Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Η Ελευθεροτυπία επιστρέφει

Στην επανέκδοση της Ελευθεροτυπίας και τη Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, μέχρι το τέλος του μήνα, προχωρά η Χ.Κ. Τεγόπουλος [TEGr.AT] Σχετικά άρθρα .

Οπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας στο Χ.Α., η διοίκηση θα προχωρήσει στην επανέκδοση των δύο φύλλων, των οποίων η κυκλοφορία είχε διακοπεί ένα χρόνο πριν, στις αρχές του Νοεμβρίου του 2011, λόγω αδυναμίας εξεύρεσης κεφαλαίων.
Από την ημέρα εκείνη και μετά, η εταιρεία προσπάθησε να υπαχθεί στο αρ. 99, ωστόσο οι εργαζόμενοι κατάφεραν να εξαιρεθούν από τις προστατευτικές ρυθμίσεις αρχικά, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης μετατέθηκε σε δεύτερο χρόνο.
Πριν από μερικές ημέρες, και συγκεκριμένα την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, 80 πρώην εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας προχώρησαν στην έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών», η οποία τόσο σε σχεδιασμό όσο και σε ύφος περιεχομένου θυμίζει την Ελευθεροτυπία (πράγμα αναμενόμενο).
Η έκδοση της εφημερίδας αυτής φαίνεται να αποτέλεσε τον καταλύτη που επιτάχυνε τα πράγματα και έβαλε εκ νέου την πλειονότητα των εργαζομένων -που δεν συμμετείχαν στην Εφημερίδα των Συντακτών- σε μια διαδικασία διαλόγου με την ιδιοκτησία της Ελευθεροτυπίας.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Εργασιακή Επιτροπή των εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία, πριν από λίγες ημέρες -λόγω της έκδοσης της Εφημερίδας των Συντακτών- «προς αποφυγή διάφορων, σκόπιμων ή μη παρερμηνειών και συγχύσεων, η εφημερίδα με τον τίτλο «Εφημερίδα των συντακτών», που κυκλοφορεί, δεν είναι ούτε έχει κάποια άλλου είδους σχέση με την «Ελευθεροτυπία».
Το γεγονός ότι μετέχει σ' αυτήν ένα μικρό ποσοστό από το σύνολο των εργαζομένων στην «Ελευθεροτυπία», δεν την υποκαθιστά σε καμία περίπτωση». Παράλληλα, τονιζόταν ότι «οι παραμένοντες στην Ελευθεροτυπία θεωρούν την προοπτική της άμεσης επανέκδοσης της εφημερίδας ρεαλιστική και συμφέρουσα για όλους».
Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, εκτός από τις εφημερίδες, θα επαναλειτουργήσουν και το Enet, ενώ προετοιμάζεται ο δρόμος για την ταχύτερη δυνατή επαναλειτουργία της εκτυπωτικής μονάδας της εταιρείας.
Βεβαίως, μεγάλο ερώτημα παραμένει το πού θα βρεθούν τα κεφάλαια για την επαναλειτουργία της εφημερίδας, αφού πέρυσι, για να συμβεί αυτό, χρειάζονταν 11 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν μπόρεσε να βρει από τραπεζικό δανεισμό.
Επισημαίνεται ότι, από το Νοέμβριο του 2011, οι συνθήκες στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον άλλαξαν επί τα χείρω, ωστόσο οι αλλαγές επήλθαν και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, του Μαΐου και του Ιουνίου. Από τις αναμετρήσεις αυτές αναδείχθηκαν πρωταγωνιστές στο πολιτικό σκηνικό -με ό,τι αυτό συνεπάγεται και στο οικονομικό πεδίο- πολιτικές δυνάμεις που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε «δεύτερο πλάνο» και με τις οποίες η πολιτική γραμμή της Ελευθεροτυπίας είχε αρκετά κοινά σημεία.
naftemporiki