηριότητες και να ανακαλύψετε πως συμβαδίζει η κοινωνικότητα σας. Συζητήστε συμπάθειες και αντιπάθειες για την πολιτική, τον αθλητισμό, και άλλα θέματα. Εξετάστε πιθανές αντιθέσεις και διαφωνίες σε θέματα που θα μπορούσαν να αποτρέψει μια σοβαρή σχέση, όπως τη θρησκεία, τη φυλή, τα οικονομικά, την κοινωνική θέση και το επάγγελμα.

Προσέξτε όμως: όταν μιλάμε για διάλογο, δεν εννοούμε να υπερ-αναλύσετε την κατάσταση. Ένας σωστός διάλογος γίνεται μέσα σε κάποια κοινά καθορισμένα όρια. Ειδικά οι γυναίκες, που από την φύση τους αποκαλύπτουν περισσότερα προσωπικά δεδομένα από τους άνδρες, πρέπει να είναι πιο προσεκτικές.
Ακόμα κι αν ζείτε κοντά ο ένας στον άλλο, το τέλος του καλοκαιριού θα φέρει αλλαγές στη σχέση σας. Και οι δύο θα έχετε λιγότερη ελευθερία και ελεύθερο χρόνο στα χέρια σας. Ίσως θα πρέπει να γυρίσετε στην σχολή σας και να χρειάζεστε χρόνο για να μελετήσετε, ή θα επιστρέψετε στην εργασία μετά από ένα διάλειμμα. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να γίνει η μετάβαση σιγά-σιγά καθώς θα εισαγάγει ο ένας τον άλλον στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής του.
Οι σχέσεις στηρίζονται στο «δούναι και λαβείν». Άρα τελικά πρέπει να σιγουρευτείτε ότι με το να κυνηγήσετε αυτή την σχέση δεν χάνετε περισσότερα από όσα θα κερδίσετε.
myself