Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Για την δίαιτα: κουλούρι Θεσ/νίκης ή τυρόπιτα;

Ψάχνεις ένα σνακ για το πρωινό σου και δεν προλαβαίνεις να ξυπνήσεις νωρίτερα για να φτιάξεις κάτι με τα χεράκια σου. Οι αγαπημένες σου επιλογές είναι δύο: κουλούρι Θεσ/νίκης και τυρόπιτα! Ποιό από τα δύο δεν θα κάνει ζημιά στη δίαιτά σου;

ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συστατικά: Αλεύρι σίτου, μαγιά, νερό, αλάτι, ζάχαρη, σουσάμι 10%
Γαλακτοματοποιητής: μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων και λεκιθίνης σόγιας.

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΑΠΛΗ
Συστατικά ζύμης (65%): Αλεύρι σίτου, νερό, ηλιέλαιο, φυτικό μαγειρικό λίπος, αλάτι.
Συστατικά γέμισης (35%): Λευκό τυρί (75%), αβγά, γάλα αγελαδινό.

* Τυπικά συστατικά κατεψυγμένων και ημιψημένων προϊόντων, όπως αναφέρονται στην
ετικέτα τους.

Κουλούρι με σουσάμι και τυρόπιτα αποτελούν τις δύο πιο κλασικές επιλογές, όταν θέλουμε ένα γρήγορο κολατσιό. Αν είναι σπιτικά και οι δύο επιλογές είναι εξαιρετικές. Αν, όμως, είναι αγοραστά, τότε ούτε ξέρουμε ποια υλικά περιέχουν, ούτε πόσες θερμίδες αποδίδουν. Μάλιστα, οι περισσότερες τυρόπιτες παρασκευάζονται πλέον με κατεψυγμένη ζύμη ή είναι προψημένες και με άγνωστης προέλευσης ?σε εμάς τους καταναλωτές? άλευρα, λιπαρές ύλες και τυριά, π.χ. λευκό τυρί αντί φέτας.

 Ποιο από τα δύο;

Προτιμότερο να επιλέξουμε κουλούρι, το οποίο επί της ουσίας είναι ψωμί με σουσάμι, αλλά υπό προϋποθέσεις:

* Προτιμάμε να αγοράζουμε κουλούρια από αρτοποιεία που είμαστε σίγουροι ότι τα παρασκευάζουν οι ίδιοι, παρά από πρατήρια άρτου και καταστήματα με μικρογεύματα (συνήθως είναι κατεψυγμένα, εκτός κι αν αναφέρεται ρητώς το αντίθετο) ή πλανόδιους.

* Δεν προμηθευόμαστε ποτέ κουλούρια από καταστήματα ή πλανόδιους που τα έχουν ξεσκέπαστα, εκτεθειμένα στις σκόνες, κάτι που βεβαίως απαγορεύεται, και δεν χρησιμοποιούν ειδική λαβίδα για να τα πιάσουν, αλλά το χέρι τους (χωρίς γάντι!), με το οποίο συνήθως διαχειρίζονται και τα χρήματα.

* Επιλέγουμε το απλό κουλούρι με σουσάμι, τύπου Θεσσαλονίκης, ει δυνατόν στο μικρότερο δυνατό μέγεθος. Καλές επιλογές είναι επίσης το ολικής αλέσεως, το πολύσπορο και το κουλούρι σίκαλης.

* Αποφεύγουμε κουλούρια γεμιστά με τυρί (είναι... τυρόπιτα!) ή καινούργια μόδα αυτή επικαλυμμένα και γεμισμένα με σοκολάτα (είναι... κρουασάν!).

* Προσέχουμε το κουλούρι να μην έχει χρώμα πολύ σκούρο, γιατί αυτό σημαίνει ότι έχει παραψηθεί, ούτε όμως πολύ ανοιχτό γιατί τότε ίσως δεν έχει ψηθεί επαρκώς.

* Εάν το σουσάμι είναι πολύ αραιό, μπορεί το κουλούρι να έχει πιάσει σκόνες, οπότε καλό είναι να προτιμήσουμε κάποιο άλλο.

Το πιο βασικό: Αρκούμαστε σε ένα και μόνο μικρό κουλούρι και δεν τρώμε δεύτερο!