Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Δράμα-μια πόλη πάνω στο νερό!

η Δράμα, χτισμένη στους πρόποδες του όρους Φαλακρού, που οι ντόπιοι ονομάζουν «βουνό των λουλουδιών».
Βουνό με πολλές φυσικές ομορφιές, χιονοδρομικές πίστες και τέσσερα καλά εξοπλισμένα καταφύγια για τους φίλους της ορειβασίας. Η πόλη, πνιγμένη στο πράσινο με άφθονα νερά, διαθέτει μοναδική γοητεία.

 Παρθένα δάση και σπήλαια που όμοιά τους δεν θα βρείτε αλλού στην Ελλάδα, τεχνητές λίμνες κι επιβλητικοί καταρράκτες, διαδρομές σε κάποια από τα πιο δυναμικά οινοποιεία της χώρας. Από τους αμπελώνες του Νότου ( Αγορά, Αδριανή, περιοχή Προσοτσάνης ) μέχρι τους ορεινούς όγκους του Φαλακρού, της Ροδόπης και του Μενοίκιου, ο Νομός Δράμας είναι μια απρόσμενη αποκάλυψη και προσφέρει εκδρομές με… θέμα κάθε εποχή του χρόνου.

Σε κομβικό σημείο, η πρωτεύουσα Δράμα αποτελεί κλασική στάση για μια περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στα βυζαντινά τείχη και τα αρχοντικά της Παλιάς Πόλης αλλά και στο υδάτινο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, ενώ κάθε φθινόπωρο αποτελεί προορισμό για τους σινεφίλ, αφού φιλοξενεί το σημαντικό Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους. Οι «θησαυροί» όμως βρίσκονται κρυμμένοι σε βουνοπλαγιές, ρεματιές και βαθύσκιωτα δάση.
 Κινούμενοι από την πρωτεύουσα προς τα βορειοδυτικά/δυτικά, σύντομα θα ανακαλύψετε τους οικισμούς-μπαλκόνια του Μενοίκιου όρους, θα γράψετε ακριτικές διαδρομές, πέρα από την τουριστική πεπατημένη, στα χωριουδάκια της περιοχής του Νευροκοπίου ( Παγονέρι, Γρανίτης, Περιθώρι ), στις λίμνες του Νέστου και στην περιοχή των Λευκογείων και, φυσικά, στον πιο δημοφιλή χειμερινό προορισμό του νομού, τον Βώλακα, και το χιονοδρομικό του Φαλακρού ( αξίζει να ανεβείτε ακόμη και όταν λιώσουν τα χιόνια για τη θέα στις λίμνες του Νέστου αλλά και το κάθετο σπηλαιοβάραθρο της Χιονότρυπας ).
Φυσιολατρικό must η διαδρομή από το Λιβαδερό και το Σιδηρόνερο στο δάσος και το δασικό χωριό της Ελατιάς, απ’ όπου μπορείτε μέσα από βατούς χωματόδρομους να συνεχίσετε είτε προς το ειδυλλιακό Στραβόρεμα είτε προς το δάσος σημύδας. Εμπειρία και οι εξορμήσεις στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού, με βάση το Παρανέστι. Ύστερα από μια επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρανεστίου, μπορείτε να βγείτε διαβασμένοι για δραστηριότητες στον Νέστο, αυτοκινητάδες και πεζοπορίες στο Αρκουδόρεμα και στους καταρράκτες της Αγίας Βαρβάρας, του Λεπίδα και του Λειβαδίτη και, φυσικά, προς το παρθένο δάσος Φρακτού και τις cult ιαματικές πηγές Θερμιών.
 Το χειμώνα για σκι στις πλαγιές του Φαλακρού, την άνοιξη και το φθινόπωρο για εναλλακτικές δραστηριότητες στον Νέστο και την παρανέστια ενδοχώρα, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο για εξορμήσεις προς τα δάση σημύδας, Ελατιάς και Φρακτού αλλά και για τον τρύγο στα ονομαστά οινοποιεία της περιοχής ( ξεκινούν συνήθως στα μέσα Αυγούστου ).
 Τι να δείτε

 Ακρόπολη Πλατανιάς
Οχύρωση ελλειψοειδούς σχήματος, η οποία κατοικήθηκε από τη Νεότερη Νεολιθική εποχή μέχρι τα βυζαντινά χρόνια, σε ένα λόφο με απόσταση 5 χλμ. από το χωριό Πλατανιά, κοντά στο Παρανέστι.
Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
Καλύπτει χρονικά την ανθρώπινη παρουσία και την πολιτιστική Ιστορία της περιοχής από τους Προϊστορικούς μέχρι τους Νεότερους χρόνους και το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας στη Βόρεια Ελλάδα με την απελευθέρωσή της το 1913.
Ιερό Διονύσου
Μνημειακό κτιριακό συγκρότημα που συνδέεται με τη λατρεία του θεού του κρασιού και χρονολογείται από τα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα, σε απόσταση 2,5 χλμ. από την Καλή Βρύση και κοντά στο σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη.

Σπήλαιο πηγών Αγγίτη ( ή Μααρά )

Σε απόσταση 25 χλμ. βορειοδυτικά της Δράμας, το σπήλαιο γοητεύει χάρη στο ποτάμι, το οποίο κυλά επί 12 χλμ. στα έγκατα της γης. Περπατήστε μια διαδρομή 500 μ. εντός του σπηλαίου αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο ( www.spilaioaggiti.gr ).
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρανεστίου
Κλασική στάση για μια πρώτη γνωριμία με το εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον της Ροδόπης και της κοιλάδας του Νέστου, με πληροφορίες για τη γεωλογία και τα απολιθώματα, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

τοπικά προϊόντα

 Πολυσυλλεκτική η κουζίνα του νόμου, φέρει έντονες επιρροές από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία, καθώς υπήρξε τόπος υποδοχής προσφύγων. Αναζητήστε χαρακτηριστικές συνταγές ( ιτσλί κιοφτέ, χουνκιάρ μπεγεντί, γκιούλμπασι κ.λπ. ) στις ταβέρνες της πόλης της Δράμας και στο ακριτικό Παγονέρι. Στις πηγές Κεφαλαρίου θα δοκιμάσετε τοπική πέστροφα, ενώ στα χωριά του Μενοίκιου όρους ντόπια ψητά κρέατα.

 Φεύγοντας, πάρτε μαζί σας κρασιά από τα επτά επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής, μαστιχάτο χαλβά Κυργίων από το ομώνυμο χωριό, ζυμαρικά, πελτέ από κράνο, γλυκά του κουταλιού και πίτες από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Κοκκινογείων καθώς και αλλαντικά ( καβουρμάς, παστουρμάς, λουκάνικα, παστράμι ) από το πρατήριο του Σαρήμπογια στη Δράμα.

 Χρήσιμα Τηλέφωνα στο Νομό Δράμας

 Αστυνομία (Δράμα): (+30) 25210 22341
Νοσοκομείο (Δράμα):
(+30) 25210 25600
ΚΤΕΛ (Δράμα):
(+30) 25210 32421
ΟΣΕ (Δράμα):
(+30) 25210 36569
Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού:
(+30) 25210 62224

Πως θα φτάσετε στη Δράμα

 Aπό την Aθήνα, η απόσταση μέχρι τη Δράμα είναι 680  χλμ.Ο πιο ξεκούραστος τρόπος είναι με αεροπλάνο ώς την Καβάλα ή τη Θεσαλονίκη και από εκεί μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο. Αν ωστόσο σκοπεύετε να ανακαλύψετε διάφορες πτυχές του νομού θα ήτανε προτιμότερο να έχετε δικό σας μέσο μεταφοράς. Ιδανική περίπτωση είναι το 4x4 γιατί θα σας επιτρέψει να κάνετε πολύ περισσότερες διαδρομές.

  Έχουμε πολλούς λόγους για να επισκεφτούμε την Δράμα και τη γύρω περιοχή. Κι αν για όσους δεν ζουν στην βόρεια Ελλάδα φαντάζει μακρινός προορισμός, τότε σκεφτείτε αυτό: το αεροδρόμιο της Καβάλας απέχει περίπου 45 λεπτά. Καμία δικαιολογία λοιπόν. Η Δράμα θα μας αποζημιώσει στον υπερθετικό βαθμό.

blue-hornet team