Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

"Πόρος: ο μικρός Βόσπορος του Αργοσαρωνικού"

 Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, ο Πόρος είναι ένα πανέμορφο νησί με γαλαζοπράσινα νερά και φυσικές ομορφιές που εντυπωσιάζουν και γαληνεύουν κάθε επισκέπτη.
Ο Πόρος χωρίζεται από τη βορειοανατολική ακτή της Πελοποννήσου με έναν στενό πορθμό, γεγονός που αποτελεί αιτία του χαρακτηρισμού του ως «Βόσπορος του Σαρωνικού».
Φτάνοντας στον Πόρο θα αντικρύσετε στην ψηλότερη κορυφή του λόφου, το ιστορικό ρολόι του, που κτίστηκε το 1927, είναι ορατό από παντού και αποτελεί το στολίδι της πόλης, αλλά και μέρος της κατάφυτης επιφάνειάς του και των παραδοσιακών οικισμών. Μπορείτε να το επισκεφτείτε κατά τη δύση του ήλιου, για να απολαύσετε από εκεί το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα. 
 Τα νεοκλασικά σπίτια αποτελούν τα «στολίδια» και το καμάρι του παραλιακού δρόμου, μαζί με τα γραφικά σοκάκια και τις μπουκαμβίλιες στο εσωτερικό της πόλης. 
Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται επίσης το Δημαρχείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Δημοτική βιβλιοθήκη και η Αίθουσα Εκθέσεων και Πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ λίγο πιο έξω, στα ΒΔ βρίσκεται το Προγυμναστήριο, η πρώτη κατοικία του Όθωνα, όπου σήμερα γίνεται η κατάταξη και η προπαίδευση των ναυτών.
Στα βορειοανατολικά του νησιού μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. και του οποίου πολλά ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης .
Μετά το μικρό και το μεγάλο Νεώριο, πηγαίνοντας προς τα δυτικά, βρίσκεται το λιμανάκι της Αγάπης, μια… ρομαντική παραλία –όπως δηλώνει και το όνομά της- όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το πράσινο και τα καθαρά νερά, κάτω από τα πεύκα.
Οι περισσότερες παραλίες του Πόρου, βρίσκονται στο νότιο κομμάτι του και κοντά στην πόλη. Εκτός από το λιμανάκι της Αγάπης, άλλες παραλίες είναι το Κανάλι (δίπλα στην πόλη), με τις εξαιρετικές ψαροταβέρνες του, το Ασκέλι, ΒΑ του λιμανιού, το Μοναστήρι, ανατολικότερα, κάτω από το λόφο που είναι κτισμένο το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, η Βαγιωνιά, μια οργανωμένη παραλία με άμμο και βότσαλο στα βόρεια του νησιού, το Μικρό Νεώριο κ.ά.
 
 Ανάμεσα στα γραφικά σοκάκια του Πόρου και στα άσπρα ασβεστωμένα σπίτια, γεμάτα από μπουκαμβίλιες, βρίσκονται διάσπαρτα πολλά ταβερνάκια.
Κατά μήκος της προβλήτας ο επισκέπτης συναντά σε σειρά, πλήθος από καφετέριες, εστιατόρια, τουριστικά καταστήματα, πολλά μπαράκια και Club με ελληνική και ξένη μουσική.
 Στη παραλία όπως πηγαίνουμε για τη Σχολή συναντάμε το θερινό κινηματογράφο "Διάνα"
Επίσης πολύ κοντά βρίσκονται δύο supermarket, φαρμακείο, ο υπάιθριος κινηματογράφος DIANA και το "Moto Stelios" για να νοικιάσετε ποδήλατο ή μοτοποδήλατο.Ακριβώς δίπλα του βρίσκεται το Εκθεσιακό κέντρο του Πόρου, με συνεχείς εκθέσεις, όλο το καλοκαίρι. Στο κέντρο της παραλίας βρίσκεται η αφετηρία των λεωφορείων και των ταξί.Από εκεί ξεκινούν και οι βάρκες για τις γύρω ακτές και το Γαλατά.
 Η συγκοινωνία στο εσωτερικό του νησιού γίνεται με τακτικά δρομολόγια όλη την ημέρα. Τα λεωφορεία κάθε μία ώρα και οι βάρκες κάθε δέκα λεπτά.Στην παραλία υπάρχουν όλες οι τράπεζες και οι υπηρεσίες του νησιού.
  Επίσης θα βρείτε τα τουριστικά γραφεία, τα πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων των συμβατικών και ταχύπλοων πλοίων, τα τρία φαρμακεία, καταστήματα τηλεφωνίας, καταστήματα ένδυσης και υπόδυσης, supermarket, minimarket, τη ψαραγορά, μαγαζιά που νοικιάζουν μοτοποδήλατα και ποδήλατα, το πρακτορείο τύπου, αναλώσιμα σκαφών, καταστήματα ανεφοδιασμού σκαφών και οποιδήποτε άλλο κατάστημα ζητήσετε.
 Από τον Πόρο, μπορείτε επίσης εύκολα, μέσα σε 10 λεπτά με το βαρκάκι, να επισκεφτείτε το γνωστό λεμονοδάσος του Γαλατά, μια μεγάλη περιοχή γεμάτη από λεμονιές, με πολλά νερά και νερόμυλους, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης πολλών διακεκριμένων λογοτεχνών. Το δάσος αυτό καταλήγει στις παραλίες Πλάκα και Αλυκές , που έχουν μπροστά τους το νησάκι Μπούρτζι.
Το Μπούρτζι –σήμερα ακατοίκητο- με το μικρό κάστρο του, κτίστηκε το 1827 από το Βαυαρό φιλέλληνα Έιντεκ για την προστασία του λιμανιού.
   Βρίσκεται στον όρμο της Μονής, κοντά στις ακτές της Πελοποννήσου και μπορεί να το επισκεφθεί κανείς κολυμπώντας. Από το κάστρο του οι Ποριώτες έλεγχαν τα πλοία που ερχόντουσαν από την Ύδρα.
 
  ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Στον Πόρο, στον ρομαντικό ξενώνα Στο Ρολόι, στην Ανεμώνη, που διαθέτει και μικρή πισίνα, και στο Λημέρι (τηλ. και για τα τρία ξενοδοχεία 22980 25808, 6932 427267). Στα Νεώρια, στο σοφιστικέ ξενοδοχείο Poros Image (τηλ. 22980 22216). Στο Μοναστήρι, στο πολυτελώς ανακαινισμένο Sirene Blue Resort (τηλ. 22980 22741-3). Στο Ασκέλι, στα ξενοδοχεία New Aegli (τηλ. 22980 22372), Golden Beach (τηλ. 22980 22277), Aegean Villas (τηλ. 22980 24800) και στα διαμερίσματα Askeli Palace (τηλ. 22980 23743).
ΠΟΥ (ΚΑΙ ΤΙ) ΝΑ ΦΑΤΕ
Στον Πόρο, στο Ποσειδών για λακέρδα, γαύρο μαρινάτο, σαρδέλες ψητές, χταποδάκι ξιδάτο και ψητό στα κάρβουνα και ντοματοκεφτέδες. Στην Primasera για ψάρια, φάβα με κάππαρη, μύδια αχνιστά, σαλάτα με σταμναγκάθι, στο Καθεστώς για κολοκυθοκεφτέδες, μπακαλιάρο πλακί, κατσικάκι με αγκινάρες και ντολμάδες. Στην Πέρλια, στον κλασικό (από το 1909) Ασπρο Γάτο, για χταπόδι λιαστό, καλαμαράκια, πιτάκια με θαλασσινά, ψαροκεφτέδες, ονομαστή αστακομακαρονάδα, αλλά και μουσακά στο πήλινο, πολίτικο μυδοπίλαφο και κόκορα παστιτσάδα. Στον Σπύρο για σαρδέλες ψητές στα κάρβουνα, μαριδάκι, γαύρο ξιδάτο, μπαρμπουνάκια τηγανητά, μελιτζανοσαλάτα και μεγάλες φρέσκες σαλάτες. Στο Νεώριο, στις ταβέρνες του Βασίλη (Μουρτζούκου) και του Τουρλακάκη με τα τραπέζια επάνω στην άμμο.
- Από τον Σεπτέμβριο ο Πόρος απέκτησε μία διαφορετική επιλογή φαγητού εμπνευσμένη από την ιταλική κουζίνα, το Macaroni & More. Εδώ θα έρθεις για ανάλαφρες μπρουσκέτες με ντομάτα, βασιλικό και παρμεζάνα ή μια caprese σαλάτα, για ριζότο με μανιτάρια πορτσίνι, για την τεράστια ποικιλία σε pasta ή pizza, αλλά και για τις επιλογές του σε κρέας. Τιμή: από €15 (Παραλία Πόρου, τηλ. 22980 24470).
- Στον Τασέα θα πας για τέλειους μεζέδες σε ένα ήσυχο περιβάλλον στο τέρμα του παραλιακού δρόμου! Χταπόδι και σαρδέλα, σπιτική μελιτζανοσαλάτα και... μεθυστικό χύμα κρασί, σε περιμένουν με ηχητική υπόκρουση Γιάννη Πάριο! Τιμή: από €10. Καθημερινά από 19:00 (Πούντα Πόρου, τηλ. 22980 22033).
- Για μεζεδάκια... ταξιδιάρικα θα έρθεις στη Σπλιάδα, ένα από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία του νησιού. Θα σου φέρουν δύο δίσκους, έναν με ζεστά και έναν με κρύα ορεκτικά για να διαλέξεις! Τιμή: από €8. Καθημερινά από 19:00 (Πούντα Πόρου, τηλ. 22980 22350).
- Αν θέλεις κρέας, το καλύτερο θα το βρεις στον Δημήτρη, απέναντι από το δικό του χασάπικο! (τηλ. 22980 23709).
- Στο ολοκαίνουριο Tapas Nectar, που θα το βρεις στα στενά σοκάκια, θα έρθεις για tapas αλλά και μεζέδες εμπνευσμένους από την ελληνική και διεθνή κουζίνα. Εκεί, θα είναι και ο Νικόλας για να σε διασκεδάσει με την κιθάρα του. (τηλ. 22980 22001)
- Στο Όασις ολοι δίνουν ραντεβού για ψάρι αλλά και τη νοστιμότερη αστακομακαρονάδα με πανοραμική θέα στον Γαλατά. Τιμή: από €20 (Παραλία Πόρου, τηλ. 22980 22955).

Για τα φημισμένα αμυγδαλωτά του Πόρου αναζητήστε το εργαστήριο του Ι. Δαγκλή, σε ένα δρομάκι της αγοράς, κάθετο στην προκυμαία.
  Πώς θα πας: Από Πειραιά με ferry boats και Ιπτάμενα Δελφίνια (τηλ. 210 4117341). Οδικώς από Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου με κατεύθυνση προς Επίδαυρο και μετά προς Γαλατά. Από εκεί, υπάρχουν επιβατικά ferry boats που αναχωρούν κάθε 10' για Πόρο, και για αυτοκίνητα κάθε 30'. Σε 5΄θα έχεις προσεγγίσει τον Πόρο.
 
 
 blue-hornet team